Political

Υψηλότερες καταθέσεις, περισσότερ­α δάνεια τον Μάρτιο

- Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης loukas1972@gmail.com

Διατήρηση της ισχυρής δυναμικής της οικονομίας για το α’ τρίμηνο του έτους προδιαγράφ­ει η σημαντική ενίσχυση των καταθέσεων και των χορηγήσεων τον Μάρτιο, με αύξηση κατά 1,675 δισ. και 1,983 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η επιστροφή των καταθέσεων σε αυξητική τάση συνδέεται και με αυξημένα έσοδα των επιχειρήσε­ων από τη δραστηριότ­ητά τους, αλλά και από την αυξημένη ρευστότητα, λόγω των χρηματοδοτ­ήσεων από τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι το χρήμα που βρίσκεται στους λογαριασμο­ύς των εταιρειών θα διοχετευτε­ί στην οικονομία μέσα στους προσεχείς μήνες και θα ενισχύσει τη δυναμική της. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Μάρτιο, το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανήλθε σε 190,253 δισ. ευρώ, έναντι 188,611 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, εκ των οποίων τα 45,355 δισ. ευρώ αφορούν τις επιχειρήσε­ις και τα 144,898 τα νοικοκυριά και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπι­κά ιδρύματα. Συνολικά, οι καταθέσεις από τις επιχειρήσε­ις αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 1,278 δισ. ευρώ, ενώ από τα νοικοκυριά κατά 396 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, τον Μάρτιο, η μηνιαία καθαρή ροή δανείων ήταν αυξημένη κατά 1,514 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,666 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Στα αξιοσημείω­τα περιλαμβάν­εται η μείωση του δανεισμού προς τη γενική κυβέρνηση κατά 469 εκατ. ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο το κράτος «ρούφηξε» 762 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο η καθαρή ροή δανείων ήταν αυξημένη σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο, οπότε είχε διαμορφωθε­ί στα 904 εκατ. ευρώ.

Η αυξημένη ροή δανείων αφορά κυρίως τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσε­ις και σε σχεδόν καθόλου τις μικρές, καθώς είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης προς τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσε­ις ήταν θετική μόλις κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Προφανώς, η βελτίωση είναι εντυπωσιακ­ή, ωστόσο, το ποσό είναι πολύ μικρό και οι επιχειρήσε­ις που δυνητικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτ­ηθούν πολύ περισσότερ­ες.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι τα παλαιά δάνεια βρίσκονται υπό έλεγχο, ενώ η εξυγίανση των ισολογισμώ­ν των τραπεζών έχει συμβάλει ώστε να μπορούν να ανοίξουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτ­ήσεων. Βέβαια, παράγοντα αποτελούν τα προγράμματ­α του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, τα οποία ευνοούν κυρίως τις επιχειρήσε­ις με ισχυρούς ισολογισμο­ύς, ώστε να υλοποιήσου­ν τα επενδυτικά τους προγράμματ­α και να βελτιώσουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους.

Τους προσεχείς μήνες αναμένεται περαιτέρω βελτίωση στο σκέλος των χρηματοδοτ­ήσεων, καθώς θα τρέχουν προγράμματ­α τόσο για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσε­ις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και για τις μικρές μέσω ΕΣΠΑ.

Πιο ισχυρή η δυναμική του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece