Blikk Nok

Tormás-sonkás koszorú

-

1

A sütőt 180 °C-ra előmelegít­jük. Kivajazunk, kilisztezü­nk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformá­t. 2

A tojásokat szétválasz­tjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Amikor a hab már kemény, a cukrot is beleszitál­juk. Egyesével beledolgoz­zuk a tojások sárgáját, majd a végén a lisztben elkevert sütőport is hozzáadjuk. A formába simítjuk, és kb. 10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

Félreteszü­nk 8 szem golyót a díszítéshe­z. A többit a krémhez összetörjü­k. Kemény habbá verünk 7,5 dl tejszínt, majd óvatosan beleforgat­juk az összetört golyókat.

4

A piskótát három lapra vágjuk. A krémmel betöltjük a lapokat. A maradék 2,5 dl tejszínt habbá verjük, bevonjuk vele a torta oldalát, majd a félretett golyókkal díszítjük. A csokoládét megolvaszt­juk, és a tortára locsoljuk. Jól behűtjük.

Hozzávalók kb. 12 szelethez: a TÉSzTáHoz: ● 1,5 dl tej ● 1 mk. cukor ● 1,5 dkg friss élesztő ● 25 dkg liszt ● 1 tojás a kenéshez a TÖlTElÉkHE­z: ● 15 dkg füstölt sonka ● 2 ek. tejszínes torma

● 15 dkg gouda sajt

1

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a cukrot, belemorzso­ljuk az élesztőt, felfuttatj­uk. 2

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadunk 1 mk. sót és a felfuttato­tt élesztőt. Dagasztógé­ppel összedolgo­zzuk a tésztát, majd meleg helyen, letakarva 30 percet pihentetjü­k.

3

A sonkát apró kockára vágjuk, a sajtot lereszeljü­k. A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 40x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Az egyik hosszabbik oldalánál kb. 1,5 cm-ként bevagdossu­k kb. 10 cm hosszan. A szabadon maradt felületet bekenjük a tejszínes tormával, megszórjuk az apróra vágott sonkával és a reszelt sajttal.

4

A tészta két rövidebb oldalát kicsit ráhajtjuk a töltelékre, majd a tésztát feltekerjü­k a bevagdalt csíkok felé, amiket elrendezün­k a tekercs külsején. Óvatosan koszorút formázunk a hengerből, majd sütőpapírr­al bélelt lemezre helyezzük. Meleg helyen újabb 30 percet pihentetjü­k.

5

A sütőt előmelegít­jük 180 °C-ra. A koszorút megkenjük a felvert tojással, és a sütőben, 30-35 perc alatt készre sütjük.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary