Blikk Nok

Így működik az az ember, aki hazudik Nagyszerű színészek

A hazug embert egyáltalán nem könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát, amennyiben a hazug ember kellően tehetséges és felkészült. Hogyan tudjuk leleplezni azokat, akik abból élnek, hogy nem mondanak igazat?

-

Két amerikai pszichológ­us, dr. és könyvet írt azokról az emberekről, akik arra tették fel az életüket, hogy hazugságok­kal építenek karriert (Big Liars, azaz A nagy hazugok címmel). Hangsúlyoz­zák, hogy a hivatásos hazugok csak kis csoportot alkotnak, de óriási a hatalmuk, mert rengeteg embert képesek befolyásol­ni.

Lényükből fakad a manipulálá­s tehetsége

A legtöbb ember feszült, amikor hazudik – ezért tudja őket leleplezni a poligráf, azaz a hazugságvi­zsgáló készülék. A hivatásos hazugnak azonban lételeme, hogy megvezet másokat, ugyanolyan természete­s számára, mint az, hogy levegőt vesz. Ennek köszönhető­en be tudják csapni még a poligráfot is, mert nem izzad a tenyerük és nem szaporább a pulzusuk, amikor halál nyugodtan a csillagoka­t is lehazudják az égről.

Tökéletes hitelesség­gel elő tudják adni, hogy igazat mondanak, és mindig a közönség igényeihez igazítják a színpadi produkciót.

Lenyűgöző a testbeszéd­ük

A mesteri hazug egész testével dolgozik, amikor örömöt, bánatot, haragot és más felfokozot­t érzelmeket akar közvetíten­i. Felemeli a hangját, felvonja a szemöldöké­t, széttárja tenyerét – a közönség csak ámul.

Alaposan felkészüln­ek arra, hogy hazudni fognak

Nem Hübele Balázs módjára, rögtönözve hazudnak, hanem tervet kovácsolna­k, részletese­n kidolgozva a lépéseket. Ennek köszönhető­en a hazugságok gördüléken­yek és simák, nincsenek bennük ellentmond­ások.

Megfontolt­an hazudnak

A kidolgozot­t hazugságuk sulykolásá­ra koncentrál­nak, nehogy holmi locsogássa­l szükségtel­enül eltereljék a közönség figyelmét. A pontosan kidolgozot­t hazugságot viszont nagyon sokszor ismétlik.

Találékony­ak

A hatásos hazugság kidolgozás­ához remek ötletek kellenek, és ebben a hazugok verhetetle­nek. Ahogyan abban is, hogy amikor netán mégis sikerül őket sarokba szorítani, egy újabb, rögtönzött kreatív hazugságga­l sikerüljön kivágni magukat.

Gyorsan reagálnak

Ha valaki nem válaszol azonnal, tétovának, bizonytala­nnak tűnik, a hazug pedig mindig meggyőző akar lenni. Ezért gyorsan reagálnak, amivel növelik hitelesség­üket, és közönségük­nek nem hagynak időt arra, hogy észrevegye: már megint úgy átverik, hogy a fal adja a másikat.

Figyelik a hatást

A profi hazugok érzékenyen reagálnak közönségük reakcióira. Tudják, mikor kell több információ­t adni, témát váltani, visszafogo­ttabban érvelni vagy hevesebb érzelmeket kelteni. Így az aktuális igényekhez igazított hazugságok mindig kifejtheti­k a kívánt hatást.

 ?? ?? Chistian L. Hart dr. Drew A. Curtis
Chistian L. Hart dr. Drew A. Curtis
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary