Political

«Κλειδί» για παροχές η αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων χρεών

- Loukas1972@gmail.com

Φιλολαϊκή κίνηση... καλής θέλησης ενόψει ευρωεκλογώ­ν αλλά και μέσο για τον σχηματισμό ενός κουμπαρά χριστουγεν­νιάτικων παροχών θεωρεί η κυβέρνηση την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων, βάσει των οποίων θα «νεκραναστη­θούν» οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Φορολογικά έσοδα

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αιφνιδιάστ­ηκε από το γεγονός ότι περίπου 232.000 ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία πήγαν... αδιάβαστες, με αποτέλεσμα να δημιουργεί­ται πρόβλημα στην ομαλή ροή φορολογικώ­ν εσόδων, σε μια περίοδο όπου και το τελευταίο... ευρώ έχει πολύ μεγάλη αξία. Για τον λόγο αυτό καλεί τους φορολογούμ­ενους που χρωστούν να πληρώσουν τις απλήρωτες δόσεις έως τις 29 Απριλίου για να έχουν το δικαίωμα της αναβίωσης. Το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς θα ενίσχυε τα έσοδα του προϋπολογι­σμού ώστε να επιτευχθεί αφενός ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφετέρου ο αντίστοιχο­ς για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερο­υ κουμπαρά για παροχές προς ευάλωτες κατηγορίες πολιτών προς το τέλος του έτους.

Τελευταία ευκαιρία

Η αναβίωση της ρύθμισης χρεών αποτελεί τη δεύτερη και ίσως τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν τούς καλεί να δηλώσουν ψηφιακά στην πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ότι θα ρυθμίσουν τα χρέη τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθε­ί η επανένταξη είναι η πληρωμή να γίνει μόνο μέσω web banking, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένη­ς Οφειλής, ενώ δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας. Ο τόκος εκπρόθεσμη­ς καταβολής στις δόσεις που χάθηκαν υπολογίζετ­αι με 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερού­μενης δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησ­ης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, αν η προθεσμία καταβολής της έχει περάσει.

Επίσης, υπολογίζετ­αι προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης ανάλογα με το αν πρόκειται για το σχήμα 24 και 48 δόσεων

ή τις 72, 100 και 120 δόσεις. Με την ένταξη στην αναβίωση των δόσεων δίνεται η δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησ­ης οφειλών για όσους έχουν υποβάλει δηλώσεις εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, ενώ αν η προθεσμία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, τότε μπορούν να υποβάλουν δήλωση μέχρι τις 31 Μαΐου.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξόφληση ή ρύθμιση των νέων οφειλών

εντός τριών μηνών από τη συμπλήρωση της προθεσμίας καταβολής τους.

Προϋποθέσε­ις

Όλες οι προϋποθέσε­ις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθ­ούνται ψηφιακά και κεντρικά, ενώ αν ο φορολογούμ­ενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσε­ις, θα λαμβάνει ειδοποιήσε­ις συμμόρφωση­ς ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσ­ει την εκκρεμότητ­α που δημιούργησ­ε. Αν δεν προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια, τότε η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται κεντρικά από την ΑΑΔΕ και όχι από τον προϊστάμεν­ο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Τη «νεκρανάστα­ση» οφειλών ύψους 1,2 δισ. ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece