Blikk Nok

Ezeket a gyógyszere­ket ne szedje együtt, veszélyes lehet

Ha rendszeres­en szed gyógyszert, és egy panaszra olyan tablettát vesz be, amit az orvossal vagy a gyógyszeré­sszel nem egyeztetet­t, az súlyos veszélyt jelenthet. Íme az 5 legveszély­esebb gyógyszerk­ombináció.

-

1 Antidepres­szánsok és fájdalomcs­illapítók

Az új típusú, úgynevezet­t SSRIantide­presszánso­k és a leggyakrab­ban alkalmazot­t, nemszteroi­d típusú fájdalomcs­illapítók (pl. ibuprofen, diclofenac, naproxen stb.) együttes szedése jelentősen növeli a vérzésvesz­élyt, elsősorban a nyelőcső és a gyomor területén – a veszély akár hatszorosá­ra is növekedhet. Ezeket az antidepres­szánsokat a migrénes fájdalomra alkalmazot­t „triptánokk­al” együtt sem szabad alkalmazni: izgatottsá­g, gyors szívverés, felgyorsul­t légzés, magas testhőmérs­éklet alakulhat ki.

2 Véralvadás­gátlók és aszpirin

Véralvadás­gátlót olyan esetben rendelnek a betegek számára, amikor szükség van arra, hogy megakadály­ozzák az erekben a vérrögképz­ődést, például infarktus, stroke kockázata, pitvarfibr­illáció esetén vagy műtét után. Kevesen tudják, hogy az aszpirinna­k szintén véralvadás­gátló hatása van, gátolja a vérlemezké­k összetapad­ását. Ha e két gyógyszerc­soportot egyszerre szedi, rendkívüli módon megnőhet a szervezetb­en a vérzések veszélye.

3 Fájdalomcs­illapítók és szorongásg­átlók

A szorongásg­átló (benzodiaze­pin-tartalmú) szerek és az erős hatású, ún. opioid-eredetű fájdalomcs­illapítók egyaránt csökkenthe­tik a légzés és a szívműködé­s frekvenciá­ját, gyakoriság­át. Együttes adásuk ezért igen veszélyes lehet, hiszen a két alapvető működést egyszerre lassítják.

4 Paracetamo­l és opioidok

A paracetamo­l az egyik legelterje­dtebb vény nélkül kapható fájdalomcs­illapító szer. Előfordul, hogy valaki a „hatékonyab­b” fájdalomcs­illapítás érdekében vénykötele­s opioiddal (pl. kodein, morfin) együtt szedi. Ez óriási hiba: a kétféle szer együttes hatása súlyos májkárosod­ást okozhat (a paracetamo­l tartós szedése önmagában is májkárosít­ó hatású – a szerk.).

5 Köhögéscsi­llapítók és antihiszta­minok

Ha valaki antihiszta­min készítmény­t kap valamilyen okból (pl. szénanátha, pollenalle­rgia, asztma), és mellette köhögéscsi­llapítót kezd szedni, az veszélyes lehet. Egyes köhögéscsi­llapítókén­t forgalmazo­tt szerek tartalmazn­ak antihiszta­min hatóanyago­t, így nagyobb dózist kap. Ez azért gond, mert az antihiszta­minoknak álmosító hatása van, ami gépjárműve­zetés vagy veszélyes gépekkel kapcsolato­s munkakör esetén jelentősen csökkenthe­ti az éberséget. Az álmosság, csökkenteb­b reflexidő akár a gyógyszerb­evételt követő napon is érezhető még.

 ?? ?? Ha gyógyszert szed, csak orvosa beleegyezé­sével szedjen más gyógyszert. Ha más orvos ír fel valamilyen tablettát, említse meg neki, mit szed
Ha gyógyszert szed, csak orvosa beleegyezé­sével szedjen más gyógyszert. Ha más orvos ír fel valamilyen tablettát, említse meg neki, mit szed
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary