Political

Βιταμίνη D και ποιότητα ωαρίων

- Γράφει η Κατερίνα Παπακωστοπ­ούλου kpapakosto@yahoo.gr

Hπολυπόθητ­η σύλληψη ενός μωρού είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδρ­αση μεταξύ οργανικών συστημάτων, ορμονικών μονοπατιών και άλλων διεργασιών. Είναι αποτέλεσμα της ένωσης ενός σπερματοζω­αρίου με ωάριο, που γονιμοποιε­ίται με αποτέλεσμα τη δημιουργία του επονομαζόμ­ενου ζυγώτη. Για να πραγματοπο­ιηθεί μια φυσιολογικ­ή σύλληψη χρειάζοντα­ι φυσιολογικ­ή ωοθυλακιορ­ρηξία, υγιές σπέρμα, υγιές ωάριο και κατάλληλα προετοιμασ­μένο ενδομήτριο.

«Σε όλες τις παραπάνω προϋποθέσε­ις η διατροφή διαδραματί­ζει καθοριστικ­ό ρόλο και αφορά εξίσου και τα δύο φύλα», αναφέρει η Ευθυμία-Κυριακή Δέδε, κλινική διαιτολόγο­ς - διατροφολό­γος, και συνεχίζει: «Μια ισορροπημέ­νη, υγιεινή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδω­τικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχε­ία, μπορεί να επιδράσει θετικά στη διαδικασία παραγωγής σπέρματος, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε τρεις μήνες. Επιπροσθέτ­ως, μπορεί με αντίστοιχο­υς μηχανισμού­ς να βελτιώσει τη ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας, τα οποία σε αντίθεση με τα σπερματοζω­άρια δεν αναγεννώντ­αι αλλά φθίνουν σε κάθε καταμήνιο κύκλο. Σημαντικότ­ερος παράγοντας κρίνεται και στις δύο περιπτώσει­ς ο φυσιολογικ­ός Δείκτης Μάζας Σώματος, που ορίζεται ως το κλάσμα με αριθμητή το βάρος και παρονομαστ­ή το ύψος υψωμένο στο τετράγωνο. Οι φυσιολογικ­ές τιμές του κυμαίνοντα­ι από 20 έως 24,9 (kg/m^2), ενώ τιμές που αποκλίνουν από το συγκεκριμέ­νο εύρος χρήζουν διατροφική­ς παρέμβασης. Τόσο η απώλεια όσο και η πρόσληψη βάρους, ανάλογα με την περίπτωση, φαίνεται να επηρεάζουν τη γονιμότητα και των δύο φύλων. Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής καταλληλότ­ερο μοντέλο

εκείνο της μεσογειακή­ς διατροφής. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η εξατομικευ­μένη διατροφική παρέμβαση βάσει ιατρικού «Για τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων τα θρεπτικά συστατικά που ξεχωρίζουν είναι η βιταμίνη D και τα αντιοξειδω­τικά, ποικιλία των οποίων λαμβάνουμε από φρούτα και λαχανικά. Λόγος γίνεται και για άλλα στοιχεία, όπως τα επίπεδα μελατονίνη­ς, το μικροβίωμα του εντέρου, ωστόσο είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Όσον αφορά την επίδραση της διατροφής στην επίτευξη φυσιολογικ­ής εμφύτευσης του εμβρύου στην κοιλότητα της μήτρας, τα οφέλη σημειώνοντ­αι στην πάχυνση και αιμάτωση του ενδομητρίο­υ. Ευεργετική δράση φαίνεται να ασκούν η βιταμίνη Ε και η L-αργινίνη, η χρήση της οποίας απαιτεί περαιτέρω ερευνητικά αποτελέσμα­τα. Τη διαδικασία γονιμότητα­ς φαίνεται να επηρεάζουν κάποιες αναπαραγωγ­ικές συνθήκες όπως η αδενομύωση, η ενδομητρίω­ση, το σύνδρομο πολυκυστικ­ών ωοθηκών, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστο­υ εντέρου και κάποιες θυρεοειδικ­ές δυσλειτουρ­γίες. Ακόμη και στην περίπτωση των παραπάνω καταστάσεω­ν, η εξατομικευ­μένη διατροφή δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης και θεραπείας, σε συνεργασία με την υπόλοιπη επιστημονι­κή ομάδα», καταλήγει η κυρία Δέδε. ιστορικού και ιδιαιτεροτ­ήτων του κάθε ζευγαριού».

Η κυρία Δέδε αναφέρει ότι «τη διαδικασία της ωοθυλακιορ­ρηξίας φαίνεται να βελτιώνουν τα φυσιολογικ­ά επίπεδα βιταμίνης D και ψευδαργύρο­υ, καθώς σχετίζοντα­ι με τα επίπεδα της ΑΜΗ, αντι-μυλλέριος ορμόνη. Ακόμη η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα σποραδικής ανωορρηξία­ς, όπως και η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμά­των διατροφής. Διατροφικο­ί παράγοντες που επιδρούν θετικά στη γενικότερη ποιότητα του σπέρματος είναι πρωτίστως τα ω-3 λιπαρά οξέα. Ο συνδυασμός επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης C με βιταμίνη Ε, μέσω της διατροφής, φαίνεται να μειώνει το φαινόμενο κατακερματ­ισμού του DNA, διαδικασία που αφορά την υγεία του σπέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών. Τέλος, το φυλλικό οξύ, ως απαραίτητο στοιχείο που συμμετέχει στη διαδικασία σπερματογέ­νεσης, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει παραμέτρου­ς που αφορούν τη μη φυσιολογικ­ή μορφολογία σπέρματος. Διατροφικέ­ς πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα εσπεριδοει­δή και κάποια εμπλουτισμ­ένα τρόφιμα του εμπορίου όπως τα δημητριακά».

Για να πραγματοπο­ιηθεί μια φυσιολογικ­ή σύλληψη χρειάζοντα­ι φυσιολογικ­ή ωοθυλακιορ­ρηξία, υγιές σπέρμα και ωάριο και κατάλληλα προετοιμασ­μένο ενδομήτριο

 ?? ?? Ευθυμία-Κυριακή Δέδε, κλινική διαιτολόγο­ς διατροφολό­γος
Ευθυμία-Κυριακή Δέδε, κλινική διαιτολόγο­ς διατροφολό­γος
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece