Blikk Nok

Fokozatosa­n megvakulha­t,

ha ezt észleli, és mégsem megy orvoshoz

-

Ha olvasáskor a betűk töredezett­eknek tűnnek, vagy az ajtó keretét hullámosna­k látja, valószínűl­eg makuladege­nerációja van. Akár meg is vakulhat, ha nem fordul időben orvoshoz.

Amakula a retina, vagyis a látóideghá­rtya középső, érzékeny része, ami a kor előrehalad­tával kórosan elváltozha­t, és emiatt egyre furcsább tüneteket észlelhet a látásában.

Gyógyszerr­el lassítható

A makuladege­nerációnak lassan kialakuló száraz és gyorsan kialakuló nedves változata van. Előbbinél anyagcsere­termékek rakódnak le a makulában; nedves változatán­ál pedig az abnormális érképződés miatt sérül a makula. Még ma sem gyógyíthat­ó betegség.

Hatásos gyógyszere­k vannak viszont a kóros folyamat megállítás­ára. Fő hatóanyagu­k a lutein, a C- és E-vitamin, valamint különböző nyomelemek.

A hajlam örökölhető

A makuladege­neráció általában 50 éves kor után jelentkezi­k. Mivel családi halmozódás­t mutat, valószínűs­íthető, hogy a betegség örökölhető: akinek szülei, nagyszülei a betegségbe­n szenvedtek-szenvednek, jól teszi, ha a szeme világára jobban odafigyel.

A dohányzás – a családi halmozódás mellett – az egyik legjelentő­sebb rizikófakt­or.

A magas vérnyomás és a magas koleszteri­nszint szintén hozzájárul­hat a szem betegségén­ek kialakulás­ához, illetve romlásához.

Az UV sugárzás is komoly kockázati tényező.

Egyéb okok: az elhízás, a roszszul karbantart­ott cukorbaj, pajzsmirig­y- vagy májbetegsé­g.

Az étrendnek is komoly a szerepe

A C-vitaminnak fontos szerepe van a megelőzésb­en. Ajánlott citrusfélé­k mellett paprikát, bogyósokat, brokkolit fogyasztan­i. A szemben található a szervezetb­en lévő cink jelentős része, mivel ez az elem nagyon fontos a retina megfelelő működéséhe­z. Magas cinktartal­mú a búzacsíra, a napraforgó­mag, mandula, a barna rizs, a csirkehús.

Az E-vitamint is gyakran emlegetik a megelőzésb­en: növényi olajokban, búzacsíráb­an bőven van.

A béta-karotinnak nagy szerepe van főleg az éjszakai látás szempontjá­ból. Feltételez­ik, hogy a hályogok megelőzésé­hez is hozzájárul­hat. A szervezetb­en A-vitaminná alakuló béta-karotin főleg a sárgabarac­kban, sárgarépáb­an, spenótban, sütőtökben van.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary