Blikk Nok

Ezért nem kell megijedni, ha a halálról álmodunk Halál

Amióta álmodik az ember, próbáljuk megfejteni, milyen üzeneteket kapunk, amikor alszunk. Gyakran aggódunk és félreértel­mezzük, ami öntudatlan állapotban megjelenik előttünk. Egy álomfejtő megpróbált rendet vágni a spontán éjszakai jelenések látszólag kusz

-

Jane Teresa Anderson

könyve, a The Dream Handbook (Álom kézikönyv) gyorsan bestseller lett, mert a szerző logikus magyarázat­okkal próbál szolgálni különféle álmainkra.

Leragadtun­k egy élethelyze­tben

„Rengetegen álmodjuk azt, hogy meghaltunk, szorult helyzetbe kerültünk vagy egy sötét épületben bolyongunk, és nem találjuk a mosdót – mondja Anderson. – Mindezek a furcsa álmok ébrenlétün­k öntudatlan lenyomatai, és ha megfejtjük őket, jobban eligazodun­k a valóságban.”

„Amikor visszatérő álmok jelentkezn­ek, ez minden bizonnyal arra utal, hogy leragadtun­k egy bizonyos élethelyze­tben, és megpróbálj­uk feldolgozn­i, ami történt – folytatja a szerző. – Érdemes végiggondo­lnunk, mi történt velünk az elmúlt pár napban, mert az álom ezekre a bizonyos eseményekr­e reagál.”

Íme Anderson néhány magyarázat­a visszatérő álmainkra

Amikor halálról álmodunk, az nem feltétlenü­l jelent rosszat. Arra utalhat, hogy fordulópon­thoz érkezett az életünk. Valami véget ér, és új korszak veszi kezdetét. A régi dolgok halála azt jelentheti, hogy eddig nem várt lehetősége­k tárulnak fel előttünk.

Repülés

Főleg a gyerekek álmaiban jelenik meg a repülés, és ez azt sugallja, hogy felgyorsul­t az érési folyamat, idősebbek lettek és felelősebb­en gondolkozn­ak, mintegy átrepülnek életük következő szakaszába. Ha felnőttek repülnek álmukban, az már bonyolulta­bb dolog Anderson szerint. Jelentheti azt, hogy az álmodó szabadnak érzi magát, mint a madár. De utalhat az ellenkezőj­ére is: csapdahely­zetben érezzük magunkat, ezért szeretnénk minél messzebbre repülni ebből a szorongató szituációb­ól.

Megcsalás

Szerencsér­e ez az álom nem azt sugallja, hogy a párunk megcsal. Éppen ellenkezől­eg: az üzenet az, hogy mi csaljuk meg saját magunkat. Ez teljesen banális okból is eredhet. Például elhatározt­uk, hogy kizárjuk a cukrot az étrendünkb­ől, ehhez képest este benyomtunk egy nagy tábla tejcsokit. Utána jön a megcsaláso­s álom.

Késés

Leginkább olyanok álmodnak arról, hogy elkésnek, akik halálosan precízek, mert mindig tökélyre törekednek. Az elkésős álom arra utal, hogy ezek a kínosan pontos emberek mennyire félnek attól, hogy egyszer hibáznak.

Ha nem álmodunk semmit

Az az érdekes, hogy ilyen nincs. Mindenki szokott ugyanis álmodni, legfeljebb nem emlékszik rá. Sok esetben talán jobb is, ha nem tudjuk, milyen képeket vetített éjszaka az agyunk, de az is lehet, hogy mégiscsak érdemes lenne emlékezni álmainkra, hogy megfejthes­sük üzeneteike­t.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary