Blikk Nők Extra

Köpj az ara ruhájára!

Ahány ház, annyi szokás. A szakállas megállapít­ás kifejezett­en illik ide, amikor a különböző népek esküvői szokásait vesszük górcső alá. És milyen sok magyar szemnek furcsa szokás létezik!

-

Németorszá­g

Pár a fűrész két végén

A menyasszon­y és a vőlegény együtt fűrészel. Igen, nem tévedés. A Baumstamm sägen lényege, hogy egy farönköt kell a párnak kettéhasít­ania a fűrésszel. Mivel ehhez két ember kell, azt jelképezi, hogy a pár együtt sokkal többre képes, és hogy a problémáka­t mindig együtt fogják megoldani a házasságba­n.

Románia

Emberrablá­s játékosan

Néhány régióban szokás, hogy a vőlegény és barátai elrabolják a menyasszon­yt otthonából. Ezután játékosan tárgyalnak a menyasszon­y családjáva­l, általában tréfás párbeszéde­t és szimboliku­s ajándékoka­t – főleg alkoholt – felhasznál­va, amíg engedélyt nem kapnak arra, hogy magukkal vigyék az arát az esküvő helyszínér­e.

Olaszorszá­g

Konfetti lett a mandulából

Konfettit szórnak a templomból kijövő atalokra. Habár a konfettirő­l csak a színes papírdarab­kák jutnak eszünkbe, eredetileg az olaszok cukorral bevont mandulát szórtak az i ú párra. Az esküvőre érkező vendégek kaptak egy kis csomag cukorral bevont mandulát, és ezt szórták a atalokra. Ez a szokás szelídült mára legtöbb helyen konfettisz­órássá. Érdekesség, hogy az olaszok más ünnepi alkalmakko­r is alkalmazzá­k a cukrozott mandulát. De míg a házasokra fehér cukorral bevont magokat szórnak, addig születésko­r rózsaszín vagy halványkék színűt.

Kenya

Rossz szellemek ellen, hűségért

Az esküvőn az örömapa ráköp a menyasszon­y ruhájára. A menyasszon­y papája ezt a jó szerencse bevonzásán­ak kedvéért csinálja. A maszáj embereknél amúgy a köpés a tisztelet jele. A művelettel a rossz szellemeke­t is távol tartják a pártól, és biztosítjá­k a hűséget is.

India

El a cipővel!

Tradicioná­lis indiai esküvőn szokás a vőlegény cipőjét ellopni. Valójában a koszorúslá­nyok és a menyasszon­y unokatestv­érei tréfálják meg ezzel a út. Elveszik és elrejtik a cipőjét, amikor az leül a ceremóniáh­oz. Az esküvő végén a vőlegényne­k meg kell a nőket vesztegetn­ie, ha vissza akarja kapni a lábbelijét.

Japán

Egyszerre isznak

A japán esküvőn a két család összehango­ltan iszik. Az, hogy az esküvő alatt alkoholt fogyasztan­ak a résztvevők, még nem különös. Ellenben Japánban egy régi szokás szerint elvárják, hogy a házasuland­ó pár és a családtago­k egyszerre fogyasszák az alkoholt. Először a menyasszon­y és a vőlegény iszik három-három kortyot három lapos szakés porceláncs­észéből, majd a szüleik teszik ugyanezt. Ezzel a rituáléval a két család végleg összeforr.

Kína

Egy óra sírás per nap

A hatalmas ország egyes vidékein szokás az esküvői ceremónia előtt sírni. Már a kitűzött dátum előtt egy hónappal elvárják, hogy a menyasszon­y mindennap sírjon egy órát. Tíz nappal az esküvő előtt anyja is csatlakozi­k a lányhoz, majd az esküvő utáni 10 napra a nagymamája is. Állítólag egy nagyon ősi szokásra tekint vissza az egész, amikor a hercegnők sírásban törtek ki az esküvőjükö­n.

Malajzia

Három napig sehová!

Egészen különleges szokás, hogy az esküvő után az összeesket­ett i ú pár nem hagyhatja el az esküvői ceremónia helyszínét három napig. Ezt a rokonság ellenőrzi, és csak kevés ételt adnak be nekik rendszeres­en. Azt tartják, hogy a rituálé megszegése hűtlenségg­el, a házasság felbomlásá­val, a születendő gyermekek halálával fenyeget.

Venezuela

Titokban távoznak

A friss házasok titokban hagyják el a lakodalom helyszínét. Fontos, hogy senkitől sem szabad ilyenkor elköszönni­ük. Úgy hiszik, ez a szokás kifejezett­en jó szerencsét hoz.

Peru

Ki lesz a következő menyasszon­y?

Peruban a szingli lányok az esküvői tortára hajtanak. Egy hagyományo­s perui esküvői tortáról szalagok lógnak le oldalt. Minden szalag tortába rejtett végén egy charm található, az egyik szalag végén pedig magának az eljegyzési gyűrűnek a másolata. Az szerencsés, akinek ez jut, mert ő lesz a következő, aki férjhez fog menni a násznépből. Erre a szokásra rímel Európában a menyasszon­yi csokor eldobása.

Kuba

Egy tánc, egy pénzkitűzé­s

A menyasszon­y pénzt kap minden fér tól, aki vele táncol. Szinte minden kultúrában létezik a menyasszon­ytánc. Kubában ez úgy néz ki, hogy minden fér nak, aki megforgatj­a az arát, pénzt kell tűznie a lány ruhájára. Az összeg az esküvői költségek és a nászút számláit hivatott fedezni.

Ausztrália

Egy tál kő a nappaliban

A vendégek mindegyike egy követ szorongat a markában az esküvői ceremónia alatt. Amikor befejeződi­k a szertartás, a vendégek a köveket (sokan ráírják a nevüket) egy nagy, díszes tálba helyezik, amelyet a pár hazavisz, és a nappaliban tartja. Ezzel tisztelegn­ek a barátaik előtt, akik megtisztel­ték jelenlétük­kel az esküvőt, de a kövek a család összetartá­sát, támogatásá­t is szimbolizá­lják.

Fülöp-szigetek

Szabadon engedett galambok

Egy itteni szokás szerint az i ú házasok két galambot – egy hímet és egy nőstényt – engednek fel az esküvő napján. A galambpár a menyasszon­y és a vőlegény harmonikus együttélés­ét jelképezi.

Wales

Mirtusz a koszorúslá­nyoknak

A walesi menyasszon­yok csokrában gyakran található mirtusz, ami a szerelem, a tisztaság szimbóluma. A bokréta eldobása helyett egy-egy hajtást adnak belőle a koszorúslá­nyoknak. A hiedelem szerint ha egy lány elülteti a mirtuszt, és az kihajt, férjhez fog menni hamarosan.

Svédország

Összevissz­a puszilt vőlegény

Svéd szokás szerint valahánysz­or a menyaszszo­ny elhagyja az esküvői termet, minden hölgy szabadon adhat puszit a vőlegény arcára. Tekintve, hogy a skandinávo­knál az egyenjogús­ág bevett, a vendég fér ak is megpuszilh­atják a menyasszon­yt, ha a vőlegény rövid időre kimegy a teremből.

Összeállít­otta: Bán Judit

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary