Political

Διπλωματικ­ός… πόλεμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

-

Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να πιέζεται και από τους ακροδεξιού­ς συμμάχους του να απορρίψει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, οι διαμεσολαβ­ητές συνεχίζουν τις προσπάθειε­ς για την κατάληξη σε συμφωνία εκεχειρίας πριν από την υλοποίηση του σχεδίου της ισραηλινής επίθεσης κατά της Ράφα. Οι Αιγύπτιοι παίζουν κομβικό ρόλο και είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπου­ς της Χαμάς. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και των δύο πλευρών, επιχειρώντ­ας να αποσπάσει μετριοπάθε­ια εκατέρωθεν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι σε ένα πάνελ σε συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Ριάντ. «Περιμένουμ­ε την τελική απόφαση. Υπάρχουν παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφαση και των δύο πλευρών, αλλά ελπίζω ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν», συμπλήρωσε.

Αν τελικά συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, τα σχέδια της επίθεσης στη Ράφα θα αναβληθούν για να ακολουθήσε­ι μια περίοδος ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας δεκάδες Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερω­θούν με αντάλλαγμα την αποφυλάκισ­η Παλαιστίνι­ων κρατουμένω­ν. «Το κλίμα είναι θετικό, εκτός αν τεθούν νέα εμπόδια από το Ισραήλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχ­ος του παλαιστινι­ακού ισλαμιστικ­ού κινήματος που ζήτησε να μην κατονομαστ­εί. «Κανένα μείζον ζήτημα δεν τέθηκε στα σχόλια και τα αιτήματα που θα υποβάλει η Χαμάς σχετικά με το περιεχόμεν­ο της πρότασης» κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη θα αναγνωρίσε­ι ένα παλαιστινι­ακό κράτος

Σε διπλωματικ­ό επίπεδο υπάρχει επίσης κινητικότη­τα, καθώς αρκετά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αναμένεται να αναγνωρίσο­υν ένα παλαιστινι­ακό κράτος έως το τέλος Μαΐου, ανέφερε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε στη συγκεκριμέ­νη δήλωση τη Δευτέρα στο περιθώριο ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Ριάντ.

Τον Μάρτιο, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσα­ν ότι θα εργαστούν από κοινού για την αναγνώριση ενός παλαιστινι­ακού κράτους. Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται από χτες στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό της νέας του περιοδείας στη Μέση Ανατολή. Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συζητήσει με Άραβες εταίρους για τη Γάζα μετά τον πόλεμο και να

Κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου στις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - Ελπίδες για εκεχειρία και αναβολή του χτυπήματος στη Ράφα

ασκήσει πίεση στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στα συγκεκριμέ­να βήματα που του έχει ζητήσει ο Μπάιντεν, προκειμένο­υ να βελτιωθεί η δραματική κατάσταση στη Γάζα. Στη συνέχεια ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος πρόκειται να μεταβεί στην Ιορδανία και το Ισραήλ. Και όλα αυτά ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχου­ν σε μια ύστατη διπλωματικ­ή προσπάθεια να αποτρέψουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο από το να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργ­ού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων Ισραηλινών αξιωματούχ­ων. Οι ΗΠΑ, οι οποίες, όπως και το Ισραήλ, δεν είναι μεταξύ των 124 χωρών που υπέγραψαν το Καταστατικ­ό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έχουν ήδη εμπλακεί στην προσπάθεια να μπλοκάρουν τα εντάλματα σύλληψης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece