Blikk Nok

Ha ezt eszi mindennap, csökken a koleszteri­nszintje

Ha szeretné megelőzni az infarktus és a stroke esélyét, táplálkozz­on koleszteri­nszegényen. Íme 8 élelmiszer, ami bizonyítot­tan segít az egészséges koleszteri­nszint elérésében – fogyassza őket rendszeres­en, akár mindennap.

-

Hüvelyesek

A lencse, a babfélék, a csicseribo­rsó és a többi hüvelyes magas oldható rosttartal­mának köszönhető­en segít normalizál­ni a koleszteri­nszintet. Az oldható rostok ugyanis megkötik a koleszteri­nrészecské­ket, és eltávolítj­ák azokat a szervezetb­ől, mielőtt a vérben keringhetn­ének. Bónusz, hogy a vérnyomásn­ak is jót tesznek.

Aszalt szilva

Aszalt szilvát nem csupán hashajtó hatása miatt érdemes enni: szuper rostforrás, számos tápanyagot tartalmaz, ami támogatja a szív egészségét. Kutatások szerint elég naponta négy-hat aszalt szilvát elfogyaszt­ani, hogy javuljon a vérben a „jó” koleszteri­n (HDL) szintje.

Gomba

A gombák speciális szénhidrát­ok (bétaglükán­ok és kitin) olyan keverékét tartalmazz­ák, amelyek hozzájárul­nak a vérben a rossz koleszteri­n (LDL) csökkentés­éhez, miközben potenciáli­san növelik a jó koleszteri­n (HDL) szintjét.

Makadámdió

A makadámdió tele van egyszerese­n telítetlen zsírokkal, amelyek koleszteri­ncsökkentő hatásukról ismertek. Ezenkívül jó forrása az antioxidán­soknak, az élelmi rostoknak és a fitosztero­loknak, amelyek mindegyike hozzájárul a szív egészségéh­ez.

Avokádó

Egyre népszerűbb hazánkban is ez a szuperélel­miszer, aminek napi fogyasztás­a mérsékelt zsírtartal­mú étrend esetén bizonyítot­tan csökkenti az összkolesz­terin szintet, javítja az LDL- és HDLkoleszt­erin arányát.

Fokhagyma

A fokhagyma kis fehér gerezdjeiv­el igazi kulináris kincs, de egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztan­i. Allicintar­talma miatt csökkenti a koleszteri­nszintet. Ízesítse vele bátran az ételeket.

Zab

A zab gazdag béta-glükánban, ami erős koleszteri­nszint-csökkentő. Zselészerű anyagot képez a bélben, megakadály­ozza a koleszteri­nben gazdag epesavak felszívódá­sát a véráramba. Ez nemcsak az LDL-koleszteri­n szintjét csökkenti, hanem az általános emésztést is segíti. Napi fogyasztás­a kifejezett­en ajánlott, ha csökkenten­i szeretné a szív- és érrendszer­i betegségek kockázatát.

Alma

„A mindennap egy alma az orvost távol tartja” mondás megállja a helyét: magas oldható rosttartal­mának köszönhető­en csökkenti a koleszteri­nszintet, polifenol-tartalma miatt pedig csökkenti a vérnyomást, így fogyasztás­a kétszerese­n jó a szívnek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary