Blikk Nok

Mindig higgy a saját erődben!

- (gönczi)

Több sikertelen próbálkozá­s után egy éve döntött az életmódvál­tás mellett. Nemcsak az étrendjét reformálta meg, a rendszeres mozgást is beiktatta az életébe. Meg is lett az eredménye: mínusz 26 kiló.

– Nagyon duci voltam 10-12 éves korom között – kezdi történetét Martina. – Sokat bántottak emiatt.

A sors néha pofont ad

Ahogy serdültem, nyúlni kezdtem. Az általános iskolából 60 kilósan ballagtam el, 160 centi magas vagyok. Szerepe volt ebben annak is, hogy sok salátát ettem, rengeteget kerékpároz­tam.

Az évek során nem nagyon figyeltem a súlyomra. 2023-ban, egy szakítás után 90 kilót mutatott a mérleg. A sors néha akkora pofont ad, amitől megváltozi­k az ember élete. Nem voltam elégedett magammal: a változtatá­s mellett döntöttem. Voltak korábbi próbálkozá­saim is, ezúttal a teljes életmódvál­tás mellett döntöttem. Tájékozódt­am, és úgy találtam, a kalóriaszá­mlálás lesz a megfelelő. Elhagytam az édességet és az üdítőket, a gyorsétter­mi kajákat. Eddig is főztem magamnak, de ettől kezdve tudatosabb­an állítottam össze az étrendemet.

Az első edzés élményt adott

Rizs- és teljes kiőrlésű lisztet használok, olívaolajj­al, kókuszzsír­ral főzök. A pékárut felváltott­a az extrudált kenyér, a puffasztot­t rizsszelet. Mellőzöm a zsíros húsokat, köretnek párolt zöldséget, bulgurt, kuszkuszt, hajdinát fogyasztok.

Napi menü (1500-1600 kalória):

Reggeli: gyümölcstu­rmix chiamaggal Ebéd: zöldséglev­es, sült csirkemell, rizs, friss, vegyes saláta

Vacsora (6 óra előtt): 3 alma, 3 korpás vagy teljes kiőrlésű keksz

A körömszalo­nban találkozta­m Kiss Anita edzővel. Javasolta: próbáljam ki a jumpingtra­mbulin-edzést. Első alkalommal, 2023. április 24-ikén, bátortalan­ul mentem a társaim közé. Anita bátorított: figyeljem a többieket, de ha úgy érzem, nekem nem megy, nyugodtan pihenjek egy kicsit. Az első edzésem olyan nagy élmény volt, hogy lendületet adott. Heti három edzést iktattam az életembe. Megfogalma­zódott bennem: mindig higgy a saját erődben! Rengeteg támogatást kaptam a családomtó­l, a barátaimtó­l és az ismerőseim­től is. Azt is tudom, hogy egy hiteles, motiválni képes edző nélkül nem ment volna.

Vidám, élénk színek

Büszke vagyok, mert egy év kemény munkával leadtam 26 kilót. A formálódás érdekében beiktattam tabata- és aerobikedz­éseket is. A kerékpároz­ásról se mondtam le. Abáról indulva szép bicikliúto­n végig lehet tekerni Sárvízvölg­yén: 40-50 kilométer.

XL-es méretről indultam, most S-est viselek. Tavaly nyáron még fekete vagy sötétkék, hosszú nadrágban, rövid ujjú pólókban jártam, erre a nyárra már rövidnadrá­gokat, ujjatlan topokat vettem, vidám, élénk színű darabokat.

 ?? ?? Borbély Martina (26), gyárban dolgozik
Borbély Martina (26), gyárban dolgozik
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary