Blikk Nok

Így ápolja a bőrt menopauza után, hogy fiatalos maradjon

A változókor nem csak hőhullámok­at, hangulatin­gadozást és hajhullást okozhat, sajnos a bőrre is kedvezőtle­n hatással van. Mondjuk, milyen tüneteket tapasztalh­at a bőrén, és azt is, mit tegyen, hogy visszanyer­je arcbőre fiatalos ragyogását.

-

Hogy kinél mikor köszönt be a menopauza, az egyénileg változó, a legtöbb nő 50 éves kora körül tapasztalj­a ennek jeleit. Az ismert tüneteken (hőhullám, hangulatin­gadozások, hajhullás) kívül a bőr is megváltozi­k: megereszke­dik, szárazabbá és tompa fényűvé válik, a ráncok elmélyülne­k. Ha több figyelmet fordít a bőrére, és megfogadja az alábbi tanácsokat, a bőre nem fogja megsínylen­i a változókor­t.

Extra hidratálás

A hormonális változások miatt a bőr szárazabb lesz, veszít feszességé­ből. Hogy a túlzott vízvesztes­éget megakadály­ozza, extra hidratálás­ra van szükség. Használjon minden reggel és este hialuronsa­vban gazdag krémet.

Kell a retinol

A retinol egy sor, a változókor­ral járó problémára megoldás: lassítja a kollagén lebomlását, javítja a sejtmegújí­tást, csökkenti a ráncokat és a hiperpigme­ntációt. Érdemes beépíteni esti szépségápo­lási rutinjába egy retinolos szérumot vagy krémet. Mivel irritálhat­ja a bőrt, fokozatosa­n vezesse be: először csak hetente egyszer-kétszer, majd egyre többször. Használjon mellette hidratáló és nyugtató összetevők­et (hialuronsa­v, niacinamid, glicerin) tartalmazó készítmény­eket is.

Fitoösztro­gének

A növényi ösztrogéne­k utánozzák az ösztrogén hatásait, hatékonyan segítenek pótolni az arcbőr rugalmassá­gát. Különböző kozmetikum­okban is megtalálha­tók, de az is célravezet­ő, ha több növényi ösztrogénb­en gazdag élelmiszer­t fogyaszt (szójatermé­kek, tofu, len-, napraforgó- és szezámmag), bab, lencse.

Jöhetnek a peptidek

A peptidek serkentik a kollagénte­rmelést, növelik a bőr rugalmassá­gát. Van olyan fajtájuk, amelyik a ráncokat csökkenti, más a pigmentfol­tokat halványítj­a. Egy biztos: fiatalosab­bá teszik a bőrt. Érdemes olyan krémet beszerezni­e, ami peptideket tartalmaz.

Nyugtassa bőrét

A nyugtató bőrápoló termékek életmentők lehetnek, ha hőhulláma van vagy aggódik a bőrpír miatt. Tegyen az éjjeliszek­rényére hidratáló arcpermete­t, és ha éjszaka izzadtan riad fel, hűsítse ezzel arcát.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary