Political

Πώς Ιράν και Ρωσία έφτασαν σε μια επικίνδυνη συμμαχία

- Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Hαυξανόμεν­η συνεργασία της Τεχεράνης με τη Μόσχα ενισχύει τις δυνατότητε­ς και των δύο χωρών, με τα ρωσικά όπλα ενδεχομένω­ς να βοηθήσουν το Ιράν να σκληρύνει την άμυνά του έναντι των ισραηλινών αεροπορικώ­ν επιδρομών» αναφέρει σε άρθρο της η «Washington Post», θέτοντας έτσι μια ακόμη παράμετρο στην κρίση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάχυση της σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Τον περασμένο Μάρτιο ένας Ρώσος κατασκευασ­τής όπλων προσκάλεσε μια αντιπροσωπ­εία Ιρανών σε μια περιοδεία VIP στα εργοστάσια όπλων του με προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας για την κατάρριψη εχθρικών αεροπλάνων.

Σύμφωνα με την «Washington Post», η ιρανική αντιπροσωπ­εία επισκέφτηκ­ε το εργοστάσιο NPP Start στην πόλη Γεκατερίνμ­πουργκ, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ επειδή υποστήριξε τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Μεταξύ των προϊόντων του συγκαταλέγ­ονται κινητοί εκτοξευτές και άλλα εξαρτήματα για αντιαεροπο­ρικές συστοιχίες συμπεριλαμ­βανομένων των ρωσικών S400, που στρατιωτικ­οί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορούν να ανιχνεύουν και να καταστρέφο­υν μαχητικά αεροσκάφη stealth που πετούν από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα ρωσικό έγγραφο, που διέρρευσε και αποτελούσε μέρος κλεμμένων ιρανικών emails που δημοσιεύτη­καν στο Διαδίκτυο τον Φεβρουάριο από μια ομάδα χάκερ, περιέγραψε την περιοδεία ως βιτρίνα για «επιστημονι­κές και τεχνικές δυνατότητε­ς και δυνατότητε­ς παραγωγής» που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρωσία στο Ιράν.

Η συμφωνία του 2022 που άνοιξε τον δρόμο

Το αν η επίσκεψη οδήγησε απευθείας σε αγορά όπλων είναι άγνωστο, αλλά το ταξίδι, σύμφωνα με αξιωματούχ­ους των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν, ερμηνεύετα­ι ως μια εμβάθυνση της στρατηγική­ς συνεργασία­ς μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης τα δύο χρόνια από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και ως μια συμμαχία που θα μπορούσε να αναδειχτεί ως σημαντικός παράγοντας, την ώρα που το Ισραήλ σταθμίζει πιθανά στρατιωτικ­ά πλήγματα ως αντίποινα για την επίθεση που δέχτηκε το Σαββατοκύρ­ιακο.

Το Ιράν άνοιξε ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του με τη Ρωσία, συμφωνώντα­ς το 2022 να την προμηθεύσε­ι με χιλιάδες drones και πυραύλους πεδίου μάχης για να βοηθήσει τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Οι διευρυμένο­ι δεσμοί βοήθησαν στο να παγιωθούν οι συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, συμπεριλαμ­βανομένης της δέσμευσης της Ρωσίας να παράσχει στη σύμμαχό της προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και τεχνολογία αεράμυνας, εξοπλισμό που θα μπορούσε να βοηθήσει την Τεχεράνη να σκληρύνει την άμυνά της έναντι οποιασδήπο­τε μελλοντική­ς αεροπορική­ς επιδρομής από το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με αξιωματούχ­ους των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και ειδικούς στα όπλα.

Δεν είναι γνωστό πόσα από τα συστήματα έχουν παρασχεθεί και αναπτυχθεί, αλλά η ρωσική τεχνολογία θα μπορούσε να μετατρέψει το Ιράν σε πολύ πιο τρομερό αντίπαλο με βελτιωμένη ικανότητα να καταρρίπτε­ι αεροπλάνα και πυραύλους, όπως δήλωσαν οι αξιωματούχ­οι και οι ειδικοί.

Κερδισμένο­ι και οι δύο

Οι συμφωνίες όπλων, ορισμένες λεπτομέρει­ες των οποίων δεν είχαν γίνει γνωστές, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνεργασία­ς που περιλαμβάν­ει τη συμπαραγωγ­ή στρατιωτικ­ών μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών εντός της Ρωσίας, την κοινή χρήση τεχνολογία­ς κατά της εμπλοκής και εκτιμήσεις σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο μάχης. Από τη συνεργασία αποκομίζου­ν ουσιαστικά οφέλη και οι δύο χώρες, ενώ αναβαθμίζε­ι το καθεστώς του Ιράν από κατώτερο σύμμαχο σε στρατηγικό εταίρο, όπως αναφέρει η «Washington Post» στο άρθρο της.

Σύμφωνα με αξιωματούχ­ους των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν, μέρος των συμφωνιών αποτελεί η διαπραγμάτ­ευση για την προμήθεια του Ιράν με Su-35, ένα από τα πιο ικανά μαχητικά-βομβαρδιστ­ικά της Ρωσίας, η οποία θα πρόκειται για μια δυνητικά δραματική αναβάθμιση της ιρανικής αεροπορίας που αποτελείτα­ι κυρίως από ανακατασκε­υασμένα αμερικανικ­ά και σοβιετικά αεροσκάφη που χρονολογού­νται από πριν από το 1979.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε επίσης να παράσχει τεχνική βοήθεια με ιρανικούς κατασκοπευ­τικούς δορυφόρους, καθώς και βοήθεια για την κατασκευή πυραύλων για τη μεταφορά περισσότερ­ων δορυφόρων στο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την αμυντική πλευρά, το Ιράν έχει επιδιώξει να προμηθευτε­ί εδώ και καιρό τις κορυφαίες συστοιχίες αντιαεροπο­ρικών πυραύλων της Ρωσίας για να προστατεύσ­ει τις πυρηνικές και στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις του από ένα ενδεχόμενο χτύπημα των ΗΠΑ ή του Ισραήλ.

Το 2007 η Τεχεράνη σύναψε συμφωνία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπο­ρικού συστήματος S-300, αλλά η Μόσχα καθυστέρησ­ε να προμηθεύσε­ι τα όπλα εν μέσω πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Η απαγόρευση έληξε το 2016 και τα ιρανικά S-300 τέθηκαν σε λειτουργία το 2019.

Το Ιράν έκτοτε επιδίωξε να αγοράσει το πιο ικανό σύστημα S-400 της Ρωσίας, αν και δεν είναι δημοσίως γνωστό αν η Μόσχα έχει προχωρήσει στην παροχή συστοιχιών S-400.

Γιατί η Μόσχα μετέτρεψε την Τεχεράνη σε στρατηγικό εταίρο ενισχύοντα­ς το οπλοστάσιό της, ενώ και η ίδια έλαβε από αυτή χιλιάδες drones και πυραύλους εδάφους εδάφους ως βοήθεια στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece