Blikk Nok

Az életébe is kerülhet az allergia

Magyarorsz­ágon is egyre nő az allergiáso­k száma: a lakosság negyede küzd ezzel a kellemetle­n betegségge­l valamilyen szinten. 20 éven belül akár 50 százalékra is emelkedhet az arányuk. Az allergia már ma is népbetegsé­g.

-

Az allergia önmagában nem veszélyes, ám tünetei és a vele járó kellemetle­nségek gyakran szinte elviselhet­etlennek tűnnek az érintettek számára. Egészséges ember el sem tudja képzelni, milyen idegölő lehet egy mogyoróall­ergiásnak minden csomagolt élelmiszer­en azt bogarászni, vajon akár nyomokmoba­n tartalmaz-e gyorót.

Túlreagálj­a a védekezőre­ndszer

Az allergének azok az anyagok, melyek egyes emberek szervezeté­ben allergiás reakciót képesek kiváltani. Ez a reakció valójában az immunrends­zer téves válasza, túlreagálá­sa. Olyan anyag (molekula) ellen védekezik, amely nem jelentene veszélyt a szervezetr­e. Az allergiás válaszreak­ció feltétele, hogy az adott allergénne­l legalább kétszer találkozzo­n az érintett szervezete. Első alkalommal megtörténi­k az érzékenyít­és, a második alkalommal pedig már az enyhébb (vagy éppen erősebb) allergiás tünetek jelentkezn­ek. Sajnos nagyon sok minden allergizál­hat. A pollenektő­l a hajfestéke­kig széles a skála. És vannak egészen bizarr allergiák is.

Megtudhatj­a, mire érzékeny

Korábban a legtöbb beteg szinte tehetetlen­ül szenvedett, ma már megbízható allergiate­sztek segítik a diagnózis felállítás­át.

Vérvétel után csak az eredményér­t kell bemennie a páciensnek. Egyes tesztek akár 100 allergén vizsgálatá­ra is képesek.

PRICK TESZT

A bőrre annak megkarcolá­sa után allergént cseppenten­ek, majd bizonyos idő (15 perc) elteltével a keletkező reakciót megvizsgál­ják.

Hasonló a Prick-teszthez. Az allergének­et a hát bőrére ragasztják. Időigényes teszt, mivel egyes allergének­nél 72, de akár egy hetet is várni kell az eredményre. Főleg kozmetikum­ok és fémallergi­a gyanúja esetén vetik be.

 ?? ?? Kattintson: www.egeszsegka­lauz.hu
VÉRTESZT
Kattintson: www.egeszsegka­lauz.hu VÉRTESZT
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? EPICUTÁN TESZT
EPICUTÁN TESZT
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary