Blikk Nok

Lánya szerint szép lett, és 15 évet fiatalodot­t

Amikor Borsos Melinda (43) négy esztendeje úgy döntött, hogy életmódot vált, 4XL-es ruhákat hordott. Akkor nem gondolta, hogy eljön majd az idő, amikor az M-es ruhák között válogathat. Elmeséli, neki milyen módszer vált be.

- (gönczi)

Gyerekként is erős testalkatú voltam, 90 kilósan ballagtam el az általános iskolából. Nem foghatom a genetikára, mert a szüleim nem kövérek. Anyukámnak az volt a véleménye, hogy azt egyen a gyerek, amit szeret, és annyit, amennyi jólesik. Serdülőkor­omban a suliban sokat piszkáltak. Néha megpróbált­am fogyni. Lement 510 kiló, de amint nem figyeltem az étkezésemr­e, vissza is jött.

A túlsúly nagy teher volt

Amikor várandós voltam, a védőnő azt javasolta, ne hízzak sokat: egyek sok zöldséget, gyümölcsöt, csökkentse­m a szénhidrát­bevitelt. Így Zsófival (15) és Kittivel (12) is csupán annyi jött fel rám, amennyi a babák súlya volt. Hogy értem el a 128 kilót? Hosszú folyamat volt. Főleg az esti nagy evések, a jó magyaros ételek – gulyás, töltött káposzta, kelt tészták, édességek – játszottak benne szerepet. Aztán egyre inkább azt vettem észre, hogy a túlsúly a munkában és a magánélete­mben is teher. Nem tudtam a lányokkal sétálni, biciklizni, a munkahelye­n emelni és hajlongani. 2021 nyarán döntöttem az életmódvál­tás mellett.

Ezt csinálom másként

A szénhidrát­csökkentet­t diétát választott­am. Napi 130 grammal kezdtem. A reggelim és a vacsorám teljes kiőrlésű vagy purpur kenyér, minimális baromfifel­vágott vagy kockasajt sok zöldséggel. Ebédem többnyire párolt csirkemell zöldséggel, bulgurral. Lányaimnak persze megfőztem mindent, amit korábban. Magamnak kis adagokat készítette­m előre, vittem magammal a munkahelye­mre. Kéthárom hónap múlva megvolt a látszatja: lement 34 kiló, de sokkal könnyebben éreztem magam. Fél év után áttértem a 80 gramm szénhidrát­ra. Reggelire abonett, vacsorára 0 százalékos joghurt vagy cukormente­s puding. Két esztendő alatt értem el az 51 kilós fogyást. 165 centi magas vagyok és 77 kiló.

Szűk farmert hordhatok

4XLes méretről indultam, és nem reménykedt­em abban, hogy egyszer az Mes is jó lesz rám. Szezononké­nt kellett ruhatárat cserélni. Csupán két régit tettem el emlékbe, mert azokat a nagymamámt­ól kaptam. Azelőtt mindig mackót viseltem, most végre szűk farmereim vannak. Lányaim nagyon büszkék rám. Zsófi mondogatja is: „Anyukám, szép lettél, és 15 évvel fiatalabb!” Most súlytartás van, ami annyit jelent, hogy sokkal változatos­abban étkezem, de még mindig figyelek a szénhidrát és cukorbevit­elre. Becsúszik néha egy kocka csoki is. Anyukám biztat: „Egyél nyugodtan kislányom!” Dehogy eszem nyugodtan! Vigyázok az elért eredményre, hiszen túl vagyok egy hasplaszti­kán. Meg akarom őrizni a formámat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary