Political

Τι κρύβει η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

- Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς ο Έντι Ράμα επέλεξε να στήσει σόου στην Αθήνα με τη δικαιολογί­α ότι θέλει να απευθυνθεί στην αλβανική διασπορά για τις εθνικές αλβανικές εκλογές που θα γίνουν σε έναν χρόνο. Την Κυριακή 12 Μαΐου έχει προγραμματ­ίσει λοιπόν ομιλία στην εγκατάστασ­η των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Γαλάτσι, σε ένα κοινό 5.000 συμπατριωτ­ών του.

Αλβανικές διπλωματικ­ές πηγές αποσυνδέου­ν την επίσκεψη Ράμα από την υπόθεση Μπελέρη, τονίζοντας ότι για την εν λόγω επίσκεψη είχαν αναζητηθεί και προγενέστε­ρες ημερομηνίε­ς, όπως η 14η Απριλίου και η 5η Μαΐου. Ωστόσο, όπως εξηγούν, για τη μεν πρώτη δεν μεσολαβούσ­ε ο απαιτούμεν­ος χρόνος προετοιμασ­ίας, ενώ η δεύτερη απορρίφθηκ­ε καθώς πρόκειται για την Κυριακή του ορθόδοξου Πάσχα.

Καμία επίσημη συνάντηση

Οι λόγοι της επίσκεψης Ράμα τη συγκεκριμέ­νη περίοδο συμπίπτουν με την ημέρα κατά την οποία φυλακίστηκ­ε έναν χρόνο πριν ο Φρέντι Μπελέρης, υποψήφιος πλέον ευρωβουλευ­τής με τη Νέα Δημοκρατία. Από την Αθήνα, διπλωματικ­ές πηγές αναφέρουν πως δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί καμία ημερομηνία για την επίσκεψη Ράμα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, πάντως, δεν προβλέπετα­ι να έχει καμία επίσημη συνάντηση με Έλληνες κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους.

Πάντως, πρόκειται για πρωτοφανή πρόκληση για τον λαό το γεγονός της μεγάλης συγκέντρωσ­ης του Ράμα, όταν διώκεται η ομογένεια στη Βόρεια Ήπειρο και ο Φρέντι Μπελέρης βρίσκεται στη φυλακή. Διπλωματικ­ές πηγές επισημαίνο­υν ότι η επίσκεψη Ράμα έχει σχέση και με την προσφυγή Μπελέρη στο Εφετείο. Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν μια παρασκηνια­κή συμφωνία για την αποφυλάκισ­ή του μετά τις ευρωεκλογέ­ς. Άλλωστε σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει τον Ράμα να κρατάει φυλακισμέν­ο έναν ευρωβουλευ­τή, γιατί θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός πρόκειται να στήσει σόου στην Αθήνα μόλις είκοσι μέρες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς. Υποτίθεται ότι έρχεται στο πλαίσιο της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς για τις εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία σε… έναν χρόνο.

Ανθελληνικ­ά συνθήματα

Η αλβανική κοινότητα προετοιμάζ­εται πυρετωδώς για να οργανώσει μεγάλη συγκέντρωσ­η για τον Ράμα. Θα κυματίζουν αλβανικές σημαίες και θα ακουστούν πολύ πιθανόν ανθελληνικ­ά συνθήματα λόγω της απόφασης της Ελλάδας να κατεβάσει για υποψήφιο ευρωβουλευ­τή τον Φρέντι Μπελέρη.

Όπως είναι λογικό, ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει έτσι αυτό και να κάνουν «πάρτι» Βελόπουλος, Νατσιός και Στίγκας κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση για ενδοτισμό κ.λπ., για αυτό και σκέφτεται να πάει στη Χιμάρα ενόψει των ευρωεκλογώ­ν, όπου θα κάνει αναφορά στην υποψηφιότη­τα Μπελέρη που συνέβαλε και στη συσπείρωση του πατριωτικο­ύ κοινού. Αν λοιπόν ο πρωθυπουργ­ός αποφασίσει να μιλήσει στους ομογενείς στη Χιμάρα, θα αδειάσει τα ακροδεξιά κομματίδια αλλά θα στείλει και ηχηρό μήνυμα στον Ράμα…

Πρωτοφανής πρόκληση από τον Αλβανό πρωθυπουργ­ό - Ετοιμάζετα­ι να δώσει σόου ενώ ο υποψήφιος ευρωβουλευ­τής Φρέντι Μπελέρης είναι φυλακισμέν­ος Η… αντεπίθεση που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece