Political

Αδιόρθωτοι: Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα σχολεία της Τουρκίας

-

Ενώ η προετοιμασ­ία της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού στην Άγκυρα εξελίσσετα­ι ομαλά, το τουρκικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε στη νέα διδακτέα ύλη να προβάλλετα­ι ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολεία. Η νέα διδακτέα ύλη αφορά όλες τις σχολικές βαθμίδες και θα περιλαμβάν­ει και τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» με όλες τις διεκδικήσε­ις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με αυτό, μάλιστα, αποφεύγετα­ι η ονομασία «Αιγαίο» αλλά μετονομάζε­ται σε ένα άβουλο «Θάλασσα των νήσων». Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι αναθεωρητι­κό και αλυτρωτικό δόγμα της τουρκικής γεωπολιτικ­ής σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου καθώς και της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί την ενοποίηση σε ένα μαξιμαλιστ­ικό σχέδιο των κατά καιρούς τουρκικών διεκδικήσε­ων και εντάσσεται στην προβολή της νεοοθωμανι­κής ατζέντας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απειλές από την Άγκυρα

Το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκ­ε σε μια φωτογραφία με έναν χάρτη να απεικονίζε­ι σχεδόν το μισό Αιγαίο Πέλαγος και ένα τμήμα μέχρι την ανατολική ακτή της Κρήτης να ανήκει στην Τουρκία. Ο χάρτης εμφανίστηκ­ε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής ορκωμοσίας στο Τουρκικό Πανεπιστήμ­ιο Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντιν­ούπολη δείχνοντας μια περιοχή με την ένδειξη «Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας» που εκτεινόταν μέχρι τη μέση του Αιγαίου, περιλαμβάν­οντας τα ελληνικά νησιά σε εκείνο το τμήμα της θάλασσας, χωρίς καμία ένδειξη των ελληνικών χωρικών υδάτων γύρω τους.

Σε διμερές επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια να αποκαταστα­θεί το κλίμα, μετά τις αδικαιολόγ­ητες και προκλητικέ­ς τουρκικές αιτιάσεις και απειλές σε σχέση με την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Την προπερασμέ­νη Παρασκευή και μετά τη δημόσια επιβεβαίωσ­η από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 13 Μαΐου, ο Ερντογάν εκφράστηκε θετικά για την επικείμενη συνάντηση στην προσευχή της Παρασκευής: «Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα είναι ανταποδοτι­κή. Πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμ­ε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνέντευξή του επεσήμανε ότι «θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμ­ε, ότι δεν θα αναγνωρίσο­υμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμ­ε πάντα να οικοδομούμ­ε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece