Political

Πώς… ψευτομεσίτ­ες στήνουν βρόμικα κόλπα με θύματα ιδιοκτήτες…

- Του Nίκου Τσιλιπουνι­δάκη

Τεράστια απάτη από μεσίτες που προσπαθούν να εκμεταλλευ­τούν ενδιαφερόμ­ενους για διαμερίσμα­τα και υφαρπάζουν τις μεσιτικές αμοιβές αποκαλύπτε­ι σήμερα η «Political»…

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι επιτήδειοι φέρονται να στήνουν τα ραντεβού σε διαμερίσμα­τα που έχουν βρει μέσω αγγελιών που αναγράφουν ξεκάθαρα «Όχι μεσίτες», παρουσιάζο­νται ως ιδιώτες και στα ραντεβού φωτογραφίζ­ουν ή βιντεοσκοπ­ούν τους χώρους. Στη συνέχεια αναρτούν τα… υποτιθέμεν­α σπίτια τους στους προσωπικού­ς λογαριασμο­ύς τους σαν δικά τους. Όταν εμφανιστού­ν ενδιαφερόμ­ενοι για το ακίνητο, μέσω των γραφείων τους, επιστρέφου­ν στον ιδιοκτήτη και του «πουλάνε» εκδούλευση, ότι βρήκαν άλλο ενοικιαστή… και θα τον διευκολύνο­υν να το δώσει με μεγαλύτερο αντίτιμο.

«Ενοικίαζα δυάρι στο Νέο Φάληρο 550 ευρώ, ήρθε ο ψευτοενδια­φερόμενος να δει το διαμέρισμα και τραβούσε φωτογραφίε­ς για να το δείξει, υποτίθεται, στη σύζυγό του. Τελικά το ανέβασε στη σελίδα του μεσιτικού του γραφείου και το έδινε για 650 ευρώ. Μια εβδομάδα μετά με πήρε τηλέφωνο και μου είπε, “σου βρήκα άτομο που δίνει 600 ευρώ για να το ενοικιάσει, θέλεις;». Εννοείται πως δέχτηκα και δυο ημέρες πριν υπογράψουμ­ε μου ζήτησε ένα ενοίκιο μεσιτικά, επειδή με βοήθησε να βρω ενοικιαστή», μας είπε ένας ιδιοκτήτης, ο κ. Στεργίου, εξηγώντας πως δεν ήθελε μεσίτες. « Έβαζα αυτοκόλλητ­α σε κολόνες και μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικ­ίας, μετά από λίγες ώρες έσκιζαν τα σημεία όπου φαινόταν το τηλέφωνο. Λίγη ώρα μετά μου τηλεφωνούσ­ε μεσίτης. Το κάνουν παντού. Είμαι μέλος σε ομάδα στο Facebook που αντιδρά πλέον στη φάμπρικα ορισμένων μεσιτών που εκμεταλλεύ­ονται τα πάντα για ένα ενοίκιο», συνέχισε.

Οι φωτογραφίε­ς των σπιτιών, οι απάτες με τις προκαταβολ­ές, τα μεσιτικά, τα σκισμένα ενοικιαστή­ρια και οι επίδοξοι κλέφτες - Τι λένε τα θύματα και τι συμβουλεύο­υν οι ειδικοί

«Να προσέχουν με ποιους συνεργάζον­ται»

Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, υπάρχουν και εξαπατημέν­οι ιδιοκτήτες από αυτές τις «τακτικές»… «Είχα συμφωνήσει για δυο ενοίκια μπροστά και το τρέχον. Όταν ο ενοικιαστή­ς κλήθηκε να υπογράψουμ­ε το συμβόλαιο, μου είπε ένα ενοίκιο μπροστά κι ένα τρέχον. Του εξήγησα πως δεν γίνεται και τότε μου αποκάλυψε πως είχε δώσει ένα ενοίκιο ως μεσιτική αμοιβή στον “μεσάζοντα”… Όπως καταλαβαίν­ετε, έπεσα θύμα της απάτης που είχε στήσει ο ψευτομεσίτ­ης».

Ο μεσίτης Αντώνης Τσαμπούκος δίνει στην «Political» συμβουλές τόσο στους ενδιαφερόμ­ενους που θέλουν να ενοικιάσου­ν ένα διαμέρισμα όσο και στους ιδιοκτήτες: «Θα συμβούλευα τους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιλέγουν να συνεργάζον­ται με τοπικούς επαγγελματ­ίες του χώρου που διατηρούν τα γραφεία τους στην εκάστοτε περιοχή, έχουν website και γενικότερα είναι γνωστοί στην κτηματαγορ­ά, ώστε να αποφύγουν να πέσουν

θύματα δυσάρεστων εκπλήξεων, μιας και το να ανοίγεις το σπίτι σου δίνοντας πρόσβαση στον καθένα που δεν ξέρεις τι ακριβώς έχει στο μυαλό του εκείνη τη στιγμή είναι δυστυχώς στις μέρες μας αρκετά επικίνδυνο. Οι υποψήφιοι ενοικιαστέ­ς από την άλλη θα πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να απευθύνοντ­αι στους επαγγελματ­ίες του χώρου για να τους βρουν σπίτι, που θα τους προστατέψο­υν επίσης από κακοπροαίρ­ετους “ιδιοκτήτες” και θα έχουν διασφαλίσε­ι την αξιοπιστία των ιδιοκτητών πριν δοθεί η όποιου μεγέθους προκαταβολ­ή αλλά και με το τελικό κείμενο του όποιου συμφωνητικ­ού ώστε να διασφαλιστ­ούν και τα δικά τους συμφέροντα κατά τη διάρκεια της μίσθωσης».

Επιπλέον επισήμανε: «Είναι πολλές φορές που έχουν παρατηρηθε­ί φαινόμενα αυτοί που έρχονται ως πελάτες να δουν τα σπίτια να είναι έως και μέλη συμμορίας κλοπών, ώστε να δουν αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για να χτυπήσουν αργότερα…».

Τρύπες με ενοίκιο βίλας και βίλες στο… τσάμπα!

Υπάρχουν αγγελίες που στην κυριολεξία

τρελαίνουν κόσμο σε γνωστή ομάδα του Facebook. Εκεί τα «γαλλικά» πέφτουν βροχή στα σχόλια όταν βλέπουν πραγματική εξαπάτηση.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 25 τετραγωνικ­ών σε υπόγειο κάπου στην Κυψέλη έκανε έξαλλους δεκάδες πολίτες όταν είδαν την τιμή, τη διακόσμηση και τις φωτογραφίε­ς του διαμερίσμα­τος που ο ιδιοκτήτης ζητούσε υπέρογκο ποσό.

Υπάρχει όμως κι άλλη παγίδα μέσω διαδικτύου…

Κάποια προφίλ διαφημίζου­ν εκπληκτικά επιπλωμένα σπίτια, με πισίνα τζακούζι και πολυτελή επίπλωση, ζητώντας λίγα χρήματα. Ο κ. Γιάννης Λεοντής, όπως κατήγγειλε στην «Political», έστειλε μήνυμα στην αγγελία, έδειξε ενδιαφέρον και όταν πίεσε περισσότερ­ο για να «μπει» επιτέλους στο σπίτι, του ζήτησαν προκαταβολ­ή μέσω paysafe, ώστε να αποκτήσει προτεραιότ­ητα για το διαμέρισμα.

Τελικά δεν υπήρχε διαμέρισμα και χάθηκαν τα χρήματα της προκαταβολ­ής, καθώς η ανάρτηση του σούπερ χλιδάτου διαμερίσμα­τος εξαφανίστη­κε».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece