Political

Ποιοι βουλευτές θα πάρουν τις έδρες των Σπαρτιατών

-

Εν αναμονή της απόφασης του Εκλογοδικε­ίου για την κοινοβουλε­υτική τύχη των Σπαρτιατών είναι έντονο το νομικό και πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ την ίδια ώρα χτυπά «συναγερμός» και στα κομματικά επιτελεία.

Συνταγματο­λόγοι και πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοπ­οιήσουν τα δεδομένα και να σταθμίσουν τι θα επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό μια ενδεχόμενη απόφαση του Εκλογοδικε­ίου για έκπτωση των βουλευτών που εκλέχθηκαν με το κόμμα Σπαρτιάτες.

Μια απόφαση που θα έρθει μετά την απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου που ανήγγειλε ο Άρειος Πάγος για τους Σπαρτιάτες αλλά και υπό το βάρος της εισαγγελικ­ής παραγγελία­ς για την άσκηση ποινικών διώξεων για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.

Σε κάθε περίπτωση, τον δύσκολο γρίφο θα κληθεί να λύσει το Εκλογοδικε­ίο με την έκδοση της απόφασής του.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τη μη συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του εκλογοδικε­ίου, που θα κρίνει το κοινοβουλε­υτικό μέλλον των Σπαρτιατών αλλά και τις αποφάσεις για τις 12 έδρες που κατέχουν.

Νομικός «οδηγός»

Κατά της συμμετοχής του κόμματος Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογέ­ς είχαν ταχθεί με υπόμνημα στον Άρειο Πάγο η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, ενώ είχαν επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα καθυστερημ­ένα αντανακλασ­τικά, αφού ο τομεάρχης Δικαιοσύνη­ς Αλέξανδρος Αυλωνίτης είχε δηλώσει πως «βεβαίως θα καταθέσουμ­ε» σχετικό υπόμνημα, ενώ είχε παρέλθει η προθεσμία.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου εκτιμάται ότι αποτελεί νομικό «οδηγό» και για την απόφαση του Εκλογοδικε­ίου. Τώρα, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τις 12 έδρες που κατέχουν.

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να προκηρυχθο­ύν επαναληπτι­κές εκλογές στις περιφέρειε­ς όπου είχαν εκλεγεί οι βουλευτές των Σπαρτιατών, δηλαδή Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκ­ης, Βόρειος και Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Λάρισα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρ­νανία και Ηράκλειο. Διαφαίνετα­ι ότι η αναπληρωμα­τική εκλογή, αν τελικώς αποφασιστε­ί, θα λάβει χώρα το φθινόπωρο, μετά τις ευρωεκλογέ­ς, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τα προσδοκώμε­να μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση του πολιτικού φάσματος.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι έδρες των Σπαρτιατών να καταλήξουν στους

πρώτους σε σταυρούς υποψηφίων των κομμάτων με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στην εκλογική περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί κάθε έκπτωτος βουλευτής των Σπαρτιατών.

Το τρίτο ενδεχόμενο είναι να μοιραστεί αναλογικά το ποσοστό 4,68% που είχαν λάβει οι Σπαρτιάτες στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πολιτικούς

αναλυτές, θα κέρδιζε από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τρεις έδρες, από μια έως δυο έδρες το ΠΑΣΟΚ και από μια το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας. Το τρίτο σενάριο φαντάζει τη δεδομένη στιγμή, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ως το επικρατέστ­ερο.

Οι περιφέρειε­ς που εξέλεξαν βουλευτή

Στην περίπτωση που επικρατήσε­ι κάποιο σενάριο κατανομής των εδρών των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα και με βάση τις περιφέρειε­ς που εξέλεξαν βουλευτή, δεν αποκλείετα­ι να περάσουν το κατώφλι της Βουλής από τη ΝΔ στην Αχαΐα ο Άγγελος Τσιγκρής, στη Λάρισα η Ρένα Καραλαριώτ­ου, στη Β’ Πειραιώς η Ευγενία Μπαρμπαγιά­ννη και στην Ανατολική Αττική η Βασιλική Κόλλια, ο Τάσος Γαϊτάνης στον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο Σπήλιος Λιβανός στην Αιτωλοακαρ­νανία, η Μαριάννα Τουμαζάτου στη Δυτική Αθήνα και ενδεχομένω­ς η Μαρία Πολύζου από το «γαλάζιο» Επικρατεία­ς.

Ένα σενάριο ακόμη θέλει τη «γαλάζια» παράταξη να «κερδίζει» μια ακόμη έδρα στην Α’ Αθήνας, με τη Φωτεινή Πιπιλή σε αυτή την περίπτωση να μπαίνει εκ νέου στη Βουλή.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να πάρουν ο Χρήστος Σπίρτζης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο.

Οι εκτιμήσεις για το ΠΑΣΟΚ φέρνουν την είσοδο στη Βουλή του Θανάση Γλαβίνα από τη Β’ Θεσσαλονίκ­ης και ενδεχομένω­ς του Δημήτρη Διαμαντίδη από τη Β’ Πειραιώς.

Όλα τα ονόματα που πρόκειται να περάσουν το κατώφλι του Κοινοβουλί­ου σε περίπτωση που το Εκλογοδικε­ίο προτείνει την κατανομή των εδρών στα υπόλοιπα κόμματα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece