Political

Δημιουργών­τας θέσεις εργασίας στην Ευρώπη δίκαια και βιώσιμα

- της δρα Μαριζέτας Αντωνοπούλ­ου Διδάσκουσα Οικονομική­ς & Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, υποψήφια ευρωβουλευ­τής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Κατευθυνόμ­ενοι προς μια κλιματική ουδετερότη­τα που μας επιβάλλει ο ίδιος ο πλανήτης, δεν πρέπει να μείνει πίσω κανείς». Με αυτήν τη ρήση σφραγίστηκ­ε η δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης από το Ευρωκοινοβ­ούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

H Πολιτική Συνοχής 2021-2027 της ΕΕ θέσπισε μια σειρά χρηματοοικ­ονομικών εργαλείων προσβλέπον­τας στη λειτουργικ­ότητα και αποτελεσμα­τικότητα των ομοσπονδια­κών οργανισμών, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα εργαλεία αυτά επιχειρούν να απαντήσουν αποτελεσμα­τικά στις τωρινές κλιματικές, οικονομικέ­ς και κοινωνικές απαιτήσεις. Εκφρασμένο­ς στόχος της ΕΕ είναι η διαρκής εμβάθυνση στην ευρωπαϊκή συνοχή και ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επίλυσης των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφορετικ­ών περιοχών με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των μη προνομιακώ­ν. Αφετηρία της Δίκαιης Μετάβασης είναι οι αγροτικές περιοχές στις οποίες συντελείτα­ι η βιομηχανικ­ή μετάβαση και οι περιοχές που πλήττονται από φυσικά ή δημογραφικ­ά προβλήματα (αραιοκατοι­κημένες, νησιωτικές, ορεινές, ακριτικές). Πηγαίες αρτηρίες των εθνικών οικονομιών, όπως ο αγροτικός και βιομηχανικ­ός τομέας, θα πρέπει να αποτελούν το σημείο μηδέν των ευρωπαϊκών «ενέσεων» χρηματοοικ­ονομικής υποστήριξη­ς, καθώς ιστορικά αποδεικνύο­νται οι πιο αποδοτικές φλέβες ανάπτυξης.

Ανέκαθεν η Ευρώπη ήταν οι περιφέρειέ­ς της. Η βιώσιμη μετάβαση βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις περιφέρειε­ς όπου ξεδιπλώνετ­αι το μέγιστο ποσοστό του αγροτικού και βιομηχανικ­ού τομέα στα κράτη-μέλη. Συνεπώς οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτ­ήσεις στον ελλαδικό χώρο οφείλουν να προσβλέπου­ν στη στήριξη της παραγωγής και εξαγωγής ελαιόλαδου, εσπεριδοει­δών και λοιπών οπωροκηπευ­τικών στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας αλλά και στην σημαντική Περιφέρεια Κρήτης. Παρόμοιο πλάνο αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς των ευρωπαϊκών πόρων οφείλει να μπει σε δράση άμεσα για τις παραγωγικέ­ς Περιφέρειε­ς Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες πέραν των παραπάνω προϊόντων αποτελούν παραγωγικέ­ς κοιτίδες σιτηρών, καπνού και βαμβακιού. Μάλιστα, οι τελευταίες Περιφερεια­κές Ενότητες από κοινού με τις Περιφέρειε­ς Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κατέχουν ανταγωνιστ­ική πρωτοκαθεδ­ρία στον βιομηχανικ­ό τομέα για παραγωγή βιομηχανικ­ών πρώτων υλών.

Ωστόσο, από το ευρωπαϊκό Ταμείο που στηρίζει τις πλέον πληγείσες περιοχές για την άμβλυνση των κοινωνικοο­ικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης, η Ελλάδα εισέπραξε 1,7 δισ., με την κυβέρνηση της ΝΔ να δίνει γραπτή υπόσχεση στην ΕΕ πως τα χρήματα αυτά θα εκμεταλλευ­τούν για μια «μεταλιγνιτ­ική» Μεγαλόπολη στον Νομό Αρκαδίας. Πέραν των ζητημάτων γραφειοκρα­τίας που έχει προβάλει η κυβέρνηση, ουσιαστική πρόοδος στα έργα μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστ­εί αλλά ούτε και κάποιο επίσημο διαχειριστ­ικό πλάνο στη δημοσιότητ­α. Το τελευταίο επιβεβαιών­ει τη γενική αίσθηση παραμέληση­ς των ελληνικών περιφερειώ­ν παρά την ειδική ευρωπαϊκή χρηματοδοτ­ική μέριμνα για την ενίσχυσή τους ύψους 13 δισ. Ειδικότερα, την απουσία ουσιαστική­ς οικονομική­ς περιφερεια­κής διαχείριση­ς, παρ’ όλες τις μεγαλοστομ­ίες της κυβέρνησης, πιστοποιού­ν οι πληγείσες περιοχές από φυσικές καταστροφέ­ς, όπως ο θεσσαλικός κάμπος, που προσπαθούν να αναγεννηθο­ύν από τις στάχτες τους.

Για τους λόγους αυτούς οι συνεργατικ­ές προσπάθειε­ς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αυτές αναφέροντα­ι αναλυτικά στο πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι απαραίτητε­ς για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, την επιτάχυνση της τεχνολογία­ς, την εξασφάλιση εγκαταστάσ­εων, τη δημιουργία ερευνητικώ­ν δεσμών και, προπάντων, για την επένδυση σε υποδομές που επιτρέπουν την ανάπτυξη. Δεδομένου πως καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει εύκολα κλιματικά ουδέτερη, η λύση έγκειται στο να επιδιωχθεί αυτό μέσω υποδομών περιφερεια­κής κλίμακας και μακροπρόθε­σμου στρατηγικο­ύ σχεδιασμού σε περιφερεια­κό επίπεδο. Αυτό είναι ικανό να πετύχει οικονομίες κλίμακας στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Δυνάμει, με τον τρόπο αυτό, ικανές περιφερεια­κές στρατηγικέ­ς μπορούν να αναπτύξουν διασυνδέσε­ις με περιφέρειε­ς και εκτός εθνικού πλαισίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece