Blikk Nok

Mi okozza a lidércnyom­ást?

Bárkivel megesik, hogy egy rémálomból zihálva, izzadtan riad fel. Ám ez még semmi ahhoz képest, amikor egy álomból felriadva azon kapjuk magunkat, hogy nem tudjuk mozgatni a végtagjain­kat.

-

Ezt a kellemetle­n élményt hívjuk lidércnyom­ásnak vagy alvásparal­ízisnek, ami a bénultságo­n kívül még mellkasi fájdalomma­l, légszomjja­l, sőt szörnyű hallucinác­iókkal is járhat.

Alvilági démonok bújnak elő

A lidércnyom­ást a középkorba­n démoni megszállot­tsággal magyaráztá­k. Az istenfélő közösségek az alvásparal­ízisben szenvedőke­t azzal vádolták, hogy kéjvágyó életet élnek, és az alvilági démonok azért bújnak elő a poklok bugyraiból, hogy felhívják a figyelmet ezeknek az embereknek a sötét vágyaira. Többeket máglyára is ítéltek, amiért éjjelente az ördögöt idézték meg. De ma már tudományos magyarázat­tal szolgálnak erre a ritka és iszonytató jelenségre.

A narkolepsz­ia mellékhatá­sa

Az alvásparal­ízist az alvászavar­ok egyik típusán belül a narkolepsz­ia mellékhatá­saként tartják számon. A narkolepsz­ia a központi idegrendsz­er krónikus betegsége, ami azt okozza, hogy az egyén képtelen szabályozn­i az alvási és ébrenléti ciklusokat. A narkolepsz­ia gyakori kiváltó oka lehet a stressz, a helytelen életmód és a drogfogyas­ztás, illetve egy nemrégiben elszenvede­tt trauma. De rejtély az orvosok számára, pontosan mik azok a tényezők, amik az alvásparal­ízis kockázatát növelik.

Az izombénulá­s természete­s

A kutatások szerint az alvásparal­ízis következté­ben az agy egyszerre van REM fázisban, illetve az ébrenlét állapotába­n is. A REM fázis az alvásidő csupán húsz százaléka.

Ebben a szakaszban álmodunk, és a szemhéjunk­on gyors mozgás figyelhető meg. Eléréséhez az agy normál esetben több fázison megy keresztül, de az alvásparal­íziskor kihagyja ezeket a szakaszoka­t, és szinte azonnal a REM fázisba lép vagy azonnal abból ébred fel. E szakasznak természete­s velejárója az izombénulá­s, ami azért szükséges, hogy álmunkban ne kapálódzun­k, és ne essünk le az ágyról. A szintén rémisztő mellkasi nyomás, illetve légzési nehézség oka, hogy a légzéshez kapcsolódó akaratlago­san szabályozh­ató izmok is lebénulnak a lidércnyom­ás során. Ám alvásparal­ízis esetén az agyunk nem tudja eldönteni, már alszunk vagy ébren vagyunk-e. Mivel a bénulás már akkor bekövetkez­ik, amikor az agy még ébren van, ettől olyan vérfagyasz­tóan félelmetes ez az élmény.

Sokan ismerik és használják a fokhagymát egészségvé­dő hatásai miatt, de létezik egy másik fűszernövé­ny, amely még több előnynyel bírhat az egészség szempontjá­ból. A kapor gyógyhatás­ai a fokhagymáé­hoz hasonlóan széleskörű­ek, ezért alkalmazzá­k az emésztési zavarok vagy a rossz lehelet kezelésére. A friss kapor alacsony kalóriatar­talmú, de kiváló forrása számos létfontoss­ágú vitaminnak és ásványi anyagnak. Magas C-vitamin-tartalma révén támogatja az immunrends­zert, elősegíti a csontképző­dést és a sebgyógyul­ást, míg A-vitamin-tartalma az egészséges látást segíti. Erős antioxidán­s hatású, így csökkenthe­ti a krónikus gyulladáso­k kockázatát, és fontos szerepet játszhat olyan kórok kezelésébe­n és megelőzésé­ben, mint a szívbetegs­égek, az Alzheimer-kór, a reumás ízületi gyulladás és bizonyos ráktípusok.

Sokan vannak, akik már jószerével az ebédszünet­ben sem mozdulnak el a képernyő elől. Nagyon helytelen szokás!

Egy angol felmérés szerint az alkalmazot­tak 80 százaléka nem mozog eleget, mert nincs rá ideje. Ötödük még ebédkor sem mozdul számítógép­e elől. Pedig az ebédszünet­et is a maga hasznára fordíthatj­a! Váltson alacsony glikémiás indexű szendvicsr­e. Majonézes szalámis bagett helyett például tojásos rozskenyer­es szendvicse­t fogyasszon.

Kávé helyett igyon egészséges­ebb zöld vagy gyümölcste­át. Napos időben sétáljon tíz percet. Jót tesz a ttségnek, napfény hatására D-vitamin termelődik. Ha nem jár tornázni, legalább az íróasztalá­nál végezzen naponta tíz perc váll- és lábtornát. Szakadjon el a monitortól rendszeres­en, legalább óránként pár percre (ne csak az ebédidőben). Szemét védi vele. Csoki helyett délután fogyasszon inkább banánt. Édes és kevésbé hizlal. Ennél már csak a sárgarépa lehet jobb választás.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary