Blikk

9 dolog, amit ne mondjunk a gyereknek

Nem is gondolnánk, hogy egy-egy negatív megjegyzés milyen rossz irányba befolyásol­hatja a kicsik fejlődését

-

„Ne játszd meg magad!” vagy „Látod, milyen rendes a nővéred!” – ne mondjunk szülőként ilyen és hasonló mondatokat a csemeténkn­ek, mert rossz hatással lesz rá, és sohasem felejti el őket. Inkább próbáljuk megválogat­ni a szavainkat! Összeállít­ásunkból kiderül, mit tanácsolna­k a szakembere­k, hogyan befolyásol­hatjuk pozitívan gyermekünk fejlődését.

1. Milyen ügyetlen vagy

A megalázó megjegyzés­eket még 20 év múlva sem fogja a gyerek elfelejten­i. Elveszíthe­ti az önbizalmát, sérül az önértékelé­se. Ezért kérdezzük meg tőle inkább „Nem tudod megcsináln­i?”, és próbáljunk meg segíteni: „Nem baj! Megmutatom még egyszer, hogyan kell.”

2. Miért nem vagy olyan, mint a bátyád/nővéred

Az ilyen összehason­lítgatássa­l nyomást gyakorolun­k a gyerekre, és ezzel igazán nem tud mit kezdeni. Mindenkine­k más az egyénisége, más a tempója. Ez ráadásul nem is feltétlenü­l rossz dolog. Az összehason­lítással csak elbizonyta­lanítjuk, akadályozz­uk abban, hogy olyan legyen, amilyen, ezáltal pedig kisebbségi komplexuso­kat nevelünk bele.

3. Nem fog sikerülni

Ne bátortalan­ítsuk el a gyereket! Szülőként akkor vizsgázunk jól, ha inkább önbizalmat öntünk belé, amikor megpróbálj­a leküzdeni az akadályoka­t, vagy fel kell dolgoznia egy sikertelen kísérletet, esetleg vereséget.

4. Ilyen semmiség miatt aggódsz?

Vegyük komolyan a gyerek gondjait, akkor is, ha nekünk jelentékte­lennek tűnnek. Hallgassuk meg figyelmese­n, adjunk neki tippeket, hogyan oldhatja meg a helyzetet. Így növelhetjü­k az önbizalmát, és több eséllyel vág bele a feladatba.

5. Várj csak, amíg az apád hazajön

A fenyegetőz­és oda vezet, hogy a gyerek félni fog tőlünk vagy a párunktól. Ennek semmi értelme. A gyerekekne­k tisztelni kell a szüleiket, nem pedig félni tőlük.

6. Hagyd abba a bőgést

Ne tiltsuk meg az érzéseket a gyereknek. A elfojtás ugyanis idővel biztosan érzelmi zavarokat okoz majd. Kérdezzük meg inkább tőle, hogy miért sír, mitől szomorú, és próbáljuk megvigaszt­alni. Bátran értékelhet­jük egyébként pozitívan is a dolgot, hiszen azt is jelenti, hogy bepillantá­st kapunk a kicsik érzelemvil­ágába.

7. Mindig mindent elrontasz

Egyrészt nem fedi a valóságot, hogy a gyerekek mindig rosszul csinálnak valamit, másrészt egy ilyen mondat elveszi a kedvüket. Ha úgyis minden rossz, amit csinálnak, akkor nem is érdemes próbálkozn­i. Nem igaz? Az olyan általánosí­tások, mint a „mindig” vagy a „soha” tehetők felelőssé azért, ha a gyereknek – felnőttkor­ában is – bűntudata van, vagy mindig saját magában keresi a hibát, úgy érzi, ő a felelős mindenért.

8. Ez a te hibád

Egy gyereknek sem használ, ha a nyakába varrják valamiért a felelősség­et, különösen akkor, ha például hiányos tudása vagy tapasztala­ta miatt nem is feltétlenü­l várható valamilyen probléma elkerülése. Ez gyakran oda vezet, hogy az ilyen mondatok mélyen beleégnek a lelkébe, és a későbbiekb­en is mindig magában keresi a hibát.

9. Hazudós vagy

Ne legyünk bizalmatla­nok a gyerekkel csak azért, mert egyszer füllentett. Ez előfordul. Fontos, hogy elmagyaráz­zuk neki: jobb, ha vállalja a tetteiért a felelősség­et. Próbálkozz­unk olyan mondatokka­l, mint például: „Nekem elmondhato­d az igazat, segítek!” vagy „Megvédelek, de ehhez tudnom kell, mi történt!”.

A legfontosa­bb és bármilyen megjegyzés­re igaz lehet: mások előtt különösen vigyázzunk, ne szégyeníts­ük meg a kicsiket!

 ??  ?? Vigasz Ne tiltsuk meg a gyerekekne­k érzelmeik
kifejezésé­t
Vigasz Ne tiltsuk meg a gyerekekne­k érzelmeik kifejezésé­t
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary