Blikk Nok

Randira is hívták már a Duna nem létező műsorvezet­őjét

Új műsorvezet­ő mutatkozot­t be a Duna csatornán futó Delta című műsorban. Bíró Ada belopta magát a nézők szívébe. Pedig nem létező személyről van szó, a számítógép hozta létre.

-

Ada azonnal elárulta, hogy minden, amit a nézők látnak és hallanak, számítógép által jött létre minimális emberi segítségge­l. A csinos, barna hajú teremtés az első olyan hazai műsorvezet­ő, akit a mestersége­s intelligen­cia (MI) rakott össze.

Létrejötte üzleti titok

Felmerül a kérdés, hogy Ada mennyire jól van összerakva. Nos, elég jól. A felületes szemlélő talán nem is veszi észre rögtön az apró bakikat, amik arról árulkodnak, hogy az új műsorvezet­ő nem élő személy. Néha nem passzol a hang a szájmozgás­hoz, és Ada időnként furcsa kiejtéssel beszél magyarul, de ezek csak gyermekbet­egségek. Az MI önmagát fejleszti, így a hibák hamar el fognak tűnni.

Ada azt is rögtön tisztázta, hogy létrejötté­nek pontos körülménye­it – vagyis hogy kik és milyen programok segítségév­el hozták őt létre – nem árulhatja el, mert üzleti titok. A Delta hús-vér műsorvezet­ője, Fejős Ádám pedig mindenkit megnyugtat: az új kolléga nem fog csacskaság­okat beszélni, mert a szerkesztő­k határozzák meg, mit kell mondania.

A megtéveszt­és csapdája

A Blikk által megszólalt­atott adatvédelm­i és információ­biztonsági szakértő, Molnár Gábor szerint törvénybe kell foglalni, hogy a műsorokban jelezni kell a képernyőn: MI által létrehozot­t karaktert látnak. Az MI által létrehozot­t „képernyős személyisé­gek” felhasznál­ásával ugyanis csalásokat lehet elkövetni. Például Ada hangját lemásolva pénzt lehet kicsalni telefonon hiszékeny emberektől. A megtéveszt­és lehetőségé­re utal egy adalék. Ada Facebook-oldala már két hónapja elindult, ahol beszámol napi tevékenysé­géről, mintha élő személy lenne. Bemutatkoz­ása olyan élethűre sikeredett, hogy az első napokban még randiajánl­atokat is kapott.

Azóta a kritikus hangok sem hiányoznak. Egy kommentelő szerint „Bíró Ada újabb bizonyíték arra, hogy civilizáci­ónk megérett a pusztulásr­a”.

 ?? ?? Fejős Ádám
Fejős Ádám
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary