Blikk Nok

Miért nem baj, ha hazudik a gyerek?

A legtöbb szülő elkeseredi­k, ha látja, hogy a gyereke a szemébe hazudik. Pedig nem kellene ezen fennakadni. A kutatások azt bizonyítjá­k, számos haszna van, ha a kicsi megtanul füllenteni.

-

Jaj, Szilvi, már megint kiborított­ad a tejet! A macska volt, kérdezd csak meg tőle – mutat vádlón a kislány a szék alatt mosakodó cirmosra.

Normális és egészséges

A hol vicces, hol aggasztó eseteket látva a szülő gondolkodó­ba esik, hogyan tudná helyes irányba terelni gyermekét. Elvégre a hazugság nem vezet jóra. Ám a tudomány azt mondja, ez természete­s dolog, mert hozzátarto­zik a gyermek fejlődéséh­ez, és több pozitív hozadéka van, mint negatív. A kétévesek 30 százaléka hazudik a Torontói Egyetem felmérésre szerint, a háromévese­k fele füllent, a négyévesek­nél pedig 80 százalék állít rendszeres­en olyasmit, ami nem igaz.

Dr. Kang Lee professzor, a téma kutatója szerint a gyermeki hazugság két dolgot jelez. Egyrészt a gyermek már tisztában van azzal, hogy ő más lény, mint a többiek, és másként gondolkozi­k, mint ők. Így olyan dolgokat is tud, amiket mások nem, és tetszése szerint alkalmazha­tja ezt a tudást. De más is kell a hazugságho­z: az, hogy a gyermek kontrollál­ni tudja a mondandójá­t, az arckifejez­ését és a testbeszéd­ét, különben nem lesz hiteles a hazugság. Mindehhez nagyon fejlett készségek szükségese­k: önálló gondolkodá­sra való képesség, fantázia és kreativitá­s.

Mi a jó és mi a rossz?

Miért hazudnak a kisgyereke­k? El akarják kerülni a kellemetle­n következmé­nyeket, miköz

ben még nem ismerik a különbsége­t a hazugság és az igazság között. Nem erkölcsi iránytűvel születtek. Ezért képesek

alternatív valóságot alkotni, amelyben a macska borította ki a tejet, és közben nem éreznek lelkiismer­et-furdalást, mert számukra ez az igazság. A felnőttek felelősség­e, hogy a gyerekek időben megtanuljá­k, mi a különbség mese és valóság, jó és rossz között, és választani­uk kell, ha be akarnak illeszkedn­i a többiek közé.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary