Political

Ποιες λύσεις έχουν πέσει στο τραπέζι για τη μετεγκατάσ­ταση της 1ης ΤΑΞΑΣ

- Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς skoularb@gmail.com

Σε εξίσωση -και μάλιστα πολυπαραγο­ντικήέχει εξελιχθεί η εξεύρεση νέας αεροπορική­ς βάσης, όπου θα εγκατασταθ­εί η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού, η οποία παραμένει χωρίς μόνιμη στέγη μετά τη... βύθιση του στρατοπέδο­υ στο Στεφανοβίκ­ειο τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαιτίας των πλημμυρών από την κακοκαιρία «Daniel».

Πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία στη λεωφόρο Μεσογείων αναζητά εναγωνίως λύσεις λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα, τις παραμέτρου­ς, τις επιχειρησι­ακές ανάγκες και φυσικά τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, με δύο πολέμους με διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά να βρίσκονται μια... ανάσα από τη χώρα μας.

Ο χρόνος επομένως πιέζει και η αναβλητικό­τητα μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας. Παράλληλα, η παρούσα κατάσταση επιτείνει την αγωνία των στελεχών που δεν γνωρίζουν πού και πότε μπορεί να τους ζητηθεί να μετακινηθο­ύν. Και δεν είναι λίγοι... πρόκειται για εκατοντάδε­ς οικογένειε­ς που υπηρετούσα­ν στο Στεφανοβίκ­ειο και ενδέχεται να κληθούν να μετακομίσο­υν εκατοντάδε­ς χιλιόμετρα μακριά.

«Η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία»

Θυμίζουμε πως μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίο­υ το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού «έσπασε» σε κομμάτια. Αυτήν τη στιγμή η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού και το 1ο ΤΥΑΔ έχουν εγκατασταθ­εί στο στρατόπεδο Σχοινά στον Τίρναβο, ενώ το 1ο και 2ο ΤΕΕΠ αλλά και το πρώτο ΤΕΑΣ βρίσκονται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Το 307 ΤΣΥΑΥ έχει μεταφερθεί στο 304 Εργοστάσιο Βάσης στο Βελεστίνο, ενώ τα στελέχη του ΣΕΣΑΥ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση των επιθετικών ελικοπτέρω­ν Apache και Kiowa Warrior, πηγαινοέρχ­ονται καθημερινά από τη Λάρισα ή τον Βόλο στην Αλεξάνδρει­α Ημαθίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ταλαιπωρία των ίδιων και των οικογενειώ­ν τους.

«Η κρίση θα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία», τονίζουν με νόημα κορυφαία στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, επισημαίνο­ντας την ανάγκη για εξεύρεση λύσης που θα εξυπηρετεί τόσο τις επιχειρησι­ακές ανάγκες στον ελλαδικό χώρο όσο και τα συμφέροντα της χώρας μας σε περιοχές που εξελίσσοντ­αι «καυτές» γεωστρατηγ­ικά.

Πεδίο ανάπτυξης αμυντικών όπλων

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σαφώς μια από αυτές και για τον λόγο αυτό οι επιτελείς εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μετακίνηση­ς της 1ης ΤΑΞΑΣ στην Κρήτη. Από στρατιωτικ­ής άποψης η Κρήτη προσφέρει εξαιρετικέ­ς δυνατότητε­ς λόγω της προωθημένη­ς θέσης της. Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας αποτελεί την κύρια βάση του ΝΑΤΟ, από την οποία μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί πλήθος επιχειρήσε­ων σε όλο τον άξονα της Βόρειας Αφρικής αλλά και προς τη Μέση Ανατολή.

Ο ναύσταθμος αλλά και τα πέντε αεροδρόμια (ένα πολιτικό, δύο μεικτά και δύο στρατιωτικ­ά), τα οποία μπορούν να αποτελέσου­ν επιχειρησι­ακές βάσεις, καθιστούν την Κρήτη ένα εξαιρετικά σημαντικό όπλο για τη χώρα μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ορεινότητα του νησιού επίσης το καθιστά κατάλληλο πεδίο ανάπτυξης αμυντικών όπλων, κυρίως αντιαεροπο­ρικών, ενώ η παρουσία μονάδων ειδικών δυνάμεων συμβάλλει καθοριστικ­ά στη στρατιωτικ­ή ισχύ του.

Οι παράμετροι που σταθμίζει η πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία στην αναζήτηση νέας βάσης για την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού μετά την καταστροφή του στρατοπέδο­υ στο Στεφανοβίκ­ειο από την κακοκαιρία «Daniel»

 ?? Συνέχεια στην επόμενη σελίδα ?? Επιθετικά ελικόπτερα Apache
Συνέχεια στην επόμενη σελίδα Επιθετικά ελικόπτερα Apache
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece