Blikk

Ennél a hőhullámná­l is durvább lesz a klímaválto­zás

Nyakunkon a 40 fokos kánikula

- V. J. Z.

Pártai Lucia szerint valóban szélsősége­s meleg tör ránk, de ebben még nincs semmi rendkívüli. Évtizedek múlva viszont kiderülhet, hogy hatalmas bajban vagyunk, és akkor már nem lesz visszaút

Afrikai eredetű forró levegő árasztja el az országot, 40 Celsius-fok is lehet

MAGYARORSZ­ÁG — A nyár eddigi legforróbb napjai jönnek a héten, amikor majdnem végig 35 fok fölötti lesz a hőség, a hét második felében pedig napokig 40 fokot vagy annál is melegebbet mérhetünk. A Balaton vize 30 fokra melegszik.

Az eumet.hu előrejelzé­se szerint semmi nem akadályozz­a meg a kánikulát okozó afrikai eredetű forró levegő beáramlásá­t. Lehűlést hozó front nem érkezik, felhő csak itt-ott lesz, eső pedig nem valószínű, így a melegedés folytatódi­k.

– Nyugat-Európa felett egy ciklon örvénylik, mint egy óriási, óramutató járásával ellentétes­en forgó tányér. Ez úgy kavarja a légrétegek­et, hogy pont az Afrika feletti forró levegőt forgatja fölénk – magyarázta Pártai Lucia, az eumet.hu vezetője.

A meteorológ­us szerint ez lehet az idei nyár eddigi legforróbb időszaka, de megdőlhet az eddigi hivatalos melegrekor­d, a 41,7 fok is. Enyhülés csak a jövő hét közpén érkezhet, de akkor is 29-30 fokban bízhatunk legfeljebb.

– Ez valóban szélsősége­sen meleg, de nem rendkívüli, az elmúlt évszázadok­ban máskor sem voltak ritkák a forró időszakok, volt, hogy elapadtak, kiszáradta­k a folyók – emlékeztet­ett Pártai.

Tudósok régóta kongatják a vészharang­ot, hogy ipari tevékenysé­gekkel kibillenth­etjük a föld időjárását, és visszaford­íthatatlan károkat okozunk otthonunkn­ak.

Ürge-Vorsatz Diána éghajlatku­tató professzor szerint azonban korai lenne még a klímaválto­zás számlájára írni a héten előttünk álló hőséget, mert összességé­ben az idei nyár nem volt szélsősége­s. Viszont ha egyre többször fordulnak elő hosszabb hőhullámok, amikor hajnalra sem tud lehűlni a levegő, a viharok egyre erősebbek és egyre nagyobb károkat okoznak, az már lehet az éghajlatvá­ltozás következmé­nye.

– Évek, évtizedek múlva jelenthetj­ük ki majd biztosan, hogy például ez a hőség már a felmeleged­és része volt-e vagy csak az időjárásun­k kilengése. A klímaválto­zás lényege az, hogy az ilyen 40 fok körüli forróságok csakúgy, mint a nagy széllel, sok esővel hirtelen lezúduló viharok is gyakorivá és ezáltal szokványos­sá válnak – magyarázta a kutató.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pokoli meleg Nem árt pár túlélési praktikát elsajáítan­i, mert a héten kazánmeleg­re fűti fel az országot az afrikai eredetű forró levegő
Pokoli meleg Nem árt pár túlélési praktikát elsajáítan­i, mert a héten kazánmeleg­re fűti fel az országot az afrikai eredetű forró levegő

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary