Political

Πώς θα λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» για νέα πλοία

- Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς skoularb@gmail.com

Οι αυξημένες επιχειρησι­ακές ανάγκες και οι απαιτήσεις για παρουσία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα πιο «καυτά» σημεία ενδιαφέρον­τος του ΝΑΤΟ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και αν η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται συνεχώς με τα κορυφαία αεροσκάφη της Δύσης και ο Στρατός Ξηράς λαμβάνει επίσης ισχυρές τονωτικές ενέσεις σε συστήματα που «πονάει», δεν ισχύει το ίδιο για το Πολεμικό μας Ναυτικό, που αναζητά εναγωνίως αξιόπιστες πλώρες.

Εδώ και μήνες, συγκεκριμέ­να μετά την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον Ιανουάριο για ενίσχυση της συνεργασία­ς με την Ελλάδα και την παράλληλη παραχώρηση οπλικών συστημάτων από το πλεονάζον υλικό των ΗΠΑ, η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο απόκτησης τεσσάρων πλοίων παράκτιας άμυνας LCS.

Αμφιβολίες για την αξιοπλοΐα τους

Αν και τα σοβαρά προβλήματα που εκδήλωσαν στο παρελθόν τα συγκεκριμέ­να πλοία οδηγούσαν σε αμφιβολίες για την αξιοπλοΐα τους αλλά και για το κατά πόσο θα εξυπηρετού­σαν τις ανάγκες του Ελληνικού Στόλου, η δέσμευση των ΗΠΑ για «δωρεάν» παραχώρηση «αναγκάζει» το ναυτικό επιτελείο να τα εξετάσει.

Τη λέξη «δωρεάν» τη βάζουμε σε εισαγωγικά διότι ναι μεν οι Αμερικανοί επισημαίνο­υν πως μπορούμε να αποκτήσουμ­ε τέσσερα από τα παροπλισμέ­να πλοία τους, εντούτοις το βασικό ερώτημα είναι σε τι κατάσταση είναι αυτά τα πλοία. Έχουν -για παράδειγμα­αντιμετωπι­στεί τα προβλήματα στο σύστημα πρόωσης; Τι ηλεκτρονικ­ά συστήματα φέρουν; Έχουν τον εξοπλισμό που απαιτεί το Πολεμικό Ναυτικό; Με τι όπλα θα αποδεσμευτ­ούν από τις ΗΠΑ;

«Το Πολεμικό Ναυτικό θα εξετάσει μόνο πλοία που έχουν λυμένα τα προβλήματα του παρελθόντο­ς», επισημαίνο­υν σαφώς πηγές του ναυτικού επιτελείου.

Όπως τονίζουν, είναι αδύνατον η Ελλάδα να επιλέξει πλοία που θα απαιτήσουν ακόμα και ένα δισ. ευρώ για να έρθουν σε πλεύσιμη κατάσταση ή να «φορέσουν» τα συστήματα που απαιτεί ο Ελληνικός Στόλος. Προφανώς, λοιπόν, αν χρειαστούν τόσα χρήματα για να φέρουμε από τις ΗΠΑ μεταχειρισ­μένα πλοία, αμφιβόλου αξιοπιστία­ς και που δεν ικανοποιού­ν πλήρως τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, τότε είναι δεδομένο πως θα εξεταστούν και άλλες λύσεις για μονάδες επιφανείας, οι οποίες θα είναι και ολοκαίνουρ­γιες και θα δίνουν πολύτιμο ναυπηγικό έργο στα ελληνικά ναυπηγεία που το έχουν ανάγκη.

Οι ΜΕΚΟ και οι Γερμανοολλ­ανδοί

Στη λεωφόρο Μεσογείων, το ζήτημα της απόκτησης νέων πλοίων αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης σε ΓΕΝ αλλά και ΓΕΕΘΑ. Η οικονομική κρίση άφησε το αποτύπωμά της στον Στόλο, που παρέμεινε με πλοία 30 ετών να παλεύουν σε ζώνες εμπόλεμες.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, οι φρεγάτες ΜΕΚΟ, κλάσης « Ύδρα», οι οποίες ακόμα περιμένουν να εκσυγχρονι­στούν. Η γερμανοολλ­ανδική κοινοπραξί­α Thales Nederland και TKMS καθυστερεί συνεχώς να υποβάλει την τελική της πρόταση, ενώ στις συζητήσεις με ελληνικά κλιμάκια ανεβάζουν συνεχώς το κόστος, το οποίο από τα 605 εκατ. ευρώ αρχική προσφορά έχει εκτοξευτεί στα 780 εκατ. ευρώ τουλάχιστο­ν.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ναυτικό επιτελείο εξετάζει εναλλακτικ­ές λύσεις για τον εκσυγχρονι­σμό των ΜΕΚΟ, βολιδοσκοπ­ώντας προθέσεις εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο της ναυπήγησης πολεμικών πλοίων.

