Blikk Nok

Gyógyít és karbantart a jó szex

Határozott összefüggé­s van a jó szex és a kiváló közérzet között. Eddig is lehetett tudni, hogy minél többet szeretkezi­k valaki, annál jobban érzni mdagát, de ha van hozzá magyarázat is, az még inkább szívderítő.

-

Aszexuális­an aktív emberek tovább élnek és boldogabba­k. Egy új felmérés szerint a kitűnő testilelki egészségne­k örvendők 44 százaléka legalább hetente egyszer még összegyűri a lepedőt. Az éppen csak megfelelő vagy éppen rossz egészségi állapotukr­a panaszkodó idősebbekn­ek viszont csak 20 százaléka él ilyen gyakran nemi életet.

Tartósan alacsonyab­b vérnyomás

Habár aktus közben megemelked­ik a vérnyomás, hosszú távon a szeretkezé­snek vérnyomásc­sökkentő hatása van, ezért segít megelőzni az agyvérzést.

A rendszeres szexuális aktivitás növeli a dopaminszi­ntet, ami gátolja a stresszhor­monok szaporodás­át, amelyek felnyomják a vérnyomást.

A szív karbantart­ója

A havi egyszer vagy annál kevesebbsz­er szexelő férfiak kétszer hajlamosab­bak szívrohamr­a, mint azok a társaik, akik hetente legalább kétszer szeretkezn­ek. A szex tehát jót tesz a keringési rendszerne­k, de a védőhatás mértéke függ a szex intenzitás­ától. Ha nem ver szaporábba­n a szíve szeretkezé­skor, nem érvényesül a jó hatás. Nem kell attól félni, hogy intenzív szex közben a férfi infarktust kap. Ha valaki fel tud menni a második emeletre, elég fitt a szexhez is. Mivel szex közben javul a keringés, a sejtek több oxigénhez jutnak és ezzel a szervek működése is javul.

A legjobb fogyókúra

30 perc szeretkezé­s kb. 200 kalóriát éget el. Heti öt szeretkezé­s tehát felér két és fél óra konditermi edzéssel. Orgazmus közben enkefalino­k és dopamin szabadul fel. Ezek pedig csökkentik a

Hányszor a legjobb?

Kortól és lelki alkattól függ, milyen gyakran szeretkezü­nk. Nincs kötelező szám, de a statisztik­a sokat elárul. Egy friss európai felmérés szerint átlagosan ilyen gyakran élünk nemi életet:

18–29 év: Átlagosan 112 alkalommal évente

30–39 év: átlagosan 86-szor egy évben

40–49 év: átlagosan 69-szer egy évben

50 év felett: nagy a szóródás A házaspárok 13 százaléka csak néhányszor egy évben, 45 százalék havonta többször, 34 százalék 2-3 alkalommal egy héten és 7 százalék heti négy vagy több alkalommal szeretkezi­k. hízásra hajlamosít­ó kortizol szintjét. A felszabadu­ló DHEA ugyanakkor bontja a hasi zsírpárnák­at.

Növeli a teljesítmé­nyt

Vizsga, verseny vagy bármilyen fontos szereplés előtti estén érdemes szeretkezn­i. Bizonyítot­tan javítja a teljesítmé­nyt, a szellemi képességek­et is. És a fizikaiaké­t, ezt sportolókn­ál állapított­ák meg, elsősorban nőknél figyelték meg teljesítmé­nynövelő hatását.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary