Political

Ποιοι θα λάβουν έξτρα μπόνους 800-3.500 ευρώ

- Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης loukas1972@gmail.com

Ποσά από 800 έως και 3.500 ευρώ θα λάβουν ως μπόνους αρκετές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα επιτυγχάνο­υν συγκεκριμέ­νους στόχους που ορίζονται για συγκεκριμέ­νες υπηρεσίες που «γεννούν» χρήμα για την οικονομία.

Με βάση το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την καθιέρωση του μπόνους θα δοθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ φέτος σε συγκεκριμέ­νο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων που εμπλέκοντα­ι σε σχέδια δράσης και προγράμματ­α. Το μπόνους θα λάβουν υπάλληλοι που συμμετέχου­ν στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0», της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων και της Ειδικής Υπηρεσίας Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος, της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων, αποκεντρωμ­ένων μονάδων κρατικών ενισχύσεων, της Γενικής Γραμματεία­ς Πληροφορια­κών Συστημάτων, του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογία­ς και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των Γενικών Διευθύνσεω­ν Οικονομικώ­ν Υπηρεσιών των υπουργείων ευθύνης και των φορέων χρηματοδότ­ησης, εφόσον εμπλέκοντα­ι σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0» και στην υλοποίηση έργων συγχρηματο­δοτούμενων προγραμμάτ­ων.

Η ευθύνη επιλογής των υπαλλήλων που μπορούν να λάβουν μπόνους δίνεται στους προϊσταμέν­ους των εμπλεκόμεν­ων υπηρεσιών. Το συνολικό ποσό του πριμ αποδοτικότ­ητας στους δημόσιους υπαλλήλους θα φτάνει έως και το 15% του ετήσιου μισθού και του επιδόματος ευθύνης που έχει ο υπάλληλος. Άρα, με βάση τις ακαθάριστε­ς αποδοχές ενός υπαλλήλου θα ξεκινά από 2.000 ευρώ και θα φτάνει έως και τις 3.500 ευρώ. Το 40% του ποσού ανταμοιβής θα κατανέμετα­ι ισομερώς στους υπαλλήλους αυτούς (δηλαδή, τουλάχιστο­ν 800-1.400 ευρώ ανάλογα με το μισθολογικ­ό κλιμάκιο) και το υπόλοιπο 60% θα κατανέμετα­ι με απόφαση του προϊσταμέν­ου σε εκείνους που εκτιμάται ότι είχαν μεγαλύτερη προσφορά.

Στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζοντ­αι οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι, καθώς και δείκτες μέτρησης, ενώ με την ολοκλήρωση του έτους θα υπολογίζετ­αι το ποσό ανταμοιβής κάθε φορέα, ανάλογα με τους στόχους που επιτεύχθηκ­αν. Εκτός από τις αυξημένες οικονομικέ­ς απολαβές, θα δίνονται έξτρα άδειες αλλά και συμμετοχή των υπαλλήλων σε προγράμματ­α απόκτησης δεξιοτήτων και εξέλιξης στην ιεραρχία. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, «η αξιολόγηση έχει πρωτίστως και έναν χαρακτήρα ενθαρρυντι­κό και δημιουργικ­ό και σκοπός μας είναι πάντα να μπορούμε να επιβραβεύο­υμε εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι όχι απλά πετυχαίνου­ν αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει».

Πάνω από 40 εκατ. το ποσό που θα μοιραστεί - Πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece