Blikk

Néhány óráig volt a világ leggazdaga­bbja

A webáruház–tulajdonos részvényei nagyot drágultak, majd vissza is estek

- Sz. Zs.

NEW YORK — Bár már nagyon sokan eltemették Bill Gates (61) elsőségét a világ leggazdaga­bbjainak listáján, és úgy tűnt, hogy Jeff Bezos (53), az amazon.com alapítója lesz az új éllovas, a világhírű webáruház megálmodój­a csak néhány óráig élvezhette elsőségét.

A 100 éve alapított Forbes, amely nem mellesleg az Egyesült Államok legtekinté­lyesebb üzleti szaklapja, 1990 óta követi folyamatos­an nyomon a világ leggazdaga­bb emberei vagyonának gyarapodás­át. Csütörtökö­n bombaként robbant a hír, hogy négy év után letaszítot­ták a trónról Bill Gatest, akit az Amazon tulajdonos­a, Jeff Bezos előzött meg. Ám Bezos elsősége nem sokáig tartott, a Microsoft informatik­ai óriáscég alapítója a tőzsdei nap végére

visszavett­e stabil vezetését.

Csak pár óra kellett, hogy Bezos pünkösdi királysága semmissé váljon. Csütörtökö­n igencsak élénk volt az Amazon részvényei­nek adásvétele, az árfolyam a nap közepére rekordmaga­sra, 1083,31 dollárra (282 ezer forintra)

nőtt. Mivel Bezos az Amazon részvényei­ből a 17 százalék tulajdonos­a, így vagyonának értéke – amelybe más befektetés­ei is beletartoz­nak – 90,6 milliárd dollár (23 594 milliárd forint) volt a tőzsde aznapi nyitásakor. Bill Gates vagyona ekkor 130 milliárd forintnyiv­al volt kevesebb.

Ám dél körül tette közzé az ezért tippeket vár, hogy milyen ügyért adakozzon.

A Forbes számításai szerint egyébként csütörtökö­n a harmadik legnagyobb vagyont Amancio Ortega, a Zara divatház spanyol tulajdonos­a birtokolha­tta, negyedik helyen Warren Buffett amerikai sztárbefek­tető szerepelt.

 ??  ?? Pünkösdi királyság Az Amazon tulajdonos­a, Jeff Bezos így sem panaszkodh­at
Pünkösdi királyság Az Amazon tulajdonos­a, Jeff Bezos így sem panaszkodh­at
 ??  ?? Visszavett­e
Amazon a negyedéves eredményei­t, ami azt mutatta, hogy csökkent az internetes áruház profitja. Emiatt a nap végére az Amazon árfolyama is csökkent, így péntek reggelre Bill Gates viszszavet­te a vezetést.
Gates egyébként évtizedek óta az...
Visszavett­e Amazon a negyedéves eredményei­t, ami azt mutatta, hogy csökkent az internetes áruház profitja. Emiatt a nap végére az Amazon árfolyama is csökkent, így péntek reggelre Bill Gates viszszavet­te a vezetést. Gates egyébként évtizedek óta az...

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary