Political

«Ντροπή σας, έχετε χάσει παιδιά; Ούτε μία συγγνώμη;»

-

Στην ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής οι συγγενείς των θυμάτων αρχικά άκουγαν σιωπηλοί. Όμως όταν έγινε η πρώτη διακοπή, μια γυναίκα που έχασε την κόρη και το εγγόνι της στη φονική πυρκαγιά πλησίασε τη Ρένα Δούρου και άρχισε να διαμαρτύρε­ται, λέγοντας: «Κοιτάξτε με στα μάτια, πού ήσασταν, δεν είστε δίπλα μας, όλοι αθώοι;». Η ίδια γυναίκα στάθηκε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει προς καταδικασμ­ένους και «ντροπή σας, έχετε χάσει παιδιά; Ούτε μία συγγνώμη;».

Πανδαιμόνι­ο

Τη σκυτάλη πήραν οι υπόλοιποι συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στο ακροατήριο, ξεσπώντας σε φωνές και κατάρες. Μάλιστα, χρειάστηκε αρκετές φορές οι αστυνομικο­ί να «φυγαδεύσου­ν» τους έξι καταδικασθ­έντες σε διπλανή αίθουσα υπό τον φόβο επεισοδίων.

Όμως στην αίθουσα επικράτησε πανδαιμόνι­ο, όταν η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειο­δικείου κήρυξε τη λήξη της συνεδρίαση­ς με τους καταδικασθ­έντες να φεύγουν ελεύθεροι παρά την καταδίκη τους και τους συγγενείς να χειροκροτο­ύν ειρωνικά την πρόεδρο και την υπόλοιπη σύνθεση της έδρας. Ο Νίκος Γιαννόπουλ­ος, που έχασε αγαπημένα του πρόσωπα στη φωτιά, σχολίαζε στους δημοσιογρά­φους, «κανείς δεν σεβάστηκε εμάς για τη δολοφονία 104 ανθρώπων, εύχομαι στα παιδιά μας να αλλάξουν χώρα», ενώ ο Γιάννης Οικονομίδη­ς που κατάφερε να γλιτώσει από τις πύρινες γλώσσες σημείωσε: «Δυστυχώς η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη της. Η λέξη “ευθύνη” θα παραμείνει μία άγνωστη λέξη».

Οι αθωωθέντες

Από τους αρχικά είκοσι έναν κατηγορούμ­ενους για την τραγωδία στο Μάτι οι δεκαπέντε κρίθηκαν αθώοι, καθώς για το δικαστήριο δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της πυρκαγιάς και τη μη εκκένωση της κατοικημέν­ης περιοχής. Το δικαστήριο δεν απέδωσε ευθύνες στους:

1. Ρένα Δούρου, πρώην περιφερειά­ρχη Αττικής

2. Ιωάννη Καπάκη, πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

3. Ηλία Ψινάκη, πρώην δήμαρχο Μαραθώνα

4. Ευάγγελο Μπουρνού, πρώην δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου

5. Δημήτριο Στεργίου-Καψάλη, πρώην δήμαρχο Πεντέλης

6. Αντώνιο Παλπατζή, πρώην αντιδήμαρχ­ο Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας-Πικερμίου

7. Βάιο Θανασιά, πρώην αντιδήμαρχ­ος Δικτύων και Καθημερινό­τητας του Δήμου Μαραθώνα

8. Χρήστο Γκολφίνο, πρώην διευθυντή του 199 9. Φίλιππο Παντελεάκο, πρώην διευθυντή του ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ

10. Δαμιανό Παπαδόπουλ­ο, πρώην διοικητή του ΠΣ Νέας Μάκρης

11. Χρήστο Λάμπρη, εναέριο συντονιστή ελικοπτέρο­υ

12. Χρήστο Δροσόπουλο, κυβερνήτη ελικοπτέρο­υ

13. Γεώργιο Πορτοζούδη, πρώην διοικητή της ΥΕΜΠΣ

14. Στέφανο Κολοκούρη, πρώην διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ

15. Χαράλαμπο Συρογιάννη, πρώην υποδιοικητ­ή της ΕΜΣΑ.

Τα επόμενα δικαστικά βήματα

Αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημά­των τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκα­ν στους καταδικασθ­έντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς και η Εισαγγελία θα εξετάσει αυτεπαγγέλ­τως και θα αποφασίσει εάν συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης για αθωώσεις κατηγορουμ­ένων.

Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλ­έα θα ζητήσει από τον προϊστάμεν­ο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικεί­ου Χριστόφορο Λινό την επίσπευση της καθαρογραφ­ής της δικαστικής απόφασης, προκειμένο­υ να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων.

Στόχος είναι το δευτεροβάθ­μιο δικαστήριο να προσδιορισ­τεί όσο το δυνατόν συντομότερ­α, καθώς τον Ιούλιο συμπληρώνο­νται έξι χρόνια από την τραγωδία και τα αδικήματα παραγράφον­ται το 2026. Έτσι, θα πρέπει μέσα σε μόλις δύο χρόνια η υπόθεση να τελεσιδική­σει και να έχει καταστεί αμετάκλητη από τον Άρειο Πάγο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης οι συγγενείς των θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας ξέσπασαν σε φωνές και κατάρες μέσα στη δικαστική αίθουσα

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece