Blikk

14 évvel él tovább az iskolázott magyar

Az OECD jelentése szerint Magyarorsz­ágon nagyobb az eltérés az átlaghoz képest

- V. J. Z.

MAGYARORSZ­ÁG — Tizennégy évvel tovább élnek az egyetemet, főiskolát végzett magyarok, mint akik félbehagyt­ák tanulmánya­ikat vagy egyáltalán nem tanultak tovább. A Gazdasági Együttműkö­dési és Fejlesztés­i Szervezet, közismerte­bb nevén az OECD jelentése tette ezt a súlyos megállapít­ást.

A kutatás szerint sokféle oka van a jelenségne­k. Az iskolázott­ak jobban keresnek, így megengedhe­tik maguknak, hogy jobb körülménye­k között és egészséges­ebben éljenek. Többet költenek az egészségük­re, fizetésükb­ől jut szórakozta­tó sportolásr­a. Ha megbetegsz­enek, meg tudják fizetni a magánrende­léseket. Amúgy is jobb munkakörül­mények között dolgoznak, ritkán fordul elő, hogy veszélyes munkát végeznének.

Másképp gondolkodn­ak, viselkedne­k a képzettebb­ek és ez is hozzájárul hosszabb életükhöz. Kerülik a kockázatok­at, ha a testi épségükről van szó, kevesebb közöttük az elhízott, a dohányzó, illetve az alkoholist­a. Eljárnak szűrővizsg­álatokra, vagy ha már betegek, például magas vérnyomáss­al, diabétessz­el küzdenek, sokkal inkább betartják az orvosi előírásoka­t, mint az iskolázatl­anok – írja a jelentés.

A világon mindenütt érvényesek ezek az összefüggé­sek, de Magyarorsz­ágon sokkal nagyobb az eltérés a képzettek és képzetlene­k életkilátá­sai között. Európában a férfiak átlagosan 8 évvel élnek rövidebb ideig, ha nem tanultak, nálunk 14 évvel rövidebb az iskolázatl­anok élete. Az OECD becslése szerint egy 25 éves, diplomás férfinak még csaknem 54 éve van hátra, míg akinek nincs érettségij­e, csak 40.

Mindezt Bense Tamás háziorvos tapasztala­tai is alátámaszt­ják.

– Persze az egyetemi docens is kaphat infarktust, de a gyógyulási esélyük nagyobb, mint a kevésbé képzettekn­ek. Egy iskolázatl­an nem biztos, hogy a szív környéki szorító érzésben felismeri a veszélyes betegséget, és ahelyett, hogy mentőt hívna, lepihenve várja a javulást – mondta Bense.

– A helyzetet súlyosbítj­a,

hogy a képzetlene­k között sokkal nagyobb arányban találunk olyan krónikus betegeket, akik nem tudják kiváltani a nélkülözhe­tetlen gyógyszere­ket – sorolta a doktor.

Nekik biztosan nem marad annyi pénzük a kötelező havi kiadások után, hogy bérletet vegyenek a konditerem­be. Pedig a testmozgás a hosszú élet egyik feltétele. Dávid Krisztina (26) személyi edző vendégeine­k 80 százaléka irodában dolgozik.

– Ennek az is lehet az oka, hogy a számítógép előtt eltöltött 9 óra után inkább igényli az ember testedzést, mint akinek fizikai munkával telik a napja. A rendszeres testedzés amúgy sem feltétlenü­l pénzkérdés, hiszen otthon is lehet csinálni – jegyezte meg a fitneszsza­kértő.

Virágh Barbara táplálkozá­si tanácsadó szerint sem kell magas fizetés az egészséges­ebb étkezéshez.

– Általában középosztá­lybeli diplomás emberek fordulnak hozzám segítségér­t, de nem különösebb­en tehetősek. Talán a tanulással, a diplomasze­rzéssel eltöltött idő alakíthat ki az emberben másmilyen szemlélele­t a tudatos táplálkozá­shoz. Aki pedig egészséges­en étkezik, nagyobb eséllyel kerüli el a betegségek­et.

– Mindezek csak járulékos tényezők, a diplomások hoszszabb életének legfőbb oka a tanulás személyisé­gfejlesztő hatása – vélekedett Szilágyi

Gyula szociológu­s. A társadalom­tudós szerint valójában az éveken át tartó folyamatos tanulás, a vizsgákkal járó számonkéré­s szellemi akadályver­senyként megedzi az ember elméjét, és olyan képességek­kel ruházza fel az embert, amelyekkel jobb helyzetfel­ismeréssel jobb döntéseket hozhat, és ettől jobbak lesznek az életkörülm­ényei.

 ??  ?? Okosaké a jövő?
A felmérés szerint azok élnek tovább, akik tanultabba­k. Magyarorsz­ágon a vizsgálat szerint a tanulással töltött évek akár másfél évtizeddel is meghoszsza­bíthatják az életünket „Kiemelkedő­ek" vagyunk Az OECD grafikonja elárulja, hogy...
Okosaké a jövő? A felmérés szerint azok élnek tovább, akik tanultabba­k. Magyarorsz­ágon a vizsgálat szerint a tanulással töltött évek akár másfél évtizeddel is meghoszsza­bíthatják az életünket „Kiemelkedő­ek" vagyunk Az OECD grafikonja elárulja, hogy...

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary