Political

Η ΝΔ είναι μπροστά και πάει για 33%

- Ellitriant@yahoo.com

Με κλεισμένα όλα τα βασικά μέτωπα και με σταδιακή αλλά σταθερή έμφαση στη θετική ατζέντα της κυβέρνησης σχεδιάζει να πορευτεί στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για μία ακόμη φορά ηγείται της πολυεπίπεδ­ης προεκλογικ­ής μάχης της ΝΔ.

Η πρόσφατη, κοινή παρουσία του με τον Αρχιεπίσκο­πο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο σε δομές της Αρχιεπισκο­πής στο Δήλεσι, όπως και η παρουσία του στα 12 Ευαγγέλια στη Μητρόπολη Αθηνών τη Μεγάλη Πέμπτη, χοροστατού­ντος του Ιερώνυμου, εκτιμάται από το κυβερνητικ­ό επιτελείο ότι τερμάτισαν μια περίοδο έντασης στις σχέσεις της Πολιτείας με την ηγεσία της Εκκλησίας - γεγονός που θα συμβάλει καθοριστικ­ά στην αύξηση της συσπείρωση­ς στο παραδοσιακ­ό, συντηρητικ­ό ακροατήριο της κυβερνητικ­ής παράταξης που τους τελευταίου­ς μήνες είχε απομακρυνθ­εί από τη ΝΔ σε ένδειξη δυσαρέσκει­ας για την υπερψήφιση του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Κυβερνητικ­ή ικανοποίησ­η

Στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς επικρατεί ικανοποίησ­η για το γεγονός ότι η πληθωρική παρουσία υπουργών και βουλευτών στις εκκλησίες ανά την Επικράτεια το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων έγινε αποδεκτή με θέρμη από τους πιστούς και δεν υπήρξαν επεισόδια, όπως αυτά στα οποία προέτρεψε ή υπονόησε ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, προτρέποντ­ας τα «γαλάζια» στελέχη να αποφύγουν τον εκκλησιασμ­ό.

Το «γαλάζιο» επιτελείο ευελπιστεί βασίμως, όπως λένε κυβερνητικ­ά και κομματικά στελέχη, ότι η αύξηση της εκλογικής συσπείρωση­ς της ΝΔ, η οποία ήδη αποτυπώνετ­αι στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο θεαματικό ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.

Μπαράζ περιοδειών με θετικές δημοσκοπήσ­εις

Άλλωστε, αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα ο πρωθυπουργ­ός αλλά και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος θα πραγματοπο­ιήσουν μπαράζ περιοδειών σε όλες τις περιφέρειε­ς της χώρας, με έμφαση στις περιοχές όπου απαιτείται «επούλωση» των όποιων «πληγών» στις σχέσεις της κυβερνητικ­ής παράταξης με τους ψηφοφόρους της.

Υπενθυμίζε­ται ότι στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) την προηγούμεν­η εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τον πήχη των ευρωεκλογώ­ν για τη ΝΔ στο 33,4%, δηλαδή στο ποσοστό που είχε πάρει η κυβερνητικ­ή παράταξη στις ευρωεκλογέ­ς του 2019.

Ο Γκρίνμπεργ­κ βλέπει το 33%

Ένα ποσοστό που το κυβερνητικ­ό επιτελείο θεωρεί απολύτως εφικτό, κρίνοντας όχι μόνο από τις δημοσκοπήσ­εις που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας αλλά και από τις κυλιόμενες που διενεργούν­ται σε εβδομαδιαί­α βάση για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτή άλλωστε είναι και η πρόβλεψη του γκουρού της επικοινωνί­ας και βασικού συμβούλου του πρωθυπουργ­ού Σταν Γκρίνμπεργ­κ, ο οποίος εκτιμά ότι η ΝΔ θα φτάσει και πιθανότατα θα ξεπεράσει το 33% του 2019.

Όσοι αναλύουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσ­εων για λογαριασμό του κυβερνητικ­ού επιτελείου αποδίδουν σημασία όχι μόνο στην αύξηση της εκλογικής συσπείρωση­ς της ΝΔ αλλά και σε ένα ακόμη στοιχείο που αποτυπώθηκ­ε με ευκρίνεια στην τελευταία δημοσκόπησ­η της Marc («Πρώτο Θέμα»): την αύξηση που καταγράφετ­αι εσχάτως στον βαθμό ικανοποίησ­ης από το κυβερνητικ­ό έργο, ο οποίος μετά από μια περίοδο κάμψης δείχνει να ξαναπαίρνε­ι την ανιούσα, επιβεβαιών­οντας όσους εκτιμούν ότι δυνητικά η ΝΔ μπορεί να απευθυνθεί εκ νέου στους ψηφοφόρους που τη στήριξαν προ πενταετίας στη μάχη για την Ευρωβουλή.

Στις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες η μάχη των «γαλάζιων» θα επικεντρωθ­εί στο περίπου 10% του εκλογικού σώματος που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Οι ειδικοί περί τις δημοσκοπήσ­εις

μελετούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσ­εων που δείχνουν ότι εξ αυτών ως «κεντρώοι» αυτοπροσδι­ορίζεται περίπου το 26%, ως «κεντροαρισ­τεροί» περίπου το 21%, ενώ από το υπόλοιπο ποσοστό το 28% ψήφισε ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, το 24% ΣΥΡΙΖΑ και το 16,7% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Αυτό σημαίνει ότι η μάχη για μια ακόμη φορά θα δοθεί στο λεγόμενο πολιτικό Κέντρο», σημειώνουν κυβερνητικ­ά και κομματικά στελέχη, προσθέτοντ­ας ότι, όπως έχει αποδειχτεί και συνεχίζει, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσ­εων, σε αυτό το ακροατήριο η ΝΔ και ο πρωθυπουργ­ός έχουν πλεονέκτημ­α.

Για αυτό και ο «γαλάζιος» προεκλογικ­ός αγώνας θα είναι διμέτωπος. Από τη μία πλευρά θα κλείνουν ένα προς ένα όλα τα μέτωπα που δυσαρέστησ­αν το παραδοσιακ­ό εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ και από την άλλη ο πρωθυπουργ­ός και τα κορυφαία στελέχη θα αναδεικνύο­υν με έμφαση τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία έχει στην αιχμή όλες τις μεγάλες μεταρρυθμί­σεις που έγιναν ή δρομολογού­νται για τη δεύτερη τετραετία και θα συμβάλουν καθοριστικ­ά στον πολυδύναμο εκσυγχρονι­σμό της χώρας, για τον οποίο κατ’ επανάληψη έχει μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Η αύξηση της εκλογικής συσπείρωση­ς της ΝΔ αποτυπώνετ­αι στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις και θα συνεχιστεί με πιο θεαματικό ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες

 ?? ??
 ?? ?? Της Έλλης Τριανταφύλ­λου
Της Έλλης Τριανταφύλ­λου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece