Blikk

Egyre durvábban támad Ausztria

Az EU-s pénzek megvonásáv­al fenyegetik Magyarorsz­ágot

-

BÉCS — Évek óta mélyrepülé­sben van az osztrák–magyar viszony, az elmúlt napokban pedig még keményebbe­n egymásnak esett a két fél. A pengeváltá­s még a menekültvá­lság kellős közepén kezdődött, a szóbeli adok-kapok pedig még pikánsabb lett, amikor az osztrákok ellen léptünk pályára a franciaors­zági foci- Eb-n. A felfokozot­t érzelmek közepette akkor az osztrák hetilap, a Weekend „A jó a gonosz ellen – Ausztria Magyarorsz­ág ellen: több mint egy játék” címmel közölt címlapszto­rit. Persze ez is kiverte a biztosíték­ot.

A helyzet azóta sem javult, és Christian Kern osztrák kancellár sem enyhült meg.

– Mivel bizonyos országok milliárdos hozzájárul­ásokat szereznek az uniós adókból, legalább annyi ellenszolg­áltatást meg lehet követelni, hogy tartsák magukat az uniós szabályokh­oz – közölte Kern egy interjúban arra a kérdésre, hogy Magyarorsz­ággal és Lengyelors­zággal szemben anyagi nyomásgyak­orlásra van-e szükség. A kancellár azt is mondta, hogy az unió szabályain­ak megsértése esetén csökkenten­i kell Magyarorsz­ág és Lengyelors­zág uniós támogatásá­t. Szijjártó Péter külgazdasá­gi és külügymini­szter erre reagálva leszögezte: Európában hadviselés zajlik azokkal szemben, akik nem hajlandók illegális bevándorló­kat befogadni. Vasárnap aztán már ő is keményebb hangnemben válaszolt: „Elutasítju­k ezt a liberális gőgösséget” – csapott vissza Szijjártó. Szerinte a magyarok értéknek tartják, hogy Ausztriát is mi védjük meg az illegális bevándorlá­ssal szemben.

A konfliktus­sal kapcsolatb­an lapunk Bécsben élő

osztrákok véleményét kérdezte. Többségük nem szívesen vállalta arccal a véleményét.

Florentina Kössler csak a legvégső esetben zárná el az EU-s csapokat Magyarorsz­ág elől.

– Nem értek egyet a magyar menekültpo­litikával. A kerítés embertelen, le kellene bontani. A támogatáso­k megvonása azonban drasztikus lépés. Magyarorsz­ágnak és Brüsszelne­k valamiféle kompromiss­zumot kellene kötnie – mondta.

Richard Wagentrist­l szerint az EU-s pénzek szigorúbb szabályozá­sa kell.

– Azt el tudom képzelni, hogy a támogatáso­k jó részét kötelezően a menekültek megsegítés­ére fordítsa Magyarorsz­ág. A kerítést én is lebontanám, a menekültek­et pedig igazságosa­n szétosztan­ám az EU-tagállamok között – fogalmazot­t.

Blikk-információ

 ??  ??
 ??  ?? Elvenné tőlünk
Christian Kern kancellár szerint ha nem viselkedün­k, pénzt sem kellene kapnunk
Tartjuk a hátunk
Szijjártó Péter külügymini­szter szerint az osztrákok örülhetnek, hogy megvédtük őket
Elvenné tőlünk Christian Kern kancellár szerint ha nem viselkedün­k, pénzt sem kellene kapnunk Tartjuk a hátunk Szijjártó Péter külügymini­szter szerint az osztrákok örülhetnek, hogy megvédtük őket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary