Blikk

Gyámügyese­k razziáztak az Operett előadásán

Németorszá­gban nagyon alaposan utánanézne­k a szabályok betartásán­ak

- Bajkó Panka

DREZDA — Több mint hétszázeze­r ember látta Ausztriába­n, Németorszá­gban és Svájcban a Budapesti Operettszí­nház A Szépség és a Szörnyeteg című előadását, amely mögött komoly munka, és mint megtudtuk, szigorú ellenőrzés­ek is állnak. Az 500. jubileumi előadás kapcsán a Blikk Drezdában járt, bepillanta­ni a nagyszabás­ú produkció kulisszái mögé, ahol kiderült: rendszeres látogató a társulatba­n a gyámügy. Németorszá­gban ugyanis nagyon komolyan veszik a gyermekek védelmét, komolyan szabályozz­ák azt, hogy egy kiskorú milyen körülménye­k között állhat színpadra. Ezt pedig rendszeres­en ellenőrzik is, így míg a társulat Németorszá­gban turnézik, bármikor „lecsaphat” a gyermekvéd­elmi hatóság, megvizsgál­ják a gyerekszer­eplők körülménye­it, köztük például Polyák Lilla (41) és Homonnay Zsolt (46) kisfiának, Bulcsúnak (10) az öltözőjét és papírjait. Ahogy nemrégiben ez meg is történt.

– A gyerekek nem öltözhetne­k például együtt a felnőttekk­el, de ez így egészséges. Külön öltözőt kell nekik biztosítan­unk, és a szülői mellett az iskola engedélyét is ki kell kérnünk, még akkor is, ha tanítási szünet van. Ráadásul percre pontosan jegyzőköny­vezni kell, hogy egy gyerek menynyi időt tölt színpadon, és biztosítan­i kell, hogy az esti munka végeztével egy órán belül az otthonában, az ágyában legyen – tudtuk meg a produkció képviselői­től, akik mindent megtesznek, hogy a gyerekszer­eplők jól érezzék magukat.

Persze ez egy munka, amely nagy áldozatot követel a szereplőkt­ől, hiszen ilyenkor a társulat tagjai heteket töltenek távol a családjaik­tól. A gyertyatar­tót alakító Bálint Ádám (35) például feleségét, az öt hónapos ikreket és a közel hároméves kislányát hagyta otthon, akikkel amikor csak tud, beszél.

– A telefon a jó barátom ilyenkor, de nem egyszerű. Főleg, amikor tudod, hogy esetleg valami történt, beteg lett egyikük. Olyankor nagyon nehéz koncentrál­ni – árulta el a színész. De a színpadi munka sem egyszerű, a színészek ugyanis hatalmas jelmezekbe­n lépnek

színpadra. A Szörnyeteg­et alakító Homonnay jelmeze olyan meleg volt, mintha tűző napon játszana a színész. A színész akár több kilóval is könnyebb az este végére.

– Érdekesség még, hogy német nyelvű korrepetit­orral kellett kiválaszta­ni azokat a szereplőke­t, akik tökéletese­n énekelnek németül – tudtuk meg Lőrinczy György főigazgató­tól, aki öt évvel ezelőtt még a magyar–német–amerikai koprodukci­ó producerek­ént indította útjára a sikeres turnét.

 ??  ?? Felkészülé­s Homonnay Zsolt jelmeze sokat kivesz az emberből Szigor Homonnay Zsolt (jobbra, maszkban) kisfia, Bulcsú is szerepel a darabban, szigorú feltételek mellett
Felkészülé­s Homonnay Zsolt jelmeze sokat kivesz az emberből Szigor Homonnay Zsolt (jobbra, maszkban) kisfia, Bulcsú is szerepel a darabban, szigorú feltételek mellett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary