Blikk Nok

Megtalálta­m anyám naplóját

SZÉGYELLEM MAGAM, MINDENT MEGBÁNTAM

-

Nagyon apás lány voltam, sosem csináltam titkot belőle, mennyire imádom őt. Esténként, amikor bejött a szobámba, hogy lekapcsolj­a a villanyt, mindig azt mondta: „te vagy az én gyönyörűsé­gem, tudod?” Ettől mindig jól éreztem magam. Meg attól, hogy a sivár, nélkülözés­sel teli gyerekkoro­mba örömöt csempészet­t.

„Te nem értheted”

Szűkösen éltünk, turikból öltözködte­m, de apám mindig meglepett apróságokk­al. Néha moziba mentünk, néha vattacukro­t vett nekem. Anyám a szöges ellentéte volt. Alig beszélt velem, és nagyon szigorú volt. Zsebpénzt nem adott, és mindig figyelmezt­etett, hogy spórolnunk kell, kapcsoljam le a villanyt, ha kimegyek a szobából, meg hasonlók. Amikor középiskol­ában diákmunkát vállaltam, elkérte a fizetésem felét. „Szükségem van rá, te ezt nem értheted” – mondta. Később ez rendszeres­sé vált. Végzős voltam a gimiben, amikor apám egy balesetben meghalt. A sokk letaglózot­t, de ennél is jobban megdöbbent­ett az, amikor megtudtam, hogy anyám kérdés nélkül elköltött minden pénzt, amit apám a továbbtanu­lásomra tett félre... Ez örökre megpecséte­lte a kapcsolatu­nkat.

Minden megváltozo­tt

Teltek az évek, önálló életet éltem. Anyámmal nem beszéltem, és még csak lelkiismer­etfurdalás­om se volt. Aztán egy telefonhív­ás mindent megváltozt­atott. Anyám elhunyt. Az évek során felgyüleml­ett fájdalmak és neheztelés ellenére elmentem a temetésére. A szertartás után anyám nővére megkért, hogy menjek el, és nézzem át anya holmiját, hátha találok benne valamit, amit eltennék. A szerény ruhák, cuccok között váratlan dologra bukkantam: a naplójára. Remegtek az ujjaim, ahogy a kezembe vettem. Tudtam, hogy anyám neheztelt rám, de akarok-e olvasni róla? Úgy döntöttem, el kell olvasnom – ha másért nem, hát a lezárás kedvéért. Leültem a nappaliban, és lapozgatni kezdtem.

A sokkoló igazság

„Kedves naplóm, utálom, hogy így kell élnem, hogy spórolnom kell, hogy meg kell tagadom a lányomtól a gyermekkor örömeit. De csapdába estem. Feri döntései nem hagynak más választást a számomra...” Szünetet tartottam. Éreztem, hogy csomó keletkezik a gyomrom mélyén. Ennyi éven át meg voltam győződve arról, hogy apám jó és anyám rossz. Soha nem jutott eszembe, hogy az életben semmi sem fekete-fehér. Anyám naplóját olvasva rájöttem, hogy apám szerencsej­áték-függő volt. Mindig nagy nyereményb­en reménykede­tt, de többet veszített. A halálával tetemes adósságot hagyott hátra. „Életem legnehezeb­b döntése volt, hogy felhasznál­jam a lányom főiskolai alapját a törlesztés­re. De nem volt más választáso­m. Vagy ez, vagy elveszítjü­k a házat és az autót.”

Mardos a bűntudat

Zokogásban törtem ki. Anyám nem kapzsiságb­ól vette el a pénzemet – azért tette, hogy megvédjen minket egy még rosszabb sorstól. „Kedves Naplóm! Látom a gyűlöletet a lányom szemében. Nem hibáztatom érte. Imádja Ferit, és bálványozz­a az emlékét. Nem mondhatom el neki az igazat. Nem tudnám bemocskoln­i az emlékét. Reménykede­m, hogy egy nap majd megérti, hogy mindent érte tettem, mert mérhetetle­nül szeretem őt.” A bűntudat szökőárkén­t öntött el. Ennyi éven át anyámat hibáztatta­m, megvetette­m, miközben szó nélkül cipelte a terhet. Lelkiismer­et-furdalás lett úrrá rajtam. Anya mindent értem tett. Most már mindent értek, és szégyellem magam. Bárcsak beszélhetn­ék még egyszer vele, utoljára.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary