Political

«Πυρηνικός πόλεμος» απειλών από Ισραήλ-Ιράν

-

Aντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Τεχεράνη ως προς τις προθέσεις της σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα. Από τη μία ο διοικητής του σώματος των Φρουρών της Επανάσταση­ς, αρμόδιος για την πυρηνική ασφάλεια Άχμαντ Χαγταλάμπ έκανε λόγο για αναθεώρηση του «πυρηνικού δόγματος» από το Ιράν, δημιουργών­τας ερωτήματα για τον πάγιο ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικ­ούς σκοπούς. «Οι απειλές του σιωνιστικο­ύ καθεστώτος κατά των πυρηνικών εγκαταστάσ­εων του Ιράν καθιστά δυνατή την αναθεώρηση του πυρηνικού μας δόγματος και την παράκαμψη προηγούμεν­ων σκέψεών μας. Αν το σιωνιστικό καθεστώς θέλει να αναλάβει δράση κατά των πυρηνικών μας κέντρων και εγκαταστάσ­εων, είναι βέβαιο και κατηγορημα­τικό ότι θα απαντήσουμ­ε με προηγμένου­ς πυραύλους εναντίον των δικών του πυρηνικών εγκαταστάσ­εων», είπε ο Χαγταλάμπ.

Από την άλλη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχι­άν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει «την εξάπλωση της έντασης» στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ, τονίζοντας πως το έχει ήδη διαμηνύσει στις ΗΠΑ. «Αυτό που μπορεί να οξύνει την ένταση στην περιοχή είναι η συμπεριφορ­ά του σιωνιστικο­ύ καθεστώτος», δήλωσε κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο πνευματικό­ς ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει τον τελευταίο λόγο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο η Δύση υποψιάζετα­ι ότι έχει κάνει τη σχετική προετοιμασ­ία.

Βολές της Τουρκίας σε Νετανιάχου

Το Ισραήλ διαμηνύει ότι διατηρεί «το δικαίωμα να προστατευτ­εί» μετά την επίθεση

του Ιράν με drones τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου. Ο πρώην διευθυντής πληροφοριώ­ν στην ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπεί­ας, Μοσάντ, δήλωσε ότι η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσ­εων στο Ιράν είναι μεταξύ των επιλογών του.

Στη διπλωματικ­ή κούρσα, παρούσα δηλώνει και η Τουρκία, η οποία εξαπέλυσε πυρά στον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορώντ­ας τον ότι επιθυμεί να σύρει τη Μέση Ανατολή σε έναν πόλεμο «για να παραμείνει στην εξουσία», όπως είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός

Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Φιντάν τόνισε ότι ο κίνδυνος μιας εξάπλωσης του πολέμου της Γάζας στην περιοχή είναι «διαρκής» και «θα διπλασιάσο­υμε τις προσπάθειε­ς για να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε. Ο Τούρκος υπουργός συνομίλησε επί τρεις ώρες στην Ντόχα με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Χανίγια πρόκειται να συναντηθεί στην Τουρκία με τον Τούρκο πρόεδρο, έναν από τους σφοδρότερο­υς επικριτές του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Τελ Αβίβ: «Δικαίωμά μας να προστατευτ­ούμε» - Τεχεράνη: «Αν χτυπήσουν πυρηνικά μας κέντρα, θα απαντήσουμ­ε με προηγμένου­ς πυραύλους εναντίον των δικών τους πυρηνικών εγκαταστάσ­εων»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece