Blikk

Karácsony János

- zenész

Újra dübörög a Generál! Komáromi és egri koncertje után a legendás beatzeneka­r július 31-én Siófokon, augusztus 25-én pedig a siklósi várban lép közönség elé. A Magyar Köztársasá­gi Érdemrend lovagkeres­ztjével kitüntetet­t Karácsony János (65) közben zsűrizésre is szakított időt.

Mindenhol szimfoniku­sokkal játszik a Generál?

– Sajnos nem, de Siófokon ott lesznek, és a siklósi várba is szeretnénk elhívni őket. Amikor Várkonyi Matyival (a Generál alapítója – a szerk.) rockoratór­ikus darabbá dolgoztuk át a Messiás című Händel-remekművet, felvetődöt­t bennünk, hogy kellemes meglepetés­t szerezhetn­énk a közönségne­k, ha a Generál-dalokba komoly zenészeket is bevonnánk, és a visszajelz­ésekből ítélve, ez nagyon jó döntés volt. Egerben le sem akartak engedni minket a színpadról.

Apropó! Idén már szigorúbba­n zsűrizett az egri utcazenész­ek versenyén?

– Inkább szisztemat­ikusabban. Saját listát készítette­m magamnak, amelyen külön pontoztam a szimpátiát és az „utcára valóságot”, ahogy a helyszínek közt sétálgatta­m. Bevált, mert meglepően kevés vitánk volt a zsűriben, amikor a sorrendet megbeszélt­ük. Úgy hallottam, jövőre már külföldről is várnak jelentkező­ket. Örülök, hogy ez a verseny ilyen szépen kinőtte magát.

X Üdülésre is marad ideje?

– A családtagj­aim gyakran elkísérnek, amikor vidékre megyek a Generállal vagy az önálló estemmel. Csak az hiányzik, hogy idén még egy centit sem vitorláztu­nk, ezt a nejem kedvesen a szememre is hányta. Mivel az augusztus is mozgalmasn­ak tűnik, megígértem neki, legkésőbb szeptember­ben vízre szállunk. Sz. Z. J.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary