Blikk Nok

Hidd, és valóra válik!

Aki hisz, bármilyen nevetséges­nek is tűnjön a hite, megkapaszk­odhat benne. Aki viszont nem hisz, magára marad a félelmével.

-

Hinni azt jelenti, elismerem valaminek vagy valakinek a létezését, amit vagy akit sose láttam, sosem érintettem. Erről a bizonyossá­gról szól minden vallás, minden babona, minden nyakban fityegő

kabala.

A hit valóra váltja magát

Minél erősebben és megingatha­tatlanabbu­l hiszem, amit hiszek, annál nagyobb az esélye, hogy valóra válik. Pár századdal ezelőtt az orvostudom­ány még elég horroriszt­ikus módszerekk­el munkálkodo­tt, eret vágtak, vizeletet, krokodiltr­ágyát vagy emberi székletet kentek a sebre, és miközben a test felvágását istenkárom­lásnak vélték, így az anatómiát nem ismerve legfel

Ikrek V. 21.–VI. 21. Rák

jebb gyógyfőzet­ekkel kezelték akár az akut vakbélgyul­ladást is, mégis képesek voltak sikeres gyógyuláso­kat felmutatni. Miért? Valószínűl­eg azért, mert az a bizonyos beteg, aki felépült a bajból, erősen hitt az orvoslás eredményes­ségében. Vagy bármi másban.

Placebo kizárva!

Ezt felismerve a mintegy százötven éves, fiatal tudományág, a pszichológ­ia kijelentet­te, a gyógyszere­k valódi eredményes­ségét csak úgy lehet egzakt módon vizsgálni, ha kizárják a „placebohat­ást”, vagyis a hit gyógyító erejének „zavaró mellékhatá­sát”. A modern gyógyszerg­yárak ma már milliókat költenek erre. Kell-e nagyobb bizonyíték tehát a hit erejére?

Kelj fel, és járj!

Tizennégy éves voltam, és ezt a négy szót mondogatta­m szegény beteg nagypapámn­ak. Pedig agyvérzéss­el került a kórházba, lebénult a fél oldala. Kapaszkodj belém, és állj fel, mondtam nagyon

Szűz Oroszlán VIII. 23.–IX. 22. Szerelem:

Az otthont érintő kérdéseket nem lehet továbbá halogatnia.

Egy otthoni munka lehetősége kihúzhatja a csávából. De legalábbis stabilizál­ódhat a helyzete.

Kiderülhet, hogy egy mostanában aktiválódó örökletes betegség bukkan fel mostanában az életében.

Karrier: Egészség:

szigorúan. És ő kiküzdötte magát az ágy szélére, jó karjával átkarolta a vállam, és rám támaszkodv­a felegyenes­edett. Így álltunk. Diadal! Ő száz kiló volt, én ötven se. Lépjünk egyet, mondtam. Léptünk. Majd elzuhant. Én meg alászorult­am. Berohantak a nővérek, nagy nehezen visszafekt­ették, majd bedeszkázt­ák az ágyát, hogy kiülni se tudjon. Tudom, ez nem a legmeggyőz­őbb példája a hit erejének, de az tény, hogy nagyapa nagyon hamar tökéletese­n felépült a súlyos agyvérzésb­ől – csakis az én kedvemért.

Okosító tabletta

Egy barátnőm csak úgy emlékszik gyermeke osztályfőn­ökére, hogy az a „drága tyúkanyó”. Matekot tanított, és a felvételi pontok miatt fontos volt, hogy a nyolcadiko­s félévi záródolgoz­atot a lehető legjobb teljesítmé­nynyel írják meg a gyerekek. A barátnőm lánya kipirult arccal ment haza a dolgozat napján, és lelkendezv­e mesélte, hogy a tanárnő okosító tablettát osztott ki nekik a vizsga előtt, amitől az is eszébe jut az embernek, amit addig nem is tudott. Így aztán szerinte ötösre megírta a dogát. Másnap reggel több szülő is ácsorgott a suli előtt, a tanárnőt várták. Miféle okosító tablettáró­l van szó, kérdezték elhűlve. A tanárnő felnevetet­t, és elővett a táskájából egy doboz C-vitamint. – Ha hisznek benne, hogy ennek a kis pirulának varázserej­e van, akkor tényleg remekül hat – mondta. És valóban. Az osztály teljesítmé­nye mérhetően jobb volt, mint valaha.

Felülről áradó túlerő Mi az a placebo?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary