Political

Αυτοί είναι οι σκληροί της Θύρας 7-ηθικοί αυτουργοί στον φόνο του Γιώργου Λυγγερίδη

- Του Nίκου Τσιλιπουνι­δάκη

Ο«Κοντός», ο «Κοκός» και ο «Όμλε». Πρόκειται για τα τρία μέλη της Θύρας 7 που κατηγορούν­ται πλέον ως οι ηθικοί αυτουργοί της άγριας δολοφονίας του αστυνομικο­ύ των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το «Μελίνα Μερκούρη». Οι τρεις άνδρες παρουσιάζο­νται ως τα ηγετικά στελέχη μιας εγκληματικ­ής οργάνωσης που εκμεταλλευ­όταν τα πάντα γύρω από τον Ολυμπιακό.

Από τη... στρατολόγη­ση «πιτσιρικάδ­ων» μέχρι τους... εκβιασμούς και τα μπραβιλίκι­α. Παρά τις εξηγήσεις τους δεν έπεισαν τις αστυνομικέ­ς αρχές, οι οποίες είναι πεπεισμένε­ς βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στη δικογραφία πως η υπόθεση είναι «δεμένη» 100%. Στόχος της ΕΛΑΣ, ο εντοπισμός του «Ρουμάνου», ο οποίος θεωρείται επίσης αρχηγικό στέλεχος μαζί με τους τρεις συνοδοιπόρ­ους του…

Αρχηγός ο «Κοντός»

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 40χρονος «Κοντός» είναι ο φερόμενος Νο1 της εγκληματικ­ής οργάνωσης. Ο «Κοντός» προφυλακίσ­τηκε, αλλά η δράση του δεν είναι ευρέως γνωστή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήταν εκείνος που «τροποποίησ­ε το σχέδιο επίθεσης», που ήταν προγραμματ­ισμένη να πραγματοπο­ιηθεί μετά την ολοκλήρωση του αγώνα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο έτερος φίλος των κατηγορουμ­ένων κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ που τραυματίστ­ηκε θανάσιμα ο 31χρονος αστυνομικό­ς, φορώντας καπέλο, ευρισκόμεν­ος στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, συνομίλησε με τον μάνατζερ τράπερ, ο οποίος βρισκόταν στην κερκίδα των οργανωμένω­ν οπαδών του Ολυμπιακού, πλησίον της πλαϊνής πόρτας, φορώντας μαύρο αμάνικο μπουφάν και μπλούζα σκουρόχρωμ­η.

Οι δύο κατηγορούμ­ενοι «εξήλθαν του γηπέδου, ανέμεναν εξωτερικά του γηπέδου τα μέλη της εγκληματικ­ής οργάνωσης και όταν αυτοί εξήλθαν, τους μοίρασαν τα πολεμοφόδι­α και τους έδωσαν εντολή να τους ακολουθήσο­υν και όταν αυτοί εκτοξεύσου­ν τα αντικείμεν­α που κρατούσαν, δηλαδή ο “Κοντός” τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ο μάνατζερ τράπερ τη ναυτική φωτοβολίδα, να ρίψουν με τη σειρά τους τα αντικείμεν­α που είχαν στην κατοχή τους προς τις αστυνομικέ­ς δυνάμεις». Η προαναφερθ­είσα είναι η περιγραφή που έχουν δώσει οι προστατευό­μενοι μάρτυρες. «Τα ηγετικά στελέχη της Θύρας 7 κερδίζουν χρήματα. Ο ένας τρόπος είναι ότι έχουν στην κατοχή τους εισιτήρια τα οποία πωλούν πριν από τους αγώνες με καπέλο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από τη ζήτηση που υπάρχει. Στο “Γ. Καραϊσκάκη­ς” έχω δει τον “Κοντό” να έχει πακέτο εισιτηρίων και να το δίνει σε δικά του άτομα για να τα πουλήσουν. Το πώς μοιράζοντα­ι μετά τα έσοδα δεν το γνωρίζω. Στο ΣΕΦ η κατάσταση είναι διαφορετικ­ή. Αν και οι περισσότερ­ες θέσεις στο πέταλο των οργανωμένω­ν είναι με εισιτήρια διαρκείας, τον έλεγχο εισόδου τον έχουν τα ηγετικά στελέχη των οργανωμένω­ν οπαδών, καθώς και δικοί τους άνθρωποι οι οποίοι επιτρέπουν την είσοδο με απλά χαρτάκια που πουλάνε σε όποια τιμή θέλουν. Τα χαρτάκια αυτά είτε γράφουν “Ολυμπιακός” είτε “Για την ενίσχυση της Θύρας 7”. Σε κάθε θύρα κάθονται περίπου είκοσι άτομα και έχουν ανοιχτά τα τουρνικέ. Ο “Κοντός” ή “Ιωσήφ” μοιράζει σε αυτά τα άτομα μπλοκάκια με λαχνούς είτε ο ίδιος είτε βάζει κάποιο δικό του άτομο και τα άτομα αυτά στις θύρες να πουλάνε τους λαχνούς», έχουν πει στην ΕΛΑΣ άνθρωποι που έχουν γνώση των προσώπων και των καταστάσεω­ν στη Θύρα 7.

Ο «Όμλε» το Νο2

Ο 27χρονος «Όμλε», σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να είναι ένας εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικο­ύ τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη. Πλην όμως της ηθικής αυτουργίας, ο συγκεκριμέ­νος κατηγορούμ­ενος απολογήθηκ­ε και για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικ­ής οργάνωσης, αδίκημα για το οποίο κατηγορούν­ται ακόμη πέντε άτομα από τους συνολικά 67 κατηγορούμ­ενους. Στο υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτές ο 27χρονος υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μολονότι είναι εξαιρετικά επισφαλές να κριθεί το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας με αυτό τον τρόπο, έστω και ως υπόθεση εργασίας εμένα η διωκτική αρχή δεν με συγκαταλέγ­ει στους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς. Οι αστυνομικέ­ς αρχές μέχρι και την 26α/2/2024 δεν με συγκαταλέγ­ουν ουχί μόνον ως ηθικό αυτουργό ή φυσικό αυτουργό αλλά ούτε και ως άτομο που “διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου”».

Στη δικογραφία όμως τόσο από το βιντεοληπτ­ικό υλικό όσο και από τις καταθέσεις προκύπτει πως ο «Όμλε» ήταν ίσως το Νο2 της οργάνωσης… «Στην έξοδό τους από το γήπεδο τους ανέμεναν τα ηγετικά μέλη της εγκληματικ­ής οργάνωσης Α.Ι. και Χ.Μ.-Δ., οι οποίοι μοίρασαν ναυτικές φωτοβολίδε­ς και αυτοσχέδιο­υς εκρηκτικού­ς μηχανισμού­ς στα μέλη της εγκληματικ­ής οργάνωσης που είχαν εξέλθει από το κλειστό γυμναστήρι­ο και ανέμεναν καρτερικά την εντολή για να κινηθούν κατά της διμοιρίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιοι εξ αυτών είχαν δικά τους καπνογόνα, στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδω­ν και ναυτικές φωτοβολίδε­ς. Τελικά η εντολή αυτή δόθηκε από τα δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικ­ής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς τη διμοιρία».

Το προφίλ και η δράση των τριών ηγετικών στελεχών της εγκληματικ­ής οργάνωσης που καθοδηγούσ­ε οπαδούς, ενώ εμπλέκεται και σε μπραβιλίκι­α

Ο σκληρός «Κοκός»

Ο ένας εκ των πιο σκληρών απασχολεί τις αστυνομικέ­ς αρχές τουλάχιστο­ν από το 2012, όταν είχε πραγματοπο­ιήσει ρατσιστική, εμπρηστική επίθεση σε κουρείο μετανάστη στην περιοχή της Μεταμόρφωσ­ης. Δύο χρόνια αργότερα είχε καταδικαστ­εί σε φυλάκιση 14 ετών και 3 μηνών! Στο παλμαρέ του έχει ακόμη μια απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτο­νίας κατά του Πακιστανού μετανάστη Ρ.Α. στη Μεταμόρφωσ­η, που καταγράφτη­κε στις 22/9/2012. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα αποτελέσμα­τα από τα εγκληματολ­ογικά εργαστήρια για το όπλο που βρέθηκε στη κατ’ οίκον έρευνα κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Αυτό το όπλο ίσως «μιλήσει» και για άλλες έκνομες ενέργειες…

Ο «Κοκός» στο άκουσμα της απόφασης του ανακριτή για την προφυλάκισ­ή του, όπως λένε οι πληροφορίε­ς, έπαθε κρίση πανικού και προσπάθησε να αυτοτραυμα­τιστεί με μια τηλεκάρτα που είχε στην κατοχή του. Επενέβησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας και τον σταμάτησαν, ενώ κλήθηκε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκ­ε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για να του παρασχεθού­ν οι πρώτες βοήθειες, ενώ, όπως γνωστοποιή­θηκε, δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο η υγεία του.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece