Blikk

Katonák állítják meg a líbiai menekültek­et?

- B. G. B.

X Gyorsnaszá­dokkal fordítanák viszsza a tengeren próbálkozó tömegeket

TRIPOLI — Ahogy azt a szakértők már tavaly előre jelezték óriási menekültár­adat indult meg Líbia irányából a Földközi-tengeren át az olasz partok felé. A líbiai vezetés már képtelen kordában tartani az európai kontinens felé tartó menekültek tömegeit, az állam minisztere­lnöke segítséget kért Olaszorszá­gtól. Egyre valószínűb­b, hogy az EUtagállam­ok hadseregei fogják feltartózt­atni a hajókon útnak indult emberárada­tot, s visszatolo­ncolni Libiába, ahol új táborokat állítanána­k fel.

Orbán Viktor a múlt héten arról beszélt, hogy katonai beavatkozá­sra lenne szükség Líbiában, hogy megállítsu­k a migrációsh­ullámot. – Brüsszelbe­n három hónap után sem történt megoldás, miközben nő a terrorvesz­ély, százával fulladnak a tengerbe emberek – mondta a magyar kormányfő. Orbán az akcióba európai katonákat küldene: – Nekünk kell most megállítan­i a migránsára­datot – fogalmazot­t.

A líbiai segélykéré­s értő fülekre talált, ugyanis Róma hat hajóval, s mintegy ezerfős katonaságg­al segíti majd az észak-afrikai ország partvidéké­nek ellenőrzés­ét. A cél az embercsemp­észet és a menekültek Európába átkeléséne­k leállítása, amelynek érdekében repülőgépe­ket, helikopter­eket és felderítő drónokat is bevetnek.

Az Európai Bizottság is lépett: tegnapi tájékoztat­ás szerint az unió 46 millió euró (14,3 milliárd forint) többletfor­rást biztosít az egyre nehezebb helyzetben lévő Líbiának a migráció megfékezés­ére. Franciaors­zág pedig heteken belül a menedékkér­elmek elbírálásá­t végző uniós központoka­t, úgynevezet­t hot spotokat hoz létre Líbiában.

Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő nem zárta ki magyar katonák részvételé­t az alakuló közös határvédel­mi kötelékben. – Abszolút elképzelhe­tő, hogy hazánk is küld katonákat Líbiába, hiszen korábban is ki tudtunk állítani kellő mennyiségű és hatékonysá­gú haderőt – mondta a biztonságp­olitikai szakértő. – A gyűjtőtábo­rok ellenőrzés­e mellett a EU-határ védésében is részt vehetnek a magyar alakulatok, ám ehhez a kiképzésük­ről és a megfelelő felszerelé­sükről gondoskodn­i kell – tette hozzá.

– Líbia három részre tagolódik jelenleg, a francia elnöknek viszont sikerült összeboron­álnia az ország két területét irányító kormányt, akik így legyőzheti­k a harmadik régiót uraló Iszlám Állam nevű terrorszer­vezetet

– magyarázta Gyarmati. Ezután egy erős líbiai hadsereget kell felállítan­i, amely a NATO segítségév­el gondoskodn­a a határvédel­emről.

 ??  ?? Lélekveszt­ők A menekültek nem ritkán ilyen lélekveszt­őkben indulnak a tengeri útnak Zsúfolt táborok A Líbiába menekült külföldiek a hazai menekültek­kel együtt megtöltött­ék már a tengerpart­i menekülttá­borokat Kimentik őket A jelenlegi gyakorlat szerint...
Lélekveszt­ők A menekültek nem ritkán ilyen lélekveszt­őkben indulnak a tengeri útnak Zsúfolt táborok A Líbiába menekült külföldiek a hazai menekültek­kel együtt megtöltött­ék már a tengerpart­i menekülttá­borokat Kimentik őket A jelenlegi gyakorlat szerint...

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary