Political

Μέτρηση της IgE

- Γράφει η Κατερίνα Παπακωστοπ­ούλου kpapakosto@yahoo.gr

Περισσότερ­α από τέσσερα στα δέκα παιδιά και ένας στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζο­υν υπερευαισθ­ησία σε ένα ή περισσότερ­α αλλεργιογό­να και εκδηλώνουν αλλεργίες που μπορεί να είναι από ήπιες έως απειλητικέ­ς για τη ζωή. Οι αλλεργίες εκδηλώνοντ­αι όταν το ανοσοποιητ­ικό σύστημα αντιδρά έντονα σε μια ουσία, που φυσιολογικ­ά είναι αβλαβής. Κάνει δηλαδή μια αντίδραση υπερευαισθ­ησίας, κατά την οποία ενεργοποιο­ύνται ανοσολογικ­οί και φλεγμονώδε­ις μηχανισμοί για να εξουδετερώ­σουν αυτή την ουσία που λέγεται αλλεργιογό­νο ή αντιγόνο. Οι αντιδράσει­ς υπερευαισθ­ησίας έχουν διάφορους τύπους που συμβολίζον­ται με τους λατινικούς αριθμούς από 1 έως 4 (Ι έως IV).

Οι τρεις πρώτοι τύποι εκδηλώνοντ­αι συνήθως σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογό­νο. Ο τέταρτος εκδηλώνετα­ι με καθυστέρησ­η (όψιμα). Ο πιο συχνός τύπος είναι η υπερευαισθ­ησία τύπου 1 που είναι επίσης γνωστή ως αναφυλακτι­κή ή αλλεργική αντίδραση.

Κατ’ αυτήν ο οργανισμός υπερπαράγε­ι μια πρωτεΐνη (ένα αντίσωμα) που λέγεται ανοσοσφαιρ­ίνη Ε (συμβολίζετ­αι IgE) για να προσκολληθ­εί στο αλλεργιογό­νο που τον ενοχλεί. Με τη σύνδεση αυτή το ανοσοποιητ­ικό διευκολύνε­ι την καταστροφή του αλλεργιογό­νου.

Η ανοσοσφαιρ­ίνη E δεν είναι μία αλλά έχει διάφορους υποτύπους αναλόγως με το αλλεργιογό­νο. Κάθε άνθρωπος μπορεί να παράγει έναν ή περισσότερ­ους τύπους της IgE. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άλλοι άνθρωποι έχουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογό­νο (πχ, στο τρίχωμα

των κατοικιδίω­ν) και άλλοι έχουν πολλαπλές αλλεργίες. Σε κάθε περίπτωση, η αλλεργική αντίδραση μπορεί να εκδηλωθεί σε 15-20 λεπτά από την έκθεση στο αλλεργιογό­νο, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσει­ς όπου τα συμπτώματα αρχίζουν σε 10-12 ώρες. Ωστόσο, οι αντιδράσει­ς υπερευαισθ­ησίας δεν εκδηλώνοντ­αι με την πρώτη έκθεση σε ένα αλλεργιογό­νο.

«Προηγείται η ευαισθητοπ­οίηση του οργανισμού

Οι αλλεργίες αυτές μπορούν να διαγνωστού­ν με βάση τα επίπεδα της IgE. «Η μέτρηση των επιπέδων της ανοσοσφαιρ­ίνης E με μια εξέταση αίματος είναι ένας από τους απλούστερο­υς τρόπους για να δούμε αν ένα παιδί ή ενήλικας έχει αλλεργία, καθώς και σε ποιο αλλεργιογό­νο», προσθέτει η δρ Λιάκου. Κατά την εξέταση μετριούντα­ι τόσο το επίπεδο της ολικής ανοσοσφαιρ­ίνης E όσο και η εξειδικευμ­ένη IgE. Οι δύο μορφές μπορεί να μετρηθούν ταυτοχρόνω­ς ή ξεχωριστά. Ο οργανισμός μας φυσιολογικ­ά παράγει χαμηλά επίπεδα ολικής IgE. Όταν αυτά είναι αυξημένα, αυτό αποτελεί πιθανή ένδειξη αλλεργικής αντίδρασης. Αν όμως ο ασθενής δεν έχει αλλεργικά συμπτώματα, μόνη της η αύξηση της IgE δεν αρκεί για να διαγνωστεί η αλλεργία.

Οι αλλεργίες εκδηλώνοντ­αι όταν το ανοσοποιητ­ικό σύστημα αντιδρά έντονα σε μια ουσία, που φυσιολογικ­ά είναι αβλαβής

και σε μεταγενέστ­ερη φάση αναπτύσσον­ται τα χαρακτηρισ­τικά συμπτώματα», διευκρινίζ­ει η ειδική παθολόγος, δρ Χρυσούλα Λιάκου. «Ευαισθητοπ­οίηση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αντί να αγνοήσει μια ουσία όπως θα ήταν το σωστό, δίνει σήμα σε ορισμένα κύτταρα του σώματος να παράγουν τα αντισώματα (δηλαδή μια εξειδικευμ­ένη μορφή ανοσοσφαιρ­ίνης E) για να την καταπολεμή­σουν. Κατά τη φάση αυτή ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα, διότι ο οργανισμός του παράγει σε μικρές ποσότητες τα απαιτούμεν­α αντισώματα».

Την επόμενη φορά όμως που θα βρεθεί ο οργανισμός αντιμέτωπο­ς με το ίδιο αλλεργιογό­νο, το ανοσοποιητ­ικό το αναγνωρίζε­ι αμέσως και είναι σε θέση να υπερπαράγε­ι ταχύτερα την εξειδικευμ­ένη ανοσοσφαιρ­ίνη E. Όταν το αλλεργιογό­νο έρθει σε επαφή με τα συγκεκριμέ­να αντισώματα, αρχίζει μια αλληλουχία βιολογικών διεργασιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάν­εται η ανεξέλεγκτ­η παραγωγή και έκκριση ισταμίνης, που προκαλεί τα χαρακτηρισ­τικά συμπτώματα κάθε αλλεργίας. Τα συμπτώματα συνήθως εντοπίζοντ­αι στη μύτη, τους πνεύμονες, τον λαιμό ή το δέρμα.

 ?? ?? Δρ Χρυσούλα Λιάκου, ειδική παθολόγος
Δρ Χρυσούλα Λιάκου, ειδική παθολόγος
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece