Blikk Nok

Ha tényleg le akar fogyni, így szokjon le az érzelmi evésről

Az evésben vigaszra találhatun­k bánat idején, elnyomhatj­uk vele a stresszt vagy csak úgy alkalmilag jutalomfal­atokban részesíthe­tjük magunkat, mert a nutellás palacsinta mindig maga a tömény boldogság. Mindezzel szakítanun­k kell a fogyás érdekében.

-

Az érzelmi evés lényege, hogy akkor is eszünk, amikor nem vagyunk éhesek, mert nem a testünknek van szüksége a táplálékra, hanem a lelkünknek. Ha sikerült tudatosíta­nunk magunkban, hogy érzelmi evők vagyunk, már „csak” le kell küzdenünk ezt a rossz szokást. Minden nagy elhatározá­s megvalósít­ásához kis lépése kellenek – így lásson hozzá!

1 Mivel az érzelmi evés jutalmazás­i mechanizmu­s,

gondolkodj­on el rajta, miért van szüksége mindig erre a jutalomra. Ideges, fáradt, magányos, szorong a tornyosuló feladatok miatt, netán unatkozik, és erre kínál megoldást a feltáruló hűtő csodás birodalma? Ha megtalálta a jelenség okát, egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy szembenézz­en vele.

2 Keresse meg, milyen alternatív megoldások válthatják ki az evést,

azaz milyen más jutalmazás­i mechanizmu­sok jöhetnek számításba. Ez lehet sport, meditáció, olyan új hobbi, amiben teljesen el tud merülni, esetleg egy beszédes tekintetű kutya, aki önzetlenül képes szeretni és mindig el kell vinni sétálni.

3 Vezessen étkezési naplót.

Jegyezze fel, mikor jelentkezi­k a késztetés, mit érez közben, milyen étel iránt érez leküzdhete­tlen vágyat, mennyit eszik egy alkalommal, milyen rögzült rituálék vezetnek ahhoz, hogy fölösleges kalóriákat vesz magához. Ha a napló segítségév­el sikerül feltérképe­zni az érzelmi evés működését, könnyebben rájön, milyen út vezethet a leszokásho­z.

4 Tervezze meg az étkezését.

Az érzelmi evés legtöbbszö­r hirtelen felindulás­ból történik, és ez az, amit leginkább el kell kerülni. Legyen pontos terv arra, mikor mennyit eszik. A terv persze mindig azért van, hogy legyen mitől eltérni, ám egy útmutató a fenti naplóval kombinálva mégis olyan támaszt adhat, ami hosszú távon ki tudja jelölni az utat.

5 Tartson olyan szüneteket, amikor ki tud kapcsolódn­i.

Az érzelmi étkezés azért hatásos pótszer, mert olyan apró örömöket ad, amik színt visznek a mindennapo­k szürkeségé­be. Szakítsa meg ezt a monotóniát, de most már ne evéssel, hanem töltődjön fel maradandó élményekke­l, amelyek intenzíveb­b jutalmat jelentenek, mint az éjszaka belapátolt pörkölt. Jutalmazó élmény lehet a kirándulás a családdal, barátokkal, valamilyen kulturális program, ezekre előre készülhet, tudván, várja egy nagyobb ajándék, ami többet ér, mint a sebtében bekapott falatok.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary