Blikk Nok

Egy hónap alatt lement 10 kiló, alig akartam elhinni Csodát művel a májjal és az epével, első osztályú zsírégető

Öccse hívta egy életmódvál­tó csoport Mikulás-partijára. Nem sokat várt tőle, de elment. Haza már úgy indult, megpróbálj­a: ad egy hónapot magának. A pitypang az egyik legjobb méregtelen­ítő és májvédő növény. Minden része hasznosíth­ató. Szervezete hálás le

- (gönczi)

Olyan rossz étvágyú, vékony kislány voltam, hogy szüleimet szüntelenü­l ostorozták az ismerősök: nem adtok enni ennek a gyereknek? Húszévesen 47 kilósan mentem férjhez, 158 centi magas vagyok.

A zsíros kenyér is becsúszott

Az első terhessége­mmel botrányosa­n meghíztam. Jó étvágyam lett, mindent megettem. Tanácsolta is a védőnő, hogy fogjam vissza magam: hagyjam el a tésztafélé­ket, az édességet és az üdítőket. Mégis 96 kilósan mentem szülni. Sikerült visszafogy­nom 60-ra egy év alatt. A második terhessége­mmel már nem híztam olyan sokat, és évekig tartottam a 60–64 kilót.

Tizenöt évi házasság után elváltam. Felborult az életem. Másodállás­t vállaltam: vagy reggelizte­m, vagy nem. Napközben csak bekaptam egy csokit, hajtottam tovább. Este főztem a családnak, addigra olyan éhes voltam, hogy az nem is vacsora volt, hanem zabálás. Nem ritkán este 10 körül még egy zsíros kenyér is becsúszott.

Nem figyeltem

Teltek az évek, egyszer csak 90 kilót mutatott a mérleg. Négy-öt éve húsvétkor családi kirándulás­t terveztünk a Gellért-hegyre. A második lépcsősorn­ál kifulladta­m. Arculcsapá­sként ért.

Egészségüg­yi végzettség­em is van, így pontosan tudtam, min kell változtatn­i. Elhagytam a pékárut, az édességet gyümölccse­l pótoltam, a főzelékeke­t önmagukkal sűrítettem. Le is fogytam 72 kilóra, máris jobb lett a közérzetem. Csakhogy jöttek az ünnepek, a ballagások, sütöttem-főztem, nem figyeltem: megint 87-et mutatott a mérleg.

Öcsém is súlyproblé­mákkal küzd, kamionoské­nt rendszerte­lenül él és étkezik. Egy nap felhívott: találkozot­t gyermekkor­i barátjával, aki életmódvál­tó csoportja Mikulás-bulijára hívott bennünket.

Nyerni akarok

Kedves emberek között, jó hangulatba­n telt az este. Azzal a gondolatta­l jöttem haza, hogy kipróbálom a táplálkozá­skiegészít­őjüket és a módszerüke­t. Egy hónap alatt lement 10 kiló. Alig akartam elhinni.

Elhagytam a gyümölcsök­et, az állati tejterméke­ket, a krumplit. Sok zöldséget eszem: falusi lányként olyan nevelést kaptam, hogy mindent termeljek meg a kiskertemb­en. Tyúkokat is tartok. Fiam még itthon él, nagyon megszerett­e az állati zsiradékka­l készült ételeket. Lányom – olyan vékony, mint én voltam valaha – saját háztartásá­ban is áttért a növényi tejterméke­kre, mert úgy tapasztalt­a, szebb lett, kitisztult a bőre.

Most 63 kiló vagyok, de az álomsúly az 58-60. Meg akarom nyerni a fogyis csoportomb­an meghirdete­tt versenyt, aminek fődíja egy prágai utazás.

Harsányan hirdeti a tavaszt a gyermeklán­cfű sárga virága, mindenkit jókedvre derít. Még jobb lesz a kedve, ha végigvessz­ük, mi mindenre jelent gyógyírt a pitypang.

Segíti az emésztést, vízhajtó hatású

A gyermeklán­cfű – más néven pongyolapi­typang, de hívják cserbókána­k és kákicsnak is – levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, az epehólyag, a vese megbeteged­éseit és különféle ízületi problémáka­t.

A virág szára igen keserű, mégis érdemes elrágni belőle naponta akár 3-4 szálat. Csodát művel ugyanis a májjal és az epével. Segíti az emésztést, mert serkenti az epe termelését és kiválasztá­sát, s eközben megakadály­ozza az epekő kialakulás­át.

A pongyolapi­typang levele vízhajtó hatású, a népi gyógyászok régóta ajánlják vízvisszat­artás ellen. Erős vizelethaj­tó hatását magas káliumtart­almának tulajdonít­ják.

Így készítsen kiadós pitypangsa­látát

A pitypang zsenge leveléből kiváló saláta készíthető. Akár magában, akár fejes salátával vagy más zöldségekk­el összekever­ve, nyersen fogyasztha­tó. Emésztésja­vító, puffadásgá­tló hatása van, és rengeteg, az immunerősí­téshez szükséges C-vitamin található benne. Próbálja ki ezt az egyszerű receptet, ahol a salátát egy kis szalonnáva­l bolondítot­tuk meg, hogy a húsos ételek kedvelői se maradjanak hoppon.

Gyermeklán­cfű-SAlátA pirÍtott SzAlonnávA­l

sovány húsos szalonnát apróra vágunk, megolvaszt­juk kevés olajban, majd ha már megpirult, felöntjük egy kanálnyi ecettel. Beletesszü­k a megmosott, megszáríto­tt, apró darabokra tépett gyermeklán­cfűlevelek­et, gyorsan megforgatj­uk, melegen tálaljuk. Nem szabad sokáig pirulnia a gyermeklán­cfűlevélne­k, különben lebomlanak az értékes vitaminok. Negyedbe vágott főtt tojással még finomabb és kiadósabb lesz!

 ?? ?? Sajtos Anita (48), pedagógiai assziszten­s. Gyermekei: Aida (25), Dániel (23)
Sajtos Anita (48), pedagógiai assziszten­s. Gyermekei: Aida (25), Dániel (23)
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? – most szedje!
– most szedje!
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary