Egyre durvábban támad Ausztria

Az EU-s pénzek megvonásával fenyegetik Magyarországot

BLIKK - - Címlap -

BÉCS — Évek óta mélyrepülésben van az osztrák–magyar viszony, az elmúlt napokban pedig még keményebben egymásnak esett a két fél. A pengeváltás még a menekültválság kellős közepén kezdődött, a szóbeli adok-kapok pedig még pikánsabb lett, amikor az osztrákok ellen léptünk pályára a franciaországi foci- Eb-n. A felfokozott érzelmek közepette akkor az osztrák hetilap, a Weekend „A jó a gonosz ellen – Ausztria Magyarország ellen: több mint egy játék” címmel közölt címlapsztorit. Persze ez is kiverte a biztosítékot.

A helyzet azóta sem javult, és Christian Kern osztrák kancellár sem enyhült meg.

– Mivel bizonyos országok milliárdos hozzájárulásokat szereznek az uniós adókból, legalább annyi ellenszolgáltatást meg lehet követelni, hogy tartsák magukat az uniós szabályokhoz – közölte Kern egy interjúban arra a kérdésre, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal szemben anyagi nyomásgyakorlásra van-e szükség. A kancellár azt is mondta, hogy az unió szabályainak megsértése esetén csökkenteni kell Magyarország és Lengyelország uniós támogatását. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre reagálva leszögezte: Európában hadviselés zajlik azokkal szemben, akik nem hajlandók illegális bevándorlókat befogadni. Vasárnap aztán már ő is keményebb hangnemben válaszolt: „Elutasítjuk ezt a liberális gőgösséget” – csapott vissza Szijjártó. Szerinte a magyarok értéknek tartják, hogy Ausztriát is mi védjük meg az illegális bevándorlással szemben.

A konfliktussal kapcsolatban lapunk Bécsben élő

osztrákok véleményét kérdezte. Többségük nem szívesen vállalta arccal a véleményét.

Florentina Kössler csak a legvégső esetben zárná el az EU-s csapokat Magyarország elől.

– Nem értek egyet a magyar menekültpolitikával. A kerítés embertelen, le kellene bontani. A támogatások megvonása azonban drasztikus lépés. Magyarországnak és Brüsszelnek valamiféle kompromisszumot kellene kötnie – mondta.

Richard Wagentristl szerint az EU-s pénzek szigorúbb szabályozása kell.

– Azt el tudom képzelni, hogy a támogatások jó részét kötelezően a menekültek megsegítésére fordítsa Magyarország. A kerítést én is lebontanám, a menekülteket pedig igazságosan szétosztanám az EU-tagállamok között – fogalmazott.

Blikk-információ

Elvenné tőlünk

Christian Kern kancellár szerint ha nem viselkedünk, pénzt sem kellene kapnunk

Tartjuk a hátunk

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az osztrákok örülhetnek, hogy megvédtük őket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.