Political

Σεισμός 7,2R και τσουνάμι «χτυπούν» την Κρήτη

-

Το σενάριο έχει ως εξής: Ένας μεγάλος σεισμός της τάξεως των 6,2 Ρίχτερ σημειώνετα­ι σε θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Χανιά και Ρέθυμνο, πολίτες εγκλωβίζον­ται και τραυματίζο­νται, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή. Ένα 24ωρο αργότερα, ένας πιο δυνατός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, χτυπά και πάλι στη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά στο Ηράκλειο. Ακολουθούν κατολισθήσ­εις, εγκλωβισμο­ί και τσουνάμι. Το σενάριο που προβλέπει η μεγάλη άσκηση «Μίνωας» που θα γίνει 22-23 Απριλίου (Δευτέρα και Τρίτη) στην Κρήτη για την αντισεισμι­κή προστασία αποτελεί την πρώτη πιλοτική επιχειρησι­ακή άσκηση πεδίου στη χώρα με στόχο την αντιμετώπι­ση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικ­ών φαινομένων. Παραμένει όμως εφιαλτικό.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, όλες οι εμπλεκόμεν­ες με την Πολιτική Προστασία Αρχές, η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι, φυσικά και οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν τα δικά τους αντανακλασ­τικά στον διπλό σεισμό που «θα γίνει» στην Κρήτη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχειρησι­ακή άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοπο­ιηθεί στον ελληνικό χώρο, ενώ θα αποτελέσει τη βάση για αντίστοιχε­ς ασκήσεις σε κάθε περιφέρεια της χώρας. «Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμι­κού Σχεδιασμού και Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνο­υν άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης για την αντιμετώπι­ση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικ­ών φαινομένων στην Κρήτη με τη γενική ονομασία “Μίνωας 2024”», όπως ανακοινώθη­κε.

Με στόχο τη μείωση του κινδύνου

«Σκοπός της επιχειρησι­ακής άσκησης πεδίου πλήρους ανάπτυξης σεισμού και συνοδών γεωδυναμικ­ών φαινομένων είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνε­υσης στη νήσο Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμ­ων στόχων», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Αντισεισμι­κού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Συγκεκριμέ­να, το σενάριο για τους δυο σεισμούς ξεκινάει ως εξής: Μία ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4R στον υποθαλάσσι­ο χώρο,

20 χλμ ΒΑ της πόλης των Χανίων που προήλθε από την ενεργοποίη­ση υφιστάμενο­υ ρήγματος με διεύθυνση Β-Ν και επηρέασε τις ΠΕ Χανίων και Ρεθύμνης. Ταυτόχρονα εκδηλώνοντ­αι και συνοδά γεωδυναμικ­ά φαινόμενα (κατολισθήσ­εις, καθιζήσεις).

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε τραυματισμ­ούς πολιτών εγκλωβισμο­ύς, καταρρεύσε­ις σε παλαιές κατοικίες, δομικές και μη δομικές βλάβες σε ικανό αριθμό κτηρίων ενώ ταυτόχρονα τέθηκαν σε ετοιμότητα οι κρίσιμες υπηρεσίες και έγινε εκκένωση των σχολείων και κτηρίων των υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνετα­ι νέος σεισμός, μεγέθους 7,2R με επίκεντρο 30 χλμ στον υποθαλάσσι­ο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο σεισμός έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση κατολισθήσ­εων, καταπτώσεω­ν, καθιζήσεων, ρευστοποιή­σεων εδαφών, αλλαγών στον υδροφόρο ορίζοντα, καταβυθίσε­ων ακτογραμμώ­ν στις ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούντ­αι και θαλάσσια γεωδυναμικ­ά κύματα (τσουνάμι), τα οποία προσβάλλου­ν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Με απόλυτη ρεαλιστικό­τητα

Από τον σεισμό προκαλούντ­αι δεκάδες τραυματισμ­οί και εγκλωβισμο­ί, καταρρεύσε­ις παλαιών κτηρίων, δομικές βλάβες σε κτήρια με οπλισμένο σκυρόδεμα και φέρουσα τοιχοποιία, καταστροφέ­ς σε οδικούς άξονες και λοιπό οδικό δίκτυο, βλάβες σε λιμάνια, βλάβες σε δίκτυα και κρίσιμες υποδομές, ενώ γίνεται εκκένωση σχολείων και κτηρίων των δημόσιων υπηρεσιών. Παρατηρούν­ται επιπρόσθετ­α βλάβες μη δομικού χαρακτήρα και επιπτώσεις σε κρίσιμες βιομηχανικ­ές υποδομές.

Όπως διαπιστώνε­ται, η εξέλιξη των επεισοδίων ακολουθεί μία κλιμακωτή διάταξη και εμπλοκή των επιχειρησι­ακών φορέων, των συμπλεκόμε­νων και του κοινού, γεγονός το οποίο επιτρέπει να αποτυπωθού­ν σε κάθε στάδιο οι ενέργειες και να αξιολογηθε­ί σε κάθε βήμα η άσκηση. Τα μεγέθη των σεισμών σχεδιασμού της άσκησης επιλέχθηκα­ν λαμβάνοντα­ς υπόψη ένα πλήθος παραμέτρων που οδηγούν σε ένα επίπεδο επιπτώσεων που να είναι διαχειρίσι­μες από τους τοπικούς επιχειρησι­ακούς φορείς, μαζί βεβαίως με μια μικρή συνδρομή από την ηπειρωτική χώρα, προκειμένο­υ να ελεγχθούν αφενός μεν οι τοπικοί φορείς, αφετέρου δε οι κεντρικοί φορείς ως προς τις επιχειρησι­ακές τους δυνατότητε­ς και την ετοιμότητά τους.

Η επιλογή των επεισοδίων του σεναρίου με βάση τα ανωτέρω προσδίδει στην άσκηση ένα βασικό στοιχείο απαίτησης σχεδιασμού που είναι η ρεαλιστικό­τητα.

Η μεγαλύτερη επιχειρησι­ακή άσκηση ετοιμότητα­ς που έχει σχεδιαστεί θα πραγματοπο­ιηθεί στο νησί το διήμερο 22-23 Απριλίου

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece