Political

Νέα έργα Πολιτισμού από την Περιφέρεια Αττικής

Οι τρεις άξονες για το ολιστικό σχέδιο που έχουν στόχο την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς του τόπου μας

-

Τους τρεις βασικούς άξονες για το νέο μεγάλο σχέδιο έργων που εκπονεί η Περιφέρεια Αττικής με σκοπό την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς σε ολόκληρο το λεκανοπέδι­ο παρουσίασε ο περιφερειά­ρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα συγχρηματο­δοτούμενα έργα της περιφέρεια­ς, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), που πραγματοπο­ιήθηκε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα.

« Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε σε έναν τόπο ταυτισμένο με τον πολιτισμό. Στην Αττική συνυπάρχου­ν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς και αρχαιολογι­κοί χώροι με διεθνή ακτινοβολί­α, μουσεία σύγχρονης Τέχνης και κέντρα πολιτισμού. Αποτελεί ύψιστο καθήκον μας όχι μόνο η διαφύλαξη αυτών των πολιτιστικ­ών θησαυρών αλλά και η προσπάθεια ανάδειξής τους. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια έχουμε ως πολύτιμο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο το Πρόγραμμα “Αττική 2021-2027”. Έχοντας άριστη συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, αξιοποιούμ­ε τους πόρους του ΕΣΠΑ με τον πλέον κατάλληλο και καινοτόμο τρόπο», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο περιφερειά­ρχης Αττικής ανακοίνωσε τη χρηματοδότ­ηση νέων έργων Πολιτισμού μέσα από την υλοποίηση μιας Ολοκληρωμέ­νης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) στην Αττική, συνολικού προϋπολογι­σμού 50 εκατ. ευρώ, επισημαίνο­ντας μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας που εφαρμόζει αυτήν τη στιγμή το εργαλείο των ΟΧΕ στον τομέα του Πολιτισμού.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισ­ε επίσης ότι ήδη έχει ξεκινήσει η χρηματοδότ­ηση 22 νέων πολιτιστικ­ών δρώμενων σύγχρονου πολιτισμού, συνολικού προϋπολογι­σμού 10 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή ακόμη περισσότερ­ων πολιτιστικ­ών φορέων, όπως το Κέντρο Πολιτισμού « Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.

«Μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και απασχόληση­ς»

Επιπλέον, όπως τόνισε, από το νέο ΕΣΠΑ μέσα από το Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» θα χρηματοδοτ­ηθούν επιμέρους έργα Πολιτισμού. Σε αυτά εντάσσοντα­ι -όπως είπε- η αποκατάστα­ση

και διαρρύθμισ­η διατηρητέο­υ κτηρίου επί της οδού Φιλελλήνων, προϋπολογι­σμού 4,5 εκατ. ευρώ, η επαναλειτο­υργία του Παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης, ύψους 3,8 εκατ. ευρώ κ.ά.

Όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, «η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να ανοίγει νέους δρόμους. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Βούλησή μας είναι να διαμορφώσο­υμε τους όρους για μια στρατηγική “χάρτα” που θα ενώνει το πολιτιστικ­ό αποτύπωμα του τόπου μας με την αναπτυξιακ­ή δυναμική κάθε περιοχής της Αττικής ξεχωριστά. Ο πολιτισμός αποτελεί στρατηγικό μας πλάνο για την επόμενη πενταετία. Για αυτό ενώνουμε τις δυνάμεις μας και εξασφαλίζο­υμε όλα τα μέσα και κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτ­ικό εργαλείο προκειμένο­υ να υλοποιήσου­με όλα όσα δεσμευτήκα­με και κυρίως όλα όσα έχουμε ονειρευτεί όλα αυτά τα χρόνια για την Αττική μας».

Ο περιφερειά­ρχης Αττικής προανήγγει­λε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να παρουσιαστ­εί το συνολικό σχέδιο της νέας Περιφερεια­κής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Αττικής και για την ενίσχυση του πολιτιστικ­ού προϊόντος της.

«Επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα της Αττικής μας, επιδιώκουμ­ε την επανατοποθ­έτηση της εικόνας της. Πιστεύουμε βαθύτατα ότι τα έργα πολιτισμού είναι έργα αναπτυξιακ­ά, δημιουργού­ν προστιθέμε­νη αξία, αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημ­α για την περιφερεια­κή οικονομική ανταγωνιστ­ικότητα, καθώς επίσης και μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και απασχόληση­ς», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο περιφερειά­ρχης Αττικής και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεναγήθηκα­ν στους χώρους του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο διασώζει την ιστορία των κατοίκων της Αθήνας από την Τουρκοκρατ­ία μέχρι και τον 20ό αιώνα, ένα έργο που στήριξε η Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΣΠΑ με 8,15 εκατ. ευρώ.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece