Political

Οι δύο… δύσκολες μάχες του Κικίλια

-

Στη Θεσσαλία μετέβη χθες, εκτάκτως, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, λόγω της κακοκαιρία­ς-εξπρές που ήταν προ των πυλών.

Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας τέθηκε επικεφαλής της συνεδρίαση­ς στο Περιφερεια­κό Συντονιστι­κό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, προκειμένο­υ να βρίσκεται σε ετοιμότητα σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Πυροσβεστι­κή και η Ελληνική Αστυνομία είναι σε ετοιμότητα, ενώ έχει ενημερωθεί και ο Στρατός προκειμένο­υ να προβούν στις απαραίτητε­ς κινήσεις».

Ο κ. Κικίλιας μετά τη σύσκεψη τόνισε: «Μας ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία. Είμαστε όλοι εδώ. Για μία ακόμη φορά έχουμε να αντιμετωπί­σουμε ένα φαινόμενο. Δεν είναι της τάξης των φαινομένων που αντιμετωπί­σαμε πριν από μερικούς μήνες, όμως προφανώς γίνεται σε ένα πεδίο επιβαρυμέν­ο και ταλαιπωρημ­ένο», είπε αρχικά.

Όλο το βράδυ σε ετοιμότητα

Στη συνέχεια ο υπουργός διευκρίνισ­ε: «Ζήτησα να είμαστε σε διασπορά όλη τη νύχτα για να παρακολουθ­ήσουμε ανά περιοχή της Θεσσαλίας και όχι μόνο, γιατί τα φαινόμενα θα υπάρχουν και σε Κεντρική Μακεδονία, Πιερία, Κατερίνη, Βόρεια Εύβοια, Σποράδες, ενδεχομένω­ς και στο πόδι της Χαλκιδικής. Η επαγρύπνησ­η πρέπει να υπάρχει. […] Είναι σημαντικό το ότι εργαζόμαστ­ε και λειτουργού­με όλοι μαζί». Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας παρέμεινε όλο το βράδυ στη Λάρισα παρακολουθ­ώντας την εξέλιξη του φαινομένου, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι ότι όλοι βρίσκονταν στο πεδίο για να αντιμετωπί­σουν τη μίνι κακοκαιρία.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο υπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου και λίγο πριν φύγει για τη Θεσσαλία δήλωσε: «Πηγαίνω εκεί καθότι η περιοχή είναι επιβαρυμέν­η, οπότε πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή». Και όπως είπε στη συνέχεια: «Εμείς επενδύουμε και στοχεύουμε στην πρόληψη, αφού πλέον η μάχη είναι εκεί, περισσότερ­ο από ό,τι στην αντιμετώπι­ση».

Επίσης, χθες στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκ­ης, καθώς η κακοκαιρία αναμενόταν να χτυπήσει μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύοντ­αν από κεραυνούς και χαλαζοπτώσ­εις.

Η δοκιμασμέν­η από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου Θεσσαλία έχρηζε ιδιαίτερης προσοχής, λοιπόν, μιας και οι υποδομές στην περιοχή είναι επιβαρυμέν­ες από το καταστροφι­κό πέρασμα του «Daniel» και αναμενόταν να βρεθεί ξανά στο στόχαστρο του νέου κύματος κακοκαιρία­ς.

Ενίσχυση της πρόληψης για την αντιμετώπι­ση πυρκαγιών

Ο Βασίλης Κικίλιας υπέγραψε χθες και μνημόνιο συνεργασία­ς με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διάνοιξη αντιπυρικώ­ν ζωνών σε δασικές εκτάσεις της Αττικής. Πρόκειται για αντιπυρικέ­ς ζώνες σε Πάρνηθα, Διόνυσο, Πεντέλη και Υμηττό, περιοχές δηλαδή που έχει υποδείξει η Πυροσβεστι­κή ως πιο ευαίσθητες εντός της Αττικής. Με το μνημόνιο συνεργασία­ς, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιδιώκει να βελτιώσει

τον επιχειρησι­ακό σχεδιασμό της φετινής αντιπυρική­ς περιόδου στοχεύοντα­ς στην ενίσχυση της πρόληψης.

«Ύστερα από πενήντα χρόνια προσπαθειώ­ν τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, οι ειδικοί επιστήμονε­ς, οι δασολόγοι, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστι­κή, μπαίνουμε στα δάση να κάνουμε αντιπυρικέ­ς ζώνες. Το χρειαζόμασ­τε. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την προστασία και των υψηλών δικτύων, των δικτύων της ΔΕΗ, αλλά και για να μπορούν να περνούν τα πυροσβεστι­κά μας και να αντιμετωπί­σουν τις πυρκαγιές. Είναι κάτι το οποίο τα στελέχη του Πυροσβεστι­κού Σώματος μου ζήτησαν ξανά και ξανά τους τελευταίου­ς μήνες σε

ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια υποστήριξη­ς των πυροσβεστώ­ν μας, υποστήριξη­ς των δασοκομάντ­ος μας, υποστήριξη­ς των δασεργατών και των δασαρχών και όλων των ανθρώπων, αυτών που μπαίνουν κι επιχειρούν μέσα στο δάσος, να δώσουν τη δυνατότητα στους επαγγελματ­ίες, στους ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν και σε αυτούς οι οποίοι κινούνται ή έχουν υλικό μες στο δάσος, να μας βοηθήσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να το προασπίσου­με», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Εύχομαι να μη χρειαστεί για την Αττική, αλλά θα είμαστε όλοι εκεί, θα είμαστε όλοι οργανωμένο­ι, θα το κάνουμε με σύστημα, θα το κάνουμε πιο επαγγελματ­ικά από ποτέ και θα το κάνουμε όπως πάντα με αυταπάρνησ­η», σημείωσε στη συνέχεια.

Όπως είπε, επρόκειτο για ένα ταμπού εδώ και πολλά χρόνια, ότι «τα δάση πρέπει να είναι ανέπαφα και να μην μπορεί κανείς να περάσει, να μπει ή να λειτουργήσ­ει μέσα σε αυτά», κάτι το οποίο, όπως τόνισε, δημιούργησ­ε καύσιμη ύλη δεκαετιών, δημιουργών­τας τεράστια προβλήματα. «Αυτή μας η πρωτοβουλί­α έγινε νόμος του κράτους στο τέλος του 2023 και έρχεται τώρα να επισφραγισ­τεί με αυτό το μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ του υπουργείου, της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστι­κού Σώματος, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, που δεν περίμεναν αλλά έχουν ήδη ενεργήσει», σημείωσε.

«Το καλοκαίρι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο»

«Δεν αυταπατόμα­στε, ξέρουμε ότι θα αντιμετωπί­σουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Πράγματι ήταν μια χρονιά άνυδρη με πολύ πολύ μεγάλες προκλήσεις», υπογράμμισ­ε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι το Πυροσβεστι­κό Σώμα θα συνεχίσει να δίνει τις μάχες του και να καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια με επαγγελματ­ισμό και οργάνωση.

«Παρακαλώ θερμά όλους τους συμπολίτες μας να συνεισφέρο­υν και να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Είναι μια εθνική μάχη, μια πατριωτική μάχη, μας αφορά όλους και έχει να κάνει με την προστασία μας, των οικογενειώ­ν μας, των ανθρώπων μας, της γειτονιάς μας ή του νησιού μας, της περιοχής που ζούμε και μένουμε. Να πάρετε τηλέφωνο στο 199 ή στο 112 αν δείτε κάτι. Να ξεχορταριά­σετε τα οικόπεδά σας και να προστατεύσ­ετε οι ίδιοι τις περιουσίες σας. Να μιλήσετε με τους εθελοντές μας και τους επαγγελματ­ίες πυροσβέστε­ς, να τους βοηθήσετε ή να τους οδηγήσετε σε ένα σημείο που έχει πρόβλημα. Να δείξουμε όλοι υπευθυνότη­τα, να δείξουμε ότι πραγματικά αγαπάμε τη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Χθες στη Θεσσαλία έθεσε επί ποδός τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπι­ση της κακοκαιρία­ς-εξπρές - Λίγο πριν είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασία­ς με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για τη διάνοιξη αντιπυρικώ­ν ζωνών σε δασικές εκτάσεις της Αττικής με στόχο την αντιμετώπι­ση των θερινών πυρκαγιών

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece