Szívbetegség után tett csodát a vb-n Milák

A világbajnoki ezüstérmes 17 éves úszó novemberben még a lábát se tudta rendesen kinyújtani

BLIKK - - Sport -

BUDAPEST — Néhány hónap alatt a pokolból a mennybe jutott Milák Kristóf (17). A fiatal úszó hatalmas meglepetésre ezüstérmet szerzett 100 méteres pillangóúszásban a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, bár néhány hónapja ebben még aligha reménykedett.

Tavaly ősszel ugyanis még a pályafutása is veszélyben foroghatott. Szívritmuszavar gyötörte, orvosi segítségre volt szükség. Alig nyolc hónapja, 2016 novemberében egyáltalán nem tudott úszni, s a decemberi windsori rövid pályás vébéről is le kellett mondania.

– Egy hónap kihagyás nagyon hosszú időnek számít, s mert problémám volt azzal, hogy kinyújtsam a lábamat, szinte újra kellett tanulnom járni és úszni. Elsősorban fejben volt nehéz megbirkózni a kihívásokkal – nyilatkozta korábban az utanpotlassport. hu-nak Milák, aki visszatérését követően viszont elképesztően jól teljesített a versenyeken.

Idén áprilisban az országos bajnokságon 100 méter pillangón az akkori felnőtt-világranglista hetedik legjobb idejével (51,98) nyert, berobbant a nemzetközi mezőnybe. Biztosította helyét a vizes vb-n, amely előtt, júniusban korosztályos világcsúccsal nyerte a 200 méter pillangó döntőjét az izraeli Netanyában, a junior-Európa-bajnokságon.

De a felnőttek közötti remeklést még így sem sokan várták tőle. A vizes vébén 100 méter pillangón az előfutamot és az elődöntőt követően a fináléban is junior-világrekorddal ért célba, az 50,62 másodperc pedig

a második helyet jelentette, a távon

ő lett a második legjobb az egész világon! A másik magyar induló, Cseh László (31) 50,92-es időval az ötödik lett.

– Leírhatatlan érzés van bennem. Közel voltam ahhoz, hogy megkönynyezzem a végét. Éreztem, hogy jól fogok úszni, de hogy ennyire, arra nem számítottam. Ez az egész felfoghatatlan számomra! – mondta a döntőt követően Milák, aki vasárnap, a vébé utolsó napján is úszott, a 4x100 méteres vegyes váltóban Bohus Richárddal (24), Gyurta Dániellel (28) és Kozma Dominikkal (26) lapzárta után volt érdekelt. P. I.

Nyakék Az ezüstérem remekül mutatott a nyakában Szenzáció! Milák Kristóf sorra döntötte saját rekordjait, s óriási meglepetésre a 100 méteres pillangóúszás döntőjében másodikként csapott a célba Gratulált Cseh László nagy név az úszásban, most ő...

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.