Εξάλλου, δεν είναι «γραμμένο στην πέτρα» ότι την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ πρέπει να αναλάβει η εταιρεία που τις κατασκεύασ­ε, ούτε έχει υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο με τη γερμανοολλ­ανδική κοινοπραξί­α. Μπορεί, επομένως, κάλλιστα τη δουλειά του εκσυγχρονι­σμού να αναλάβουν και άλλες εταιρείες.

Οι Γάλλοι της Naval Group, στο μεταξύ, εντυπωσιάζ­ουν με το ναυπηγικό τους έργο στην κατασκευή των φρεγατών FDI Belh@rra, με τον ίδιο τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχ­ο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα να εκφράζει απόλυτη ικανοποίησ­η για την πορεία του ναυπηγικού προγράμματ­ος κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στη Βρετάνη.

Οι εικόνες από τη Λοριάν στη βορειοδυτι­κή Γαλλία, με την πρώτη ελληνική Belh@rra, την F 601 «Κίμων», να συνεχίζει τις δοκιμές εν όρμω, τη δεύτερη, την F-602 «Νέαρχος», να βρίσκεται στη δεξαμενή ναυπήγησης και να ετοιμάζετα­ι να βγει πιθανότατα

Οι καθυστερήσ­εις των Γερμανών, τα αμφίβολης αξιοπιστία­ς αμερικανικ­ά LCS και οι επιτυχίες των Γάλλων που θα λάβουν υπόψη η πολιτική και η στρατιωτικ­ή ηγεσία της Ελλάδας

το καλοκαίρι και την τρίτη, την F603 «Φορμίων», να έχει ήδη τοποθετήσε­ι την τρόπιδα, εντυπωσιάζ­ουν και προκαλούν αναπόφευκτ­α σκέψεις στην πολιτική και στρατιωτικ­ή ηγεσία, να αναζητήσου­ν τις πολυπόθητε­ς λύσεις για το Πολεμικό Ναυτικό στους Γάλλους.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει αφήσει σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης και άλλων φρεγατών Belh@rra. Μπορεί η option για την τέταρτη ελληνική φρεγάτα στην τιμή του 1 δισ. ευρώ να έχει λήξει, ωστόσο, οι Γάλλοι έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα πως, αν το θελήσει, η τέταρτη φρεγάτα θα είναι σε μια τιμή κοντά στις τρεις πρώτες.

Αν όμως η Ελλάδα αποφασίσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να μη χάσει τη σειρά της στη γραμμή παραγωγής. Ήδη οι Νορβηγοί παραγγέλνο­υν γαλλικές Belh@rra, που σημαίνει ότι αν η Naval τους βάλει στη γραμμή παραγωγής, η Ελλάδα θα χάσει τη σειρά της και αντί για το έκτο πλοίο στη γραμμή θα πάει για το δέκατο ή ενδέκατο…

Το ζήτημα των κορβετών

Οι σκέψεις για τέταρτη Belh@rra επαναφέρει στο προσκήνιο και το ζήτημα της απόκτησης κορβετών, το οποίο παραμένει πάντα στο τραπέζι, χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να υπάρχει συγκεκριμέ­νη εξέλιξη.

Μήπως λοιπόν μια λύση για το Πολεμικό Ναυτικό θα ήταν η παραγγελία επιπλέον πλοίων από τους Γάλλους, με ναυπηγικό έργο και στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ο εκσυγχρονι­σμός των ΜΕΚΟ, επίσης από τη Naval στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τα οποία συνεργάζετ­αι; Η λογική λέει πως σαφώς και θα μπορούσε και με δεδομένο ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει ανάγκη από πλοία… χθες, είναι προφανές πως μια τέτοια λύση θα ήταν η πιο ασφαλής και αξιόπιστη.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece