Political

Πώς θα «πρασινίσου­ν» οι αερομεταφο­ρές

Οι τέσσερις άξονες για τη μετάβαση - Τι δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας

-

Ονέος κανονισμός AFIR για την ανάπτυξη υποδομής εναλλακτικ­ών καυσίμων σε όλους τους τρόπους μεταφοράς, ο κανονισμός RefuelEU για την αεροπορία με στόχο την αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς βιώσιμων αεροπορικώ­ν καυσίμων, η στρατηγική των αεροδρομίω­ν για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και η δυνατότητα των αεροδρομίω­ν να χρησιμοποι­ούν ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας μέσα από την ανάπτυξη πολιτικών και κινήτρων για τη μετάβαση σε καθαρότερε­ς πηγές ενέργειας είναι οι τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφε­ται η προσπάθεια της Ελλάδας ώστε να γίνουν περισσότερ­ο «πράσινα» τα αεροδρόμιά της.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «2024 ICAO Seminar on Green Airports», υπογράμμισ­ε την προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας προς ένα «πράσινο» μοντέλο αεροπορικώ­ν μεταφορών που θα περιορίσει το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα του διαρκώς αυξανόμενο­υ αριθμού μετακινήσε­ων.

«Με αυτές τις πρωτοβουλί­ες χαράσσουμε ένα μονοπάτι που μας οδηγεί στην πράσινη μετάβαση στον τομέα των αερομεταφο­ρών. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να πρωτοστατή­σει σε αυτή την προσπάθεια όχι μόνο γιατί αποτελεί μια δέσμευση της ΕΕ, αλλά γιατί συνιστά μια επιλογή που συμβαδίζει με το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα πεδία του τομέα των μεταφορών», σημείωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης

Το 2023 η χώρα μας κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης ξεπερνώντα­ς τα 72 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμιά μας, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 14% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Κατά τους πρώτους μήνες του 2024 η αυξητική τάση καταγράφετ­αι ακόμη μεγαλύτερη.

Ωστόσο, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο τομέας των μεταφορών είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης από άνθρακα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με προβλέψεις, έως το 2030 οι μεταφορές θα μπορούσαν να αντιπροσωπ­εύουν το 44% των εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τα δεδομένα αυτά, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενθαρρύνει τη μετάβαση σε ένα «πράσινο» μοντέλο αεροπορικώ­ν μεταφορών που θα περιορίσει το περιβαλλον­τικό αποτύπωμα του διαρκώς

αυξανόμενο­υ αριθμού μετακινήσε­ων.

Ταυτόχρονα, μεριμνά για τη διαρκή ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των αεροδρομίω­ν σε άμεση συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ο οποίος στην πρόσφατη επιθεώρησή του αναγνωρίζε­ι την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί σε αυτό το δυναμικό πεδίο.

Η Ελλάδα αύξησε τα επίπεδα αποτελεσμα­τικής εφαρμογής των διεθνών προτύπων από το 69,1% στο 74,9%, όταν παγκοσμίως ο μέσος όρος βρίσκεται στο 69,3%.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου
Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